XΡΗΜΑτιστήριο

> Υπάρχει και η άλλη πλευρά! Τι κι αν ο γενικός δείκτης έχει τραβήξει την ανηφόρα, εντούτοις πολλές μετοχές ακολούθησαν μοναχική πορεία, είτε γιατί δεν είχαν το κατάλληλο story είτε επειδή οι insiders δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη.

> Να είναι το αγγλοσαξονικό σύστημα λειτουργίας των θεσμών ή απλώς υπάρχει πολιτική βούληση, ώστε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο; Θα τολμούσαν ποτέ στην Ελλάδα οι αρμόδιες εποπτικές αρχές να κατηγορήσουν τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της μεγαλύτερης ημικρατικής τράπεζας ότι «…δύναται να προκύπτει ενδεχόμενη παράβαση κάποιων άρθρων του περί χειραγώγησης της αγοράς νόμου που έχουν σχέση με μη ανακοίνωση εμπιστευτικών πληροφοριών…»; Κι όμως, στη Μεγαλόνησο για την Κύπρου το έκαναν.

> Πόσα από τα προ τριετίας business plan των εισηγμένων πέρασαν και δεν ακούμπησαν τους οικονομικούς στόχους που είχαν θέσει; Πάντως, τα due diligence που βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσαν να μας επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε… ότι δηλαδή πρόκειται για εκθέσεις ιδεών που γράφονταν στο πόδι από στελέχη που είτε δεν ήξεραν είτε παραποιούσαν την αλήθεια.

> Φοβού… άπαντες… και δώρα φέροντας! Πόσοι από τους συλλόγους εργαζομένων κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για θέματα που αφορούν εθελούσιες εξόδους των μελών τους απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις, έτσι ώστε όσοι ενταχθούν σε αυτές να καλύπτονται πλήρως σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο διάστημα που μεσολαβεί έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης;

> Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τον οικονομικό ρεπόρτερ της σχολής Κώνστα κ. Λεωτσάκο «…να χαριστούν κεφάλαια στις τράπεζες υπό τη μορφή haircut και απαιτήσεων…»(!) αρκεί και οι εντολείς του να προχωρούσαν σε αντίστοιχο «κούρεμα» στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

> Και όσοι κατάλαβαν… κατάλαβαν! Όταν μια τράπεζα προχωρά σε τιτλοποίηση δανείων, στην ουσία πουλά, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των πρωτοοφειλετών τους, καλάθια χαρτοφυλακίων που περιέχουν μεγάλο αριθμό δανείων σε αναδόχους τράπεζες εισπράττοντας ένα «κουρεμένο» ποσό. Οι δανειολήπτες εξακολουθούν να πληρώνουν τις δόσεις τους στις τράπεζες που είχαν συμβληθεί, με τα έσοδα όμως να οδηγούνται σε εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία τα μοιράζει στη συνέχεια στους κατόχους των σχετικών τίτλων.

> Υποτίθεται ότι εποπτεύονται σε συλλογικό επίπεδο από την Τράπεζα της Ελλάδος και σε ατομικό από τις Διευθύνσεις Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης! Η γαλαντόμα πιστωτική πολιτική μιας υπό εκκαθάριση τράπεζας σε συνδυασμό με τις πράξεις και παραλείψεις των οργάνων της είναι υπεραρκετές ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία διά παραλείψεως, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία κατά παντός υπευθύνου.

> Μήπως ψαρεύει σε θολά νερά η Saxo Bank; Με αφορμή τη δυνατότητα που παρέχει για δωρεάν άνοιγμα υπο-λογαριασμών σε νομίσματα, αναρωτιόμαστε αν ενημερώνει πλήρως τους εμπλεκομένους για τους κινδύνους από τις τοποθετήσεις σε αυτού του είδους τα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

> Βρε, κάτι συμπτώσεις! Σε πόσες ακόμη εταιρείες, εκτός της εισηγμένης Avenir, συναντιούνται οι δρόμοι του βασικού της μέτοχου κ. Ιωάννη Δούρου και του μέλους του διοικητικού της συμβουλίου κ. Μιλτιάδη Μιχαλούτσου; Έχουμε συνέχεια, γιατί κάποια στιγμή οι πίσω θα πρέπει να βγαίνουν μπροστά.

> Μια ερώτηση προς τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ Bank! Αλήθεια, κύριε Μαράντο, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε με τους κόκκινους χρηματιστηριακούς κωδικούς της ΑΤΕ ΑΧΕΠΕΥ; Θα κυνηγήσετε αστικά αξιώνοντας αποζημιώσεις ή ποινικά για δόλο όλους όσοι, αν και έχουν υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αναδοχής χρέους, δεν έχουν καταβάλει ούτε ευρώ; Δεν σας ρωτάμε τυχαία…

> Μήπως αυτού του είδους οι αγοραπωλησίες κινούνται στα όρια της νομιμότητας; Πόσο θεμιτό είναι, την ώρα που ρευστοποιεί μετοχές της εταιρείας του ο διευθύνων σύμβουλος των Πλαστικών Θράκης, η επιχείρηση να προχωρά σε αγορές ιδίων χαρτιών;

> Στη λογική της μείωσης του κόστους ή της διατήρησης στεγανών επί των οικονομικών της; Γιατί τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής αποφάσισαν να αναθέσουν καθήκοντα προϊσταμένης λογιστηρίου στο ίδιο πρόσωπο;

> Υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στο καταστατικό της; Αν ναι, το γνώριζαν οι εμπλεκόμενοι; Πόσο βάση έχουν οι καταγγελίες των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Λαμίας σχετικά με το ότι, αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισής της είναι αρνητικό, θα κληθούν οι μέτοχοι να πληρώσουν ζημίες έως και το πενταπλάσιο της μερίδας τους;

> Πρόστιμα δύο ταχυτήτων για τις ίδιες παραβάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί 4.500 ευρώ στη Reneta, μέτοχο της εταιρείας Συστήματα Μικροϋπολογιστών, διότι ανήγγειλε εκπρόθεσμα μεταβολή συμμετοχής της επί των δικαιωμάτων ψήφου της παραπάνω εισηγμένης εταιρείας, και μόλις 1.500 ευρώ στην εταιρεία Laxey Greek Investments, μέτοχο της εταιρείας Interivest Διεθνής Επενδυτική ΑΕΕΧ;

> Μεγάλο το δίλημμα για το ΤΣΜΕΔΕ! Να καλύψει τη συμμετοχή που του αναλογεί στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής ή να διατηρήσει λίπος, ώστε να αναπληρώσει τα κεφάλαια που πιθανόν να του λείψουν από τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές;

> Τα γυρνούν για να καλύψουν τα νώτα τους! Αφού το ΥΠΟΙΟ άφησε να εννοηθεί πως η πώληση της Εμπορικής ήταν τελειωμένη υπόθεση, με τις μετοχές κάποιων τραπεζών να τρέχουν καρπούμενες το τετελεσμένο, έρχεται με διαρροές να κάνει την κωλοτούμπα, υπονοώντας ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο. Και με αυτούς που πίστεψαν στο στόρι και εγκλωβίστηκαν τι μέλλει γενέσθαι;

> Είτε επειδή το κόστος παραμονής είναι πολύ υψηλό είτε επειδή οι υποχρεώσεις που απορρέουν είναι πολλές, μία προς μία οι εισηγμένες που έχουν τη δυνατότητα ετοιμάζονται να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, σειρά έχει η Elbisco Συμμετοχών.

> Θα μπορούσε να ήταν ένα ωραίο story, αρκεί να μην είχε δράκο! Δωράκι προς τους υποψήφιους αγοραστές των ΕΛΤΑ φαίνεται να περιλαμβάνει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση της ημικρατικής εταιρείας ως φορέα καθολικής υπηρεσίας από τους ιδιώτες με ποσοστό 10% του κύκλου εργασιών τους.

> Ποιοι το απαίτησαν; Ποιους φωτογραφίζει; Γιατί το ελληνικό Δημόσιο (Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, οικονομικοί σύμβουλοι, Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας κ.λπ.) επέτρεψε στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ αφενός τη συμμετοχή fundς και αφετέρου τη χρήση εταιρείας ειδικού σκοπού από τον νικητή αυτού; Και όλα αυτά την ώρα που «…εάν για την περίοδο επέκτασης της αποκλειστικής άδειας δεν επιτύχει τα αρχικώς προβλεπόμενα επίπεδα μεικτών κερδών, θα λάβει αποζημίωση για τη διαφορά των προπληρωμένων προς το ελληνικό Δημόσιο φόρων…».

• Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη προέδρου! Ποια η ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης για την πορεία των χρεών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορινού Πιερίας και όχι μόνο;
Γιατί η τοπική εφορία έκανε ότι δεν έβλεπε και δεν άκουγε για το χρονικό διάστημα από 31.12.1987 μέχρι 23.8.2012; Πώς είναι δυνατόν να εκτοξεύτηκε η οφειλή προς το Δημόσιο στο δυσθεώρητο ύψος των 31.309.430,81 ευρώ; Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για διενέργεια οικονομικού ελέγχου αναδρομικά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίες ενισχύονται οικονομικά από τον ΕΛΓΑ.

• Ένα ακόμα συμβόλαιο στη Μ. Ανατολή κέρδισε η ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ για την αναβάθμιση ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Ιορδανία, μετά τα συμβόλαια για την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Συρία και στο Ιράκ. Το νέο συμβόλαιο, ύψους 120,6 εκατ. ευρώ, αφορά την αναβάθμιση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού της εταιρείας Samra Electric Power Co.s. στην Ιορδανία. Οι εργασίες θα διαρκέσουν 28 μήνες και η ισχύς του σταθμού θα αυξηθεί κατά 143 MW, φτάνοντας στα 1.050 MW.

• Δεν το ρωτάμε εμείς, αλλά η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Γιατί βάσει του νόμου 3091/2002 οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα απαλλάσσονται από τον ενιαίο ειδικό φόρο επί των πετρελαιοειδών;

• Ποιον από τους τραπεζίτες αποκαλούν οι συνάδελφοί του «σεφ»; Για να σας βοηθήσουμε, θα σας πούμε ότι του χρεώνουν ένα κυριλέ εστιατόριο που έχει ανοίξει εντός στοάς σε οικοδομικό τετράγωνο που ανήκει στο πιστωτικό του ίδρυμα.

• Ποιον από τους τραπεζίτες αποκαλούν οι συνάδελφοί του «σεφ»; Για να σας βοηθήσουμε, θα σας πούμε ότι του χρεώνουν ένα κυριλέ εστιατόριο που έχει ανοίξει εντός στοάς σε οικοδομικό τετράγωνο που ανήκει στο πιστωτικό του ίδρυμα.

• Έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από τους μεγάλους πατριώτες να το πούμε; Οι ελληναράδες του ΣΕΒ, αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες που πάντα έχουν κάτι να πουν κατά άλλων κλάδων, δεν μπορούν -λέει- να μειώσουν τις τιμές που πουλούν τα μαγαζιά τους λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, πρώτων υλών, μεταφορών, δανεισμού κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ