Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Οι εκτός των τειχών εξελίξεις είναι αυτές που αλλάζουν τα δεδομένα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά για μια ακόμα φορά.

• Οι δραματικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, περισσότερο σε επίπεδο εκτιμήσεων και προβλέψεων είναι η αλήθεια, με επίκεντρο την Ισπανία, που καταρρέει μέρα με τη μέρα και οδεύει τάχιστα προς τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και με τη δημόσια κόντρα στην αμερικανική αγορά, με τα στελέχη της FED να διαφωνούν πλέον ανοικτά για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων ρευστότητας, ανοίγουν εκ νέου τον ασκό του Αιόλου, προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές και… πισωγυρίζουν το ΧΑ.

• Την ίδια ώρα, τα καινούργια σενάρια για την τύχη της ελληνικής οικονομίας, τα δημοσιεύματα για νέα κωλυσιεργία στην εκταμίευση της σούπερ δόσης των σχεδόν 32 δισ. ευρώ, οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ και της ΕΕ αναφορικά με την πιθανότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αυτήν τη φορά με συμμετοχή των «κρατικών» ομολόγων (όσων ελέγχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές κρατικές τράπεζες), συνθέτουν ένα τοπίο παντελώς… ακατάλληλο για ενδιαφερόμενους επενδυτές, πολλώ δε μάλλον για τοποθετήσεις.

• Πέραν αυτών, στους ανασταλτικούς παράγοντες για διατήρηση μιας σχετικής πλαγιοανοδικής κίνησης στο ΧΑ πρέπει να προστεθεί και η παράταση στην τελική απόφαση για την Εμπορική, όπως και για την τύχη της Γενικής. Όλα αυτά δημιουργούν έντονο… εκνευρισμό στους επενδυτές και στα funds που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

• Και οδηγούν αρκετούς αναλυτές στην πρόβλεψη πως δεν αποκλείεται, αντί μιας σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα, να δούμε ακόμα και μια ελεγχόμενη διόρθωση, στην περίπτωση που κάποιοι μεγάλοι παίκτες επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν περιμένοντας τις τελικές (;) εξελίξεις γενικότερα για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Αν υποθέσουμε πως οι σχετικές αποφάσεις τοποθετούνται περί τα μέσα Οκτωβρίου, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει μπροστά μας ένα διάστημα δύο και πλέον εβδομάδων που δεν συνιστάται για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή!

• Είναι ενδεικτικό πως οι εγχώριοι αναλυτές βλέπουν ως πιθανό σενάριο τη συνέχιση αυτής της «θολής» εικόνας ακόμα και μέχρι τη διενέργεια των αμερικανικών εκλογών, ήτοι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Αυτό είναι, προφανώς, ένα εξαιρετικά αρνητικό σενάριο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς θα εξακολουθήσει να ταλανίζεται από περιορισμένο τζίρο…


Σχολιάστε εδώ