Συνέχεια από το προηγούμενο…

1. Γερμανικών αποζημιώσεων συνέχεια…
(Άρθρο του περιοδικού «Stern»)

«37 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που η Γερμανία έδωσε στην Ελλάδα μέσα από το σχέδιο σωτηρίας του ευρώ. Το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που οι Έλληνες θα ήθελαν να εισπράξουν από τους Γερμανούς. Αυτόν τον αριθμό κάθε έλληνας μαθητής τον γνωρίζει. Είναι αυτά που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα ως αποζημίωση για τις καταστροφές και τις θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», γράφει χαρακτηριστικά το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Stern»: «Αυτός ο αριθμός επανεμφανίζεται τακτικά στις ελληνικές εφημερίδες και αποτελεί το σύνολο όλων των αποζημιώσεων που διεκδικεί η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 70 δισεκατομμύρια ευρώ τόκοι»…

Το δημοσίευμα του «Stern» είδε το φως της δημοσιότητας μετά την απόρριψη από το Βερολίνο του ενδεχομένου να καταβάλει στη χώρα μας πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής…

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έπειτα από πολλές δεκάδες χρόνια το θέμα των αποζημιώσεων έχει χάσει το νόημά του. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα αυτό και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω για καμία σχετική συζήτηση, καμία επαφή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν της. Το κάναμε πάντα στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών και αποδείξαμε με διάφορους τρόπους ότι λαμβάνουμε το παρελθόν αυτό σοβαρά υπόψη μας. Το ίδιο ισχύει και για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Πρόσφατο δημοσίευμα στη γερμανική έκδοση των «Financial Times» ανέφερε εξάλλου ότι οι Έλληνες διεκδικώντας τις γερμανικές αποζημιώσεις προσπαθούν να βάλουν χέρι στα «χρήματα των άλλων».

Η επαναφορά του ζητήματος «λίγο πριν από την έκθεση της «τρόικας»» σημαίνει ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά της». Όμως, η Γερμανία έχει ήδη καταβάλει αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μόνο που τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στον παραλήπτη τους», υποστηρίζει.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί πολλές φορές. «Αμέσως μετά τον πόλεμο, η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή 30.000 τόνων βιομηχανικών αγαθών προς την Ελλάδα. Δέκα χιλιάδες τόνοι φορτώθηκαν σε βρετανικά πλοία με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Δεν έφθασαν ωστόσο ποτέ», λέει ο Χάιντς Ρίχτερ. «Τα υπόλοιπα σκούριαζαν επί δύο χρόνια στο λιμάνι του Αμβούργου μέχρι που πουλήθηκαν στους Βρετανούς. Τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην Αθήνα. Το 1953 η Βόννη χορήγησε 200 εκατ. μάρκα επενδυτική βοήθεια προς την Ελλάδα, ένα είδος κεκαλυμμένης αποζημίωσης, χωρίς ωστόσο να την αναγνωρίσει ως τέτοια. Τέλος, η Ελλάδα έλαβε 115 εκατ. μάρκα ως επανορθώσεις για τις θηριωδίες των ναζί. Και αυτά τα χρήματα όμως χάθηκαν», προσθέτει…

2. …και τούρκικων προκλήσεων ομοίως…

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου «για ένα επεισόδιο παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής» (!) – εννοεί τη σύγκρουση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι την Τρίτη, όπου τουρκικό πλοίο που έκανε επικίνδυνους ελιγμούς σε περιοχή όπου εκτελούσε περιπολία σκάφος του ελληνικού λιμενικού (στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών 2012») προσέκρουσε σε αυτό.

Μετά την ενημέρωση έκανε διάβημα! (σώπα!…).

Όπως επισημαίνει ο έλληνας πρέσβης στο διάβημά του, «παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

Κι έτσι τους έκανε τη μούρη κρέας…


Σχολιάστε εδώ