Άγνωστη η σοβαρή εθνική υπόθεση…

Το ερώτημα είναι το εξής: Όταν οι κ. Ζέπος, Παρασκευόπουλος και Παναγόπουλος απλώς καταθέσουν ότι ενέκριναν, ως είχαν υποχρέωση, την πρόταση του υπουργού για αύξηση των κονδυλίων για «εξαιρετικά σοβαρή εθνική υπόθεση», την οποία δεν γνώριζαν οι ίδιοι, τι θα πράξει ο Εισαγγελέας, αφού το όλο ζήτημα καλύπτεται νομικά από τη δυνατότητα επίκλησης «άκρως απόρρητων κρατικών συμφερόντων»; Δεν θέλω να προκαταλάβω, αλλά μάλλον η υπόθεση θα εξελιχθεί σε μια ακόμη φούσκα της υποτιθεμένης εκστρατείας διαφάνειας…

****

— Καλή δουλειά φαίνεται να γίνεται στην Αλβανία από τα δυο προξενεία μας στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο.

Στην Κορυτσά ο πρόξενος Ι. Πεδιώτης οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τις εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή Γ. Σεφέρη, ο οποίος -όπως είναι γνωστό- υπηρέτησε ως πρόξενος για δυο χρόνια (1936-1937) στην ιστορική για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό Κορυτσά.

Οι εκδηλώσεις, που περιλάμβαναν ακόμη και συναυλία στον χώρο του Γυμνασίου της Κορυτσάς, είχαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για να αναπαλαιωθεί το σπίτι στο κέντρο της πόλης, όπου διέμενε ο νομπελίστας ποιητής και το οποίο απέκτησε το ελληνικό κράτος το 1998 έναντι 100.000 δολαρίων.

— Ίσως πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε κρίσιμες για την ιστορία του ελληνισμού περιοχές πρέπει να εξασφαλισθεί η συνέχιση της ελληνικής παρουσίας με όπλο τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη γλώσσα, καθώς δυστυχώς χάνουμε το όπλο του «πληθυσμού». Με τα πενιχρά μέσα που έχουν απομείνει αλλά και με την επιδίωξη χορηγιών από εύπορους Έλληνες του εξωτερικού και τη συνεισφορά εθελοντών πρέπει να επιδιωχθεί η ανάπτυξη δικτύου προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και γλώσσας σε όλο το τόξο από την Αλβανία και τα Σκόπια μέχρι την Τουρκία, τη Ρωσία, ακόμη και τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Κανένα άλλο όπλο, εξάλλου, δεν μας έχει μείνει. Ούτε καν τα σίριαλ, τα οποία όλα πλέον είναι τούρκικα…

• Αυτό το καλόπαιδο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νάσο Θεοδωρίδη, δεν θα το μαζέψει ή τουλάχιστον δεν θα το αποδοκιμάσει κάποιος από τη συνήθως λαλίστατη ηγεσία του κόμματος; Βγήκε στη «μακεδονική» τηλεόραση και μοίραζε… υποσχέσεις. Ότι αποδέχεται το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να αποκαλείται «Μακεδονία», ότι είναι «μεγάλος και ειλικρινής φίλος των Μακεδόνων», ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει τις διακρίσεις εις βάρος των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου» και άλλα τέτοια ωραία. Η κ. Δούρου, ο κ. Λαφαζάνης και οι λοιπές συνιστώσες καλύπτονται από τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρίδη, που μάλιστα δηλώνει μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ;

— Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια επίσημη αντιρωσική γραμμή, αλλά μάλλον είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπήρξε απολυτή σιωπή από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, και κυρίως τους τηλεοπτικούς σταθμούς, για τις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε λιμάνια της χώρας μας το ρωσικό αποβατικό πλοίο «Νοβοτσερκάσκ». Το πλοίο βρίσκεται στο Αιγαίο, ώστε να είναι έτοιμο σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση της βάσης της Ταρσού στη Συρία και με την ευκαιρία οι Ρώσοι θέλουν να ενισχύσουν και την ελληνορωσική φιλία.

Για παράδειγμα, το πλοίο προσέγγισε τη Λήμνο και το πλήρωμα συμμετείχε στις εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη μνήμη των ρώσων ναυτών που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Τούρκων το 1770, ενώ μνημείο υπάρχει και για τους Κοζάκους και τους στρατιώτες του Λευκού Στρατού που είχαν βρει καταφύγιο στο νησί μετά την αποχώρηση από την Κριμαία. Από τις εκδηλώσεις αυτές δεν είδαμε καμία ανταπόκριση σε ελληνικά ΜΜΕ (εκτός από το KONTRA TV).

Και να φαντασθεί κανείς ότι η παρουσία ρωσικού πολεμικού πλοίου και ρώσων στρατιωτών στη Λήμνο αποτελεί μια έμπρακτη απόρριψη των τουρκικών ισχυρισμών περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος για τη Λήμνο.

— Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Έντμοντ Χατζινάστο μάθαμε ότι εγκαινίασε σχολείο αλβανικής γλώσσας στον Βόλο. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, αλλά είμαστε σίγουροι ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία ενός ιδιωτικού σχολείου, στο πλαίσιο έστω του δήμου, το οποίο -όπως καταλάβαμε- τελεί υπό την αιγίδα ενός άλλου κράτους. Αυτό μακράν απέχει από το παλαιότερο αίτημα των Αλβανών για ίδρυση από το ελληνικό κράτος αλβανικών σχολείων, αίτημα που ουσιαστικά μετέτρεπε όλους τους μετανάστες σε «μειονότητα».

— Ωραίοι οι ύμνοι του Δ. Αβραμόπουλου για την ελληνοαλβανική φιλία, αλλά δεν είδαμε κάτι συγκεκριμένο από την αλβανική πλευρά που θα δικαιολογούσε αυτόν τον ενθουσιασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Δεν ακούσαμε τον αλβανό υπουργό να λέει κάτι καινούργιο για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, την οποία έχει ακυρώσει μονομερώς η Αλβανία. Αντίθετα, τον ακούσαμε να ζητά περισσότερες κινήσεις για τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα της «αλβανικής κοινότητας» στην Ελλάδα, ενώ φυσικά έθεσε και θέμα περιουσιών Τσάμηδων. Όλοι θέλουν τη βελτίωση των σχέσεων με τα Τίρανα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λέξη «μπέσα», αν και αλβανική, είναι σχεδόν άγνωστη στους πολιτικούς κύκλους της Αλβανίας.

— Προκηρύχθηκαν τελικά αρκετές πρεσβείες, καθώς -όπως φαίνεται- η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία έκρινε ότι πρέπει να κινηθεί, πριν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις με αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67.

Έτσι προκηρύχθηκαν οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες ΕΕ, ΟΗΕ, Γενεύης, Στρασβούργου, ΟΑΣΕ και οι πρεσβείες Μαδρίτης, Χάγης, Σεούλ, Βερολίνου, Βαγδάτης, Ζάγκρεμπ, Τύνιδας, Κουβέιτ, Ρώμης, Αμμάν, Μέξικο, Τιράνων και Σκοπίων. Να θυμίσουμε ότι εκκρεμεί και η κάλυψη της πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, όπου δίπλα στο φαβορί Σπ. Λαμπρίδη προέκυψαν και άλλες υποψηφιότητες με ισχυρό (καλαματιανό) δόντι.

Λόγω και των μισθολογικών δεδομένων γίνεται πραγματικός συνωστισμός για τις θέσεις αυτές, ενώ αναμένονται ανακατατάξεις και στην Κεντρική Υπηρεσία, καθώς επικεφαλής διευθύνσεων όπως οι κ. Ζωγράφος, Βέρρος, Ράλλης, Διάμεσης, Μαρινάκη, Τουλούπας αναμένεται να αναλάβουν άλλα καθήκοντα ή να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

— Θυμάστε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στην αρχή του καλοκαιριού η τουρκική κυβέρνηση περί επιστροφής των ακινήτων των μη μουσουλμανικών βακουφίων που έχουν δημευτεί από το τουρκικό κράτος; Τελικά η διαδικασία προχωράει μάλλον αργά και με σκοπό να αποφευχθούν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με στοιχεία των Αρμενίων, από τα 165 τα 56 ζήτησαν την επιστροφή 450 ακινήτων, από τα οποία επιστράφηκαν τελικά μόνον 51, ενώ φυσικά μερικές χιλιάδες άλλα ακίνητα μένουν εκτός ρύθμισης. Τα στοιχεία, όπως προαναφέραμε, προέρχονται από τους Αρμενίους, καθώς από τους ύμνους του εκπροσώπου των ελληνορθόδοξων ευαγών ιδρυμάτων κ. Λ. Βίγκα προς την τούρκικη κυβέρνηση δεν κατορθώσαμε να βγάλουμε συμπέρασμα.

Κατανοούμε τις υποχωρήσεις που επιβάλλει η συνύπαρξη με την τουρκική διοίκηση, αλλά λίγη εθνική αξιοπρέπεια δεν βλάπτει…

• Ακόμα ένα Υπηρεσιακό, και η παράδοση καλά κρατεί να δίνονται τα καλύτερα πόστα σε αυτούς που υπηρετούν στα διπλωματικά γραφεία των υπουργών και στη Διεύθυνση Προσωπικού, λες και οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι ενός κατώτερου Θεού. Κύριε Προσωπάρχα, μπορείτε να μας πείτε πόσοι υπάλληλοι, όλων των κλάδων, από τα υψηλά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας, μετατέθηκαν; Αυτά δυστυχώς ισχύουν ακόμα και για τους υπουργούς με ευρωπαϊκό αέρα… Κύριε Προσωπάρχα, τι έγινε με την πρόβλεψη του οργανισμού περί εναλλαγής πόστων; Πώς δικαιολογείτε τη μετάθεση διοικητικής υπαλλήλου από το ΓΠ Μόντρεαλ στην Πρεσβεία Ουάσινγκτον; Δηλαδή από πόστο Α’ κατηγορίας σε πόστο Α’ κατηγορίας, όταν αυτό έχει απαγορευτεί για τους υπαλλήλους όλων των κλάδων, ακόμη και για τους πρέσβεις;


Σχολιάστε εδώ