Τα μέτρα φέρνουν… Βατερλώ με ύφεση πάνω από 10% το 2013!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013 οι δημόσιες δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μόνο 4 δισ. ευρώ από τις συνολικές περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ θα αφεθούν για τα επόμενα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος. Οι περισσότερες από αυτές τις περικοπές αφορούν βεβαίως μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Δηλαδή, πρόκειται για την κατηγορία δαπανών που αποτελούν εισόδημα μεγάλων κατηγοριών χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής στάθμης, τα οποία κατευθύνονται στην κατανάλωση και στηρίζουν την τελική ζήτηση της οικονομίας. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1 ευρώ που κόβεται από αυτές τις κατηγορίες δαπανών μπορεί να χαθούν από την τελική ζήτηση έως και 3 ευρώ, «τσακίζοντας» το προϊόν της οικονομίας.

Μάλιστα, το συνολικό «πακέτο» των μέτρων, που συμφωνήθηκε αυτήν την εβδομάδα, έχει ακόμη εντονότερα υφεσιακά χαρακτηριστικά. Οι αναλυτές του ιδιωτικού τομέα, ενσωματώνοντας στις προβλέψεις τους τα νέα βάρη που φέρνει στην οικονομία η θεραπεία-σοκ, καταλήγουν σε εφιαλτικές προγνώσεις για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η Citigroup, που πρώτη είχε από τον Απρίλιο προειδοποιήσει ότι φέτος το ποσοστό της ύφεσης θα πλησιάσει το 7%, όταν η «τρόικα» και η κυβέρνηση μιλούσαν για 3,5%, αναφέρει σε έκθεσή της ότι το 2013 το ποσοστό της ύφεσης θα ξεπεράσει κατά πολύ και το 10%, πλησιάζοντας το 11% (10,7%, για την ακρίβεια)! Σύμφωνα με τη Citi, η ύφεση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη και το 2014, αντίθετα με τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για σταθεροποίηση, καθώς το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,4%. Μόνο το 2015 η οικονομία θα περάσει σε «καχεκτική» ανάπτυξη (1,4%), ύστερα από μια επταετία (!) ύφεσης.

Μετέωρο το πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμόρφωση του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου» για την Ελλάδα από την «τρόικα», με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η βιωσιμότητα του χρέους, αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης που θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δοθεί μια συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα, παρότι η γερμανική πλευρά επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να μετατεθεί τον Νοέμβριο.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η ύφεση ανατρέπει εντελώς τα σχέδια για τη βιωσιμότητα του χρέους και καθιστά αναγκαία τη νέα αναδιάρθρωσή του, αυτήν τη φορά με «κούρεμα» των δανείων των κυβερνήσεων.

Kαταστροφικό βέτο από Μέρκελ;

Την ώρα, όμως, που οι δύο από τις τρεις συνιστώσες της «τρόικας» (ΔΝΤ και ΕΚΤ) επιμένουν στην ανάγκη χρηματοδοτικής ανακούφισης της Ελλάδας από τις κυβερνήσεις ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα, οι τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο, τις ημέρες που ακολούθησαν την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, αναφέρουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει σε βέτο σε μια άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Μέρκελ επιμένει ότι θα πρέπει να δοθεί σε αυτήν τη φάση άλλη μια προσωρινή «λύση» στο ελληνικό πρόβλημα, με την έγκριση μιας επιμήκυνσης, χωρίς όμως πρόσθετη χρηματοδοτική ανακούφιση της Ελλάδας. Το ενδεχόμενο «κουρέματος», κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Μέρκελ θα ήθελε να το συζητήσει πολύ αργότερα, ει δυνατόν μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013. Χωρίς νέο «κούρεμα», η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επανέλθει στην ανάπτυξη, έγραψε χαρακτηριστικά στους «Financial Times» ο επικεφαλής της Pimco και θεωρούμενος ως «πρύτανης» της διεθνούς αγοράς ομολόγων, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.


Σχολιάστε εδώ