Ανασχηματισμός επί θύραις
Η απόφαση τείνει να παγιωθεί, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν αδυναμίες στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, κυρίως όμως όσον αφορά το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων. Αδυναμίες που προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η δυστοκία που επέδειξαν ορισμένοι εκ των υπουργών στο να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο –και αποδεκτό από την «τρόικα»– πακέτο περικοπών στις δαπάνες είχε αποτέλεσμα το κύριο βάρος των επώδυνων μέτρων να μετατοπιστεί στο πεδίο των μισθών και των συντάξεων. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις υπουργών που τρεις και πλέον μήνες μετά τις εκλογές παραμένουν… αφανείς και δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους σε καμία σημαντική απόφαση. Οι αμέσως προσεχείς μήνες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμοι για την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 13,5 δισ. και παράλληλα να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών. Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο με τη σημερινή του σύνθεση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν γίνει αποδέκτες των συστάσεων του κ. Σαμαρά για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών κλήθηκαν στο Μαξίμου και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του. Ουσιαστικά το διάστημα μέχρι τον ανασχηματισμό είναι για όλους μια πίστωση χρόνου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με εξαίρεση τέσσερις με πέντε υπουργούς που έχουν περάσει τις εξετάσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αντικατασταθούν ή να μετακινηθούν, όλοι οι υπόλοιποι τελούν υπό κρίση. Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται και εντός Νέας Δημοκρατίας, έχει σημαντική συνεισφορά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα». Ικανοποίηση υπάρχει στο Μαξίμου για τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, που κλήθηκε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των επώδυνων μέτρων, αλλά και για τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, από τον οποίο πάντως περιμένουν να επισπεύσει τα πράγματα στον τομέα των επενδύσεων. Στους αμετακίνητους πρέπει να θεωρείται, για άλλους λόγους, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η σεζόν χωρίς σοβαρές αναταράξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, κάτι που πιστώνεται στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο κι αν στην πορεία δεν προκύψουν δυσάρεστες εξελίξεις θα διατηρήσει το πόστο του και μετά τον ανασχηματισμό. Ερωτήματα υπάρχουν για τον Α. Λυκουρέντζο, ο οποίος μπορεί να έδωσε λύση στη διαμάχη με τους φαρμακοποιούς, αλλά στο Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένοι ως προς το ζήτημα της περιστολής των δαπανών και των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως π.χ. τα φάρμακα.
Οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συνδέονται και σ’ έναν βαθμό θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις των εταίρων του στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις όλες τις ενδείξεις, τόσο ο Β. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης πιθανότατα θα διεκδικήσουν πιο ενεργό ρόλο, τοποθετώντας σε καίριες υπουργικές θέσεις πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς αντίστοιχα. Κάτι που σκοπίμως είχαν αποφύγει να κάνουν μετά τις εκλογές, θέλοντας έτσι να περιορίσουν το πολιτικό κόστος σε περίπτωση αποτυχίας της σημερινής κυβέρνησης. «Τώρα που βλέπουν ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα τα καταφέρει, σπεύδουν να μοιραστούν τη δόξα της επιτυχίας» σημειώνουν με δηκτικό τρόπο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ