Αγανακτισμένοι πολίτες έκλεισαν το οδόφραγμα στη Λευκωσία

Σύλληψη στη νεκρή ζώνη

Οι τρεις ελληνοκύπριοι αστυνομικοί (Αντώνης Αντωνίου, Σάββας Σάββα και Χριστόδουλος Αναστασίου) καταδίωκαν 19χρονο τουρκοκύπριο έμπορο ναρκωτικών ο οποίος, αφού τους διέφυγε, κατήγγειλε στις κατοχικές αρχές ότι είχε κακοποιηθεί. Οι τούρκοι στρατιώτες επενέβησαν εντός της νεκρής ζώνης και προτάσσοντας αυτόματα όπλα ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο και τη μηχανή των αστυνομικών, τους οποίους και συνέλαβαν χωρίς η Ειρηνευτική Δύναμη να επέμβει. Η νεκρή ζώνη δεν ανήκει στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελεί υπό τον έλεγχο των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει εξουσιοδοτήσει την Ειρηνευτική Δύναμη να ασκεί έλεγχο κατάπαυσης του πυρός.

Πολιτική σκοπιμότητα, Κυπριακή Δημοκρατία και «ψευδοκράτος»

Σημειώνεται ότι η απαγωγή έγινε την παραμονή των εορτασμών της επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να αποδείξει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει «κράτος» που μπορεί να ασκεί εξουσίες και να συλλαμβάνει ακόμη και αστυνομικούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κλείσιμο οδοφραγμάτων και καταγγελία στην ΕΕ

Το ποτήρι ξεχείλισε με την απαράδεκτη τουρκική στάση και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Από το διαδίκτυο άρχισε να γίνεται κινητοποίηση των πολιτών και με επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία έκλεισε προς ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ διαφώνησαν, καθώς και η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό δίδονται λανθασμένα μηνύματα στην ΕΕ και αλλού. Διαφορετική είναι η άποψη του Γ. Λιλλήκα, ο οποίος επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να υπερασπίζεται τους πολίτες και την κυριαρχία της, την οποία η Τουρκία παραβιάζει. Το θέμα πήρε διαστάσεις και η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο Αρμόδιο για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ζήτησε να παρέμβουν αμέσως για τον τερματισμό της παράνομης κράτησης των απαχθέντων, καθώς και τον τερματισμό της κατοχής και της παραβίασης του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, των κανόνων της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου από την Τουρκία.


Σχολιάστε εδώ