αμυντικά θέματα

Οι φραγκομπαταρίες και οι… αναθυμιάσεις

Σε 4 υποβρύχια του ΠΝ οι μπαταρίες έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής τους από… τριετίας. Κανένας από τους υπουργούς δεν άκουγε τις κραυγές του ΠΝ.

= Σημειώνω ότι, όπως με πληροφόρησε φίλος υποβρυχιάς, μια υπέργηρη μπαταρία ενδέχεται κάποια στιγμή να αποβάλει δηλητηριώδη αέρια και τότε, αν είναι το υποβρύχιο σε κατάδυση, θα θρηνήσουμε θύματα.

= Ο επ’ ολίγον ΥΕΘΑ «πραξικοπηματίας» Στρατηγός Φ. Φράγκος, εκτιμήσας τη σοβαρότητα της υπόθεσης, υπέγραψε επείγουσα εντολή προμήθειας 3 μπαταριών, που έγιναν 2 λόγω έλλειψης πιστώσεων. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα…

Διαγωνισμός και εταιρείες

= Το 2009 είχε προκηρυχθεί προσχηματικός διαγωνισμός για 5 μπαταρίες που σύντομα ξεχάστηκε. Είχαν λάβει μέρος 2 εταιρείες (η αμερικανική HAWKER και η ελληνική SUNLIGHT). Και οι 2 είχαν προμηθεύσει το ΠΝ, παλαιότερα, με μπαταρίες που αποδίδουν άριστα. Επομένως περίσσευσε η τεχνική αξιολόγηση. Προείχε η τιμή.

= Η ξένη εταιρεία αποκλείστηκε για τυπικούς, όπως λένε, λόγους (δεν ορκίζομαι…). Έκτοτε οι μπαταρίες έγιναν 2, αλλά ο προαναφερθείς διαγωνισμός δεν φαίνεται να ισχύει, γιατί με βάση τον νόμο η ποσότητα δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο του 30%, δηλαδή 4,5 μπαταρίες. Εδώ έχουμε 2.

= Άρα, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να γίνει άλλος διαγωνισμός, με συνοπτικές διαδικασίες ή απευθείας ανάθεση με κριτήριο την τιμή.

= Πληροφορίες μου λένε, κι αυτό πάλι δεν μπορώ να το εξακριβώσω, ότι η εγχώρια μπαταρία ήταν στις προσφορές ακριβότερη κατά 30% (Μέσος όρος κόστος μπαταρίας 3,5 εκατ. ευρώ).

= Η στήλη οπωσδήποτε είναι υπέρ της εγχώριας εταιρείας. Αλίμονο αν δεν ήταν. Από την άλλη μεριά, όμως, είναι αναφανδόν κατά παντός εθνικού προμηθευτή τύπου περασμένης εικοσαετίας (τους γευτήκαμε για καλά), που εν ονόματι της πατρίδας καπέλωνε το υλικό με απίθανες υπερκοστολογήσεις.

= Θεωρώ δε ανυπόστατη τη φήμη ότι η SUNLIGHT πούλησε στο Περού, με άδεια της ΓΔΑΕΕ, το ίδιο υλικό με τιμή 40% φθηνότερη από αυτήν που το προσφέρει στο ΠΝ. Η ΓΔΑΕΕ μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.

= Διαγωνισμός, λοιπόν, και θα χειροκροτήσουμε νίκη της SUNLIGHT, αλλά σε τιμές ανταγωνιστικές. Δεν είναι ώρα να πληρώνει ο φορολογούμενος φοβερά ποσά άνευ λόγου. Τέρμα στις… αναθυμιάσεις.

Mea culpa…

= Στο προ δεκαπενθημέρου φύλλο του «Π» περάσαμε την έγκυρη πληροφορία, εξ ΗΠΑ, ότι οι Αμερικανοί ξανανοίγουν την υπόθεση παροχής δωρεάν αρμάτων ABRAMIS, με πρόσκληση στο ΓΕΣ να επιλέξει από νέα παρτίδα. Παράλληλα, ότι διαθέτουν 1.000 jeep HAMVEES, σε δύο στρατόπεδα, για την επιλογή, δωρεάν ξανά, επιθυμούμενου αριθμού τροχοφόρων αυτού του είδους.

= Η πληροφορία ήταν έγκυρη για το πρώτο μέρος (ήδη το ΓΕΣ έστειλε επιτροπή προς επιλογή), αλλά ομιχλώδης ως προς το δεύτερο.

= Οι Αμερικανοί της… Αμερικής ισχυρίζονται ακόμη ότι υπάρχουν, ενώ η ενταύθα αρμόδια υπηρεσία τους (ODC) άφησε να εννοηθεί ότι αγνοεί το γεγονός και ότι, επιπλέον, δεν έχουν αίτημα ανάγκης από το ΥΕΘΑ. Φαίνεται να προσθέτουν (δεν το άκουσα από πρώτο χέρι): «Ό,τι επιλέξατε, 65 προ εξαμήνου, γιατί δεν το παίρνετε;».

= Αν ρωτήσω γιατί δεν παρέλαβαν τα 65, ίσως ακούσω πολλές δικαιολογίες που ευσταθούν. Ας τα πάρουν, όμως, να ησυχάσουμε. Αν δεν τα παραλάβουν, θα τα πάρουν σίγουρα άλλοι.

= Ο ODC καλά κάνει να αδιαφορεί για «παραπλανητικά» σχόλια του Τύπου, αλλά ας ενδιαφερθεί να ερευνήσει το θέμα και να «ξυπνήσει τον αγωγιάτη», δηλαδή να ενημερώσει το ΓΕΣ. Ας αφήσουμε τα πρωτόκολλα «μας καλέσατε ή δεν μας καλέσατε». Πρέπει να βοηθήσουν…


Σχολιάστε εδώ