Απίστευτη η αύξηση στον λογαριασμό των μέτρων!

Μετά το πέρας μιας ακόμη εξαντλητικής διαπραγματευτικής συνάντησης με την «τρόικα», την Παρασκευή κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου προανήγγειλε ευθέως μια δραματική αύξηση του λογαριασμού των μέτρων για το 2013, αλλά και πολύ βαθύτερη ύφεση τον επόμενο χρόνο: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε ψηφίσει στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο ένα πρόγραμμα με μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά. Συνεπώς εμείς προσδιορίσαμε αυτά τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί», ανέφερε το στέλεχος. «Με βάση αυτά, έβγαινε ένα αποτέλεσμα ύφεσης 3,8%. Όταν οι εταίροι προσθέτουν κάποια μέτρα, είναι προφανές ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη. Άρα, το ποσοστό ύφεσης προκύπτει υψηλότερο επειδή ο αριθμός των μέτρων που ζητούν είναι μεγαλύτερος. Παίρνουμε παραπάνω μέτρα γιατί υπάρχει, κατά την άποψή τους, μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό, το οποίο αυτονόητα δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση», τόνισε.

Με το δεύτερο Μνημόνιο είχαν προβλεφθεί μέτρα (περικοπές δαπανών) 7,8 δισ. ευρώ για το 2013, αλλά μετά την επαναδιαπραγμάτευση οι περικοπές αντί να μειωθούν θα αυξηθούν! Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα προέλθουν στο μεγαλύτερο μέρος τους όχι από σχετικά ανώδυνα «ψαλιδίσματα» σπατάλης (λειτουργικές-καταναλωτικές δαπάνες), αλλά από άκρως επώδυνα και υφεσιακά «ψαλιδίσματα» εισοδημάτων των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Ο Πολ Τόμσεν, μετά τη δική του πανωλεθρία στις προβλέψεις για τη φετινή ύφεση, που είναι πολύ βαθύτερη από το αναμενόμενο, τώρα επιμένει να προβλεφθεί ύφεση τουλάχιστον 5% για το 2013. Όμως, ακόμη και αυτή η άκρως επώδυνη πρόβλεψη φαίνεται πλέον αισιόδοξη, καθώς το 2013, αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή αλλαγή, που σήμερα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, κινδυνεύει να βρεθεί σε ελεύθερη πτώση.

Κόβουν παντού!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα είναι πολύ βαρύτερα ακόμη και από το… ασήκωτο «πακέτο» που αρχικά συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τις περικοπές δαπανών για το 2013 να εκτινάσσονται στα 9 δισ. ευρώ, αν όχι και στα 10 δισ.! Στο στόχαστρο για επώδυνες περικοπές μπαίνουν:

• Οι συντάξεις, καθώς το αρχικό σενάριο της κυβέρνησης, για μειώσεις 2-15% σε αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ εγκαταλείπεται. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: να μειωθούν ακόμη και πολύ χαμηλότερες συντάξεις (από τα 800 ή ακόμη και από τα 600 ευρώ) ή να αυξηθεί δραματικά το ποσοστό μείωσης των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, φθάνοντας για τις συντάξεις των υψηλών κλιμακίων ακόμη και στο 20% ή στο 25%. Στα συζητούμενα σενάρια έχει μπει πλέον η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, ακόμη και για τους 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους αγρότες του ΟΓΑ, για τους οποίους η κυβέρνηση χάραζε… κόκκινες γραμμές προστασίας.

• Η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου: η «τρόικα» επιμένει στο βασικό σενάριο του Μνημονίου, δηλαδή σε 15.000 εφεδρείες μέσα στο 2012 και σε χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων που υπηρετούν σε φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν, με την κατάργηση των θέσεών τους.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα των νέων φορολογιών που θα πρέπει να επιβληθούν, καθώς η «τρόικα» δεν έχει πεισθεί ότι τα μέτρα που της παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο θα οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Θα χρειασθούν αρκετές ημέρες για να οριστικοποιηθεί το φορολογικό «πακέτο», αλλά και από αυτή την πλευρά οι εκπλήξεις δεν αναμένονται ευχάριστες…

«Δώρο» 2 δισ. από τους φοροφυγάδες;

Ίσως η διαπραγμάτευση να μην είχε φθάσει στο άκρως απογοητευτικό σημείο που βρίσκεται σήμερα αν οι προκάτοχοι του Γ. Στουρνάρα στο υπ. Οικονομικών είχαν αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα και πολιτική αποφασιστικότητα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τις περιβόητες λίστες των προσώπων που έστειλαν δεκάδες δισ. ευρώ στο εξωτερικό από το 2010: τα σχετικά στοιχεία είναι από καιρό διαθέσιμα, αλλά μόλις τώρα ολοκληρώθηκαν οι πρώτες διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που έδειξαν ότι για τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που έχουν εξαχθεί δεν προκύπτει πως δικαιολογούνται από δηλωμένα εισοδήματα. Προς τιμήν του, ο Γ. Μαυραγάνης επέλεξε μια σκληρή λύση για αυτούς τους φοροφυγάδες, παρότι είχε στη διάθεσή του και περισσότερο «ήπιες» εισηγήσεις: θα κληθούν να αποδείξουν ότι τα εισοδήματά τους δικαιολογούνται, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν φόρο με τον υψηλότερο συντελεστή της κλίμακας (45%). Θεωρητικά, αυτή η μικρή… άσκηση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Όσα είναι περίπου, δηλαδή, και τα πρόσθετα μέτρα που ζήτησε η «τρόικα», τα οποία η κυβέρνηση υποχρεώνεται να καλύψει με βάρβαρες περικοπές στους ασθενέστερους…


Σχολιάστε εδώ