Συλλαλητήρια, καταλήψεις, απεργίες η αντίσταση στα μέτρα

Πολιτικό, αντικυβερνητικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν πια σε αυτήν τη φάση οι αντιδράσεις του συνόλου των κοινωνικών φορέων, που προετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη αντεπίθεση: Συλλαλητήρια, καταλήψεις, κλαδικές απεργίες και κάθε λογής κινητοποιήσεις βρίσκονται στα σκαριά, για να υψωθεί φράγμα στη νέα επέλαση συγκυβέρνησης και «τρόικας».

Με νέα 48ωρη γενική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με απεργιακές κινητοποιήσεις στις ΔΕΚΟ, με κλείσιμο καταστημάτων από τους ελεύθερους μικρομεσαίους επαγγελματίες, με δικαστικούς, νοσοκομειακούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς, αγρότες κ.λπ. να αντιστέκονται, ενωτικά και αποφασισμένοι, με τους συνταξιούχους στους δρόμους ξεκινά η μεγάλη μάχη.

Στη συμπυκνωμένη ένταση που προδιαγράφεται, οι συνυπεύθυνοι για τη νέα εξαθλίωση που επιχειρείται, αναμένοντας το «ναι» των δανειστών τοκογλύφων, ακολουθούν τακτική εκτόνωσης με καθυστερήσεις στους σχεδιασμούς τους: Στο μεταξύ oι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για πρώτη φορά συνεργάζονται τόσο στενά και μάλιστα διαπαραταξιακά. Όπως φαίνεται, οι τόνοι της εσωσυνδικαλιστικής αντιπαράθεσης πέφτουν και οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα επικοινωνούν αναζητώντας τρόπους ανατροπής των μέτρων της συγκυβέρνησης.

Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ σε επίπεδο Εκτελεστικών Επιτροπών θα προχωρήσουν αυτήν τη βδομάδα σε κοινή συνεδρίαση στην οποία θα λάβουν μέρος οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, προβάλλοντας ως προτεραιότητα τον συντονισμό των αποφάσεων για κάθε είδους αντίδραση που θα ακολουθήσει στην επικείμενη αναμέτρηση της συγκυβέρνησης με την κοινωνία. Στον πυρετό των προετοιμασιών των συνδικάτων, σημειώνεται η «αμηχανία» με την οποία άλλοτε ισχυροί πόλοι σε μαζικές ομοσπονδίες εργαζομένων αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς εξελίξεις, προκαλώντας ρήξεις και αντιπαραθέσεις στους κόλπους τους, με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να αλληλοκατηγορούνται για την παραλυσία που χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους. Πάντως, αναζωπυρώνεται ο προβληματισμός συνδικαλιστικών στελεχών για την αναζήτηση τρόπων μαζικοποίησης των συνδικάτων και αναπροσανατολισμού του ρόλου και της στρατηγικής τους, ώστε να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων.


Σχολιάστε εδώ