Ακόμα και κατάρρευση της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει η λίστα Λαγκάρντ

Τα βέλη στρέφονται κυρίως κατά του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος πήρε τη λίστα στο σπίτι του, και είναι ανοιχτές οι καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή «χρήση» της λίστας από όσους είχαν γνώση του περιεχομένου της προς όφελος του κόμματος ή των κομμάτων που ήταν σε θέση να γνωρίζουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η λαϊκή αγανάκτηση από τους χειρισμούς του συγκεκριμένου θέματος έχει γιγαντωθεί, αφού ο κόσμος βλέπει καθημερινά να φτάνουν στο σπίτι του τα ποικίλα «ραβασάκια» της εφορίας και την ίδια στιγμή εμβρόντητος παρακολουθεί τους πολιτικούς να ομολογούν ότι δεν έκαναν τίποτα -έστω και για συμβολικούς λόγους- για να πιάσουν τους φοροφυγάδες που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας σήκωσε πολύ ψηλά το θέμα και την Πέμπτη έκανε παρέμβαση στη Βουλή για το θέμα, κατηγορώντας συνολικά την κυβέρνηση ότι είναι προστάτις συμφερόντων και ως εκ τούτου πρέπει να φύγει όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Η εν λόγω δυναμική παρέμβαση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε τον Τσίπρα των περασμένων ετών, όταν το κόμμα ήταν στο 4,5%, και προφανώς ήταν μια απάντηση σε όσους (και εσωκομματικά) έλεγαν ότι μετά τις εκλογές ο Τσίπρας «μαλάκωσε» και χαμήλωσε τους τόνους στρογγυλοποιώντας τις θέσεις του. Εξ ου και η ικανοποίηση που έδειχναν στη Βουλή τα στελέχη του κόμματος αμέσως μετά την ομιλία του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εδραία η πεποίθηση ότι η φθορά της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ είναι ραγδαία και μη αναστρέψιμη και ως εκ τούτου θα ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Είναι χαρακτηριστική η κατάληξη της ομιλίας του Α. Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή, όπου σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο είπε αναφερόμενος στην τρικομματική συγκυβέρνηση:

«Είστε διαβρωμένοι και επικίνδυνοι. Είστε προστάτες επιλεγμένων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, σε βάρος του λαού και πρέπει, πριν να είναι πολύ αργά για τη χώρα και τον λαό, να φύγετε. Να φύγετε όσο το γρηγορότερο. Σε ό,τι περνά από το χέρι μας, με βάση το Σύνταγμα και τη δημοκρατία, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλαγεί ο τόπος από αυτήν τη βρωμιά. Θα ξελασπώσουμε τον τόπο, θα ξελασπώσουμε το μέλλον».

Τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι οι χειρισμοί με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» (στην ουσία η απόκρυψη των ονομάτων που περιέχονται σε αυτήν) μπορεί να δίνει και απάντηση για τη στάση διαφόρων ισχυρών οικονομικών, και όχι μόνο, κέντρων κατά του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου. Και θέτουν τα ερωτήματα:

Ποιοι επιχειρηματίες από αυτούς που μάζευαν προεκλογικά τους υπαλλήλους τους και τους εκβίαζαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όχι ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εάν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έκλειναν -έλεγαν- οι επιχειρήσεις τους, είναι σε αυτήν τη λίστα;

Ποιοι εφοπλιστές από αυτούς που έλεγαν προκλητικά «ας έρθει ο Τσίπρας να μας βρει για να μας φορολογήσει» είναι στη λίστα;

Ποιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι στη λίστα και ποιοι επιχειρηματίες που προεκλογικά χρηματοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ;

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει ότι η μετωπική σύγκρουση του κόμματος με τα μεγάλα συμφέροντα και τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι μια στάση που οι ψηφοφόροι εκτιμούν και υπενθυμίζουν ότι η άρνηση του Α. Τσίπρα να εμφανιστεί προεκλογικά στο Mega μόνο καλό του έκανε. Μια τέτοια στάση, λένε, δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν έχουμε καμία σχέση -πόσω μάλλον συναλλαγή- με το σάπιο σύστημα που σήμερα καταρρέει.

Ο κόσμος, τονίζουν, αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο καθαρά ότι τη χώρα την κυβερνά ένα «τρίγωνο της αμαρτίας», όπως το ονόμασε ο Α. Τσίπρας. Στη μία άκρη, λένε, είναι ένα σάπιο υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα, που τώρα τελευταία έχει αρχίσει να εκπέμπει και δυσοσμία. Στην άλλη άκρη του τριγώνου είναι η χρεοκοπημένη «τραπεζοκρατία», όλοι αυτοί που δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για να είναι μεγαλομέτοχοι στις τράπεζές τους και που έχουν πάρει από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα 200 δισ. ευρώ σε ευρώ και εγγυήσεις, τα οποία φορτώνονται στους έλληνες φορολογούμενους.

Και στην τελευταία άκρη του τριγώνου είναι τα χρεοκοπημένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που παρά το γεγονός ότι είναι χρεοκοπημένα και λειτουργούν πειρατικά, αφού δεν έχουν πληρώσει για τις άδειες που έχουν, εκπέμπουν κανονικά και στηρίζουν τις επιλογές του σημερινού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Ο κόμπος, λένε, έχει φτάσει στο χτένι, το ποτήρι ξεχειλίζει και είναι γελασμένη η κυβέρνηση εάν νομίζει ότι θα φέρει σε πέρας «τη δουλειά» εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πέπλο σιωπής γύρω από τις ανομίες του συστήματος.

Οι εξελίξεις, υπογραμμίζουν, γύρω από την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» δείχνουν ότι έσπασε πλέον η «πράσινη ομερτά» και ο ένας καρφώνει τον άλλο, όπως φάνηκε από τις σχετικές καταθέσεις που έγιναν στη Βουλή. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον είναι ουσιαστικά πολιτικά «τελειωμένο» και βαδίζει μαθηματικά στα όρια της εξαΰλωσης και γι’ αυτό δεν θα αποτελέσει υπολογίσιμο αντίπαλο στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα. Την ίδια εκτίμηση κάνουν και για τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, η οποία αμήχανα παρακολουθεί τα όσα γίνονται, πληρώνει το κόστος της συμμετοχής της στη συγκυβέρνηση και δεν μπορεί να αρθρώσει κάποια διακριτή πολιτική πρόταση που να τη διαφοροποιεί από το ζοφερό κλίμα που επικρατεί για την κυβέρνηση.

Έτσι, τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα στρέφονται ολοένα και πιο σταθερά κατά του Α. Σαμαρά, το δε πρώτο βήμα είναι η απαίτηση του Α. Τσίπρα να συζητηθεί αμέσως στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα μας οδηγήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου στο Μνημόνιο και την «τρόικα» με τα ολέθρια αποτελέσματα.

Με την κίνηση αυτή εκτιμούν ότι θα στριμωχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αφού ο Α. Σαμαράς προεκλογικά σε κάθε ευκαιρία τόνιζε ότι ως πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μία και μόνη Εξεταστική Επιτροπή, αυτήν που θα διερευνήσει το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο.

Ήδη ο Α. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν την πρόταση, για να δείξουν ότι μετά την «πράσινη» θα σπάσει και η «γαλάζια ομερτά», ενώ επιτέθηκε σφοδρά στον Α. Σαμαρά λέγοντας ότι παρουσιάζει μια αξιοθρήνητη εικόνα όταν ως πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με τους τεχνοκράτες της «τρόικας», στάση που κάνει τους Ευρωπαίους να μην τον παίρνουν στα σοβαρά.

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι ειδικά από το ΚΚΕ έχουν κατά καιρούς εισπράξει επιθετική άρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφασίστηκε να στηριχτεί -παρά τις όποιες επιφυλάξεις για το σκεπτικό της- η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.


Σχολιάστε εδώ