Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Το κόστος των τροφίμων -και μάλιστα των βασικών ειδών διατροφής- ανεβαίνει, καθώς η παραγωγή πρώτων υλών (σίτου, καλαμποκιού, σόγιας κ.λπ.) λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών έχει μειωθεί αρκετά. Ευκαιρίας δοθείσης, οι κερδοσκόποι που διακινούν το εμπόριο των τροφίμων ύψωσαν τις τιμές. Σημειώνουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο δείκτης κόστους τροφίμων που καταρτίζει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ παρουσίασε αύξηση 6,2% κατά τον περασμένο Ιούλιο. Αυτή η αυξητική πορεία των τιμών συνεχίζεται και σύντομα θα περάσει και στις τιμές τελικού καταναλωτή. Τα τρόφιμα που θα παρουσιάσουν αύξηση τιμών στη λιανική πώληση θα είναι τα πάσης φύσεως αρτοσκευάσματα, καθώς και τα μεταποιημένα προϊόντα που περιέχουν άλευρα, όπως τα ζυμαρικά, τα γλυκά κ.λπ. Και γενικά τα είδη εστίασης. Αυτή η τάση ήδη άρχισε να εμφανίζεται και στη χώρα μας, όπου τις τελευταίες μέρες οι αρτοποιοί άρχισαν να διεκδικούν αύξηση στις τιμές του ψωμιού και των λοιπών αρτοσκευασμάτων, με αιτιολογικό την αύξηση της τιμής στα αλεύρια. Έτσι, αν θέλει η κυβέρνηση να προστατεύσει τον φτωχό λαό, θα πρέπει πάραυτα να προβεί στη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 6% για όλα τα είδη βασικής διατροφής. Έτσι θα δείξει έμπρακτα ότι συμμερίζεται τον πόνο του λαού.

2

Το θέμα των καταθέσεων των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες και η αισιόδοξη προοπτική για έσοδα του ελληνικού κράτους από τη φορολόγησή τους άρχισαν να ξεθυμαίνουν. Δύο βασικοί λόγοι υπάρχουν που τελικά η φορολόγηση αυτών των καταθέσεων ίσως ματαιωθεί. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι περισσότερες καταθέσεις αποσύρθηκαν από τις ελβετικές τράπεζες και φυγαδεύτηκαν σε άλλους φορολογικούς παράδεισους. Και ο δεύτερος -και σοβαρότερος- λόγος είναι ότι η σχετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας θα υπογραφεί μετά την 25η Νοεμβρίου. Οπότε μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν πλέον κεφάλαια ελληνικά στις ελβετικές τράπεζες. Η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Ελβετίας αφενός και της Γερμανίας και της Βρετανίας αφετέρου προβλέπει φορολόγηση 26% επί του κεφαλαίου και προκαταβολή στις δύο χώρες (Γερμανία και Βρετανία) 2 δισ. ευρώ. Έτσι λοιπόν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καθορίσει και συντελεστή φορολόγησης. Και αν ο συντελεστής αυτός είναι κατώτερος του 26%, θα θεωρηθεί παραχώρηση προς τους φοροφυγάδες. Εάν είναι όμως παραπάνω από το 26%, τότε μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία δεν θα παραμείνει καμία ελληνική κατάθεση σε ελβετικές τράπεζες. Και δικαιολογημένα η Ελβετία αρνείται να δώσει προκαταβολή στην Ελλάδα. Πάντως το γεγονός είναι ότι και άλλες χώρες έχουν ήδη ξεσηκωθεί για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες. Οι Ελβετοί θέλουν να σταματήσει πλέον αυτός ο ξεσηκωμός των κρατών για φορολόγηση των ξένων καταθέσεων, καθώς οι ελβετικές τράπεζες υφίστανται μια συνεχή αιμορραγία τους τελευταίους μήνες, με συνεχείς μεταναστεύσεις κεφαλαίων. Και προβλέπουν ότι σύντομα η Ελβετία θα παύσει να αποτελεί τον μαγνήτη που προσελκύει κεφάλαια στις τράπεζές της.

3

Και τώρα μερικές ειδήσεις από τη διακίνηση των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου δεκαετούς διάρκειας. Τα ομόλογα που λήγουν στις 24-2-2023 καταγράφουν αρκετά κέρδη στη χρηματοπιστωτική αγορά. Και από «σκουπίδια», όπως είχαν χαρακτηριστεί, άρχισαν να αποκτούν αξία, συνεπώς και εμπορευσιμότητα. Στα τέλη Μαΐου η τιμή τους έφτανε στο 13,5% της ονομαστικής τους αξίας. Τώρα η τιμή τους κυμαίνεται στο 26% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή παρουσιάζεται μια βελτίωση της τάξης του 100%. Αντίστοιχα έχει βελτιωθεί και το ύψος στο οποίο είχαν φτάσει τα περιβόητα spreads. Αυτά μειώθηκαν περίπου κατά 1.000 μονάδες βάσης και έχουν φτάσει στις 1.900 μονάδες. Οι παρατηρητές τής χρηματοπιστωτικής αγοράς διερωτώνται αν αυτή η άνοδος είναι διατηρήσιμη. Πράγματι, αυτό θα είναι ένα καλό σημάδι για την ελληνική οικονομία. Και ισχυρίζονται ότι αν η Ελλάδα πετύχει επιμήκυνση και ευνοϊκή έκθεση της «τρόικας» για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας, τότε θα αρχίσει και θα διατηρηθεί μια σταθερή ανάκαμψη της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Και θα τονωθεί η ζήτησή τους στις αγορές. Να για ποιους εργάζονται οι κυβερνήτες μας. Για τους ξένους δανειστές μας.


Σχολιάστε εδώ