Σκιές πάνω από την πόλη

ΒΑΡΙΕΣ σκιές πάνω από το πολιτικό σύστημα της χώρας ρίχνουν αποκαλύψεις και καταγγελίες για «αναιτιολόγητο πλουτισμό» νυν και πρώην βουλευτών, περισσότερο δε για εμπλοκή τους σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Πόσω μάλλον που μεταξύ τους συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της Βουλής, τρίτος κατά σειράν πολιτειακός παράγων. Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω υπαινιγμών και φημών για εκβιασμούς και παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούνται από οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Τα γεγονότα προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση και τις έντονες ανησυχίες των κομμάτων, σε σημείο ορισμένοι να μιλούν για κίνδυνο αποσταθεροποίησης με απρόβλεπτες (ανεπιθύμητες) εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Όλα αυτά σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, που η Ελλάδα δίνει μάχη για την παραμονή της στην Ευρωζώνη και την έξοδο από το βαθύ τούνελ της κρίσης και της ύφεσης. Την ίδια στιγμή ανεβαίνει η ένταση στους κόλπους της κοινωνίας για τα νέα επώδυνα μέτρα ύψους 11,8 δισ. που θα λάβει η κυβέρνηση τη διετία 2013-14 στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος.

Υψηλοί τόνοι

Η αποκΑλυψη κατάθεσης επιχειρηματία που εμπλέκει τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη και δύο πρώην υπουργούς (Γ. Βουλγαράκης, Μιχ. Λιάπης) σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω αγοραπωλησίας ακινήτων, προκάλεσε σοκ και ποικίλες αντιδράσεις. Και οι τρεις διέψευσαν την εμπλοκή τους. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε την επίσπευση των διαδικασιών διαλεύκανσης, ενώ προχώρησε σε μερική προσωρινή αναστολή των καθηκόντων του μέχρι τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΔΟΕ. Ο κ. Λιάπης κατέθεσε μήνυση και ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή για να ερευνήσει την υπόθεση, ενώ ο κ. Βουλγαράκης διαφώνησε με την Εξεταστική και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση. Από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη, την ίδια ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν το πολιτικό κόστος και ανησυχούν για ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις. Ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Ν. Χατζηνικολάου, εκδότη της εφημερίδας «Real News» που έφερε στο φως το θέμα, κατηγορώντας τον για «μαφιόζικες» και «αλήτικες» μεθόδους, ενώ τον κατηγόρησε ακόμη ότι εξυπηρετεί συμφέροντα. Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για ύβρεις και προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις.

Χωρίς ονόματα

ΝΕΕΣ διαστάσεις πήρε το θέμα της λίστας με τους πολιτικούς που φέρεται ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η δημοσιοποίηση μιας σειράς ονομάτων από ιστοσελίδα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, διαψεύσεις και απειλές για εξώδικα και αγωγές. Στο μεταξύ, ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης απέρριψε το αίτημα της Βουλής να αποστείλει τον φάκελο με τα ονόματα των συγκεκριμένων πολιτικών, με την επισήμανση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο σχετικός έλεγχος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη δραστηριότητα ή απόκρυψη εσόδων και αποφυγή φορολογίας. Μεταξύ των 32 περιλαμβάνονται πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν δώσει αρμοδίως εξηγήσεις για ασάφειες και παραλείψεις στο «πόθεν έσχες» τους, ενώ για μία –αυτήν του Ισ. Κούβελου– έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, και η σύζυγός του Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας της.

Στην τελική ευθεία

ΣΤΗ συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της «τρόικας» στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον μετά τη συμφωνία (στους βασικούς άξονες) των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα των 11,5 δισ. Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη η χώρα μας να εξασφαλίσει την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια, ούτως ώστε τα επώδυνα μέτρα να «απλωθούν» σε βάθος τετραετίας. Βενιζέλος και Κουβέλης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να μη μείνει στις συζητήσεις που γίνονται με την «τρόικα», αλλά να επιδιώξει πολιτική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι το πακέτο να περάσει από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε όλα να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στις 8 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup με βασικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.

Και ξανά προς τη δόξα…

ΣΕ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα προχωρήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κόντρα στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία, στη διάρκεια της οποίας «παρέλυσε» η χώρα. Ήταν η πρώτη με τόσο μαζική συμμετοχή μετά τις εκλογές του Ιουνίου και τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Αντ. Σαμαρά. Η επόμενη απεργία προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ στο μεταξύ επιμέρους κλάδοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου οι δικαστές δεν θα παρίστανται στις συνεδριάσεις και θα προσφύγουν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά των περικοπών στις αποδοχές τους. Οι εφοριακοί πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, ενώ αναβρασμός επικρατεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Διαφωνούν

ΘΟΛΟ παραμένει το τοπίο στην Ευρώπη ως προς το ζήτημα της χώρας μας ελάχιστε ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Την υπόθεση φαίνεται να περιπλέκει η έντονη διαφωνία ΔΝΤ και Γερμανίας για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η ηγεσία του Ταμείου επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και ως εκ τούτου χρειάζεται να γίνει ένα νέο «κούρεμα». Το Βερολίνο δεν συμφωνεί, ενώ είναι εμφανές ότι θέλει να μεταθέσει για αργότερα τέτοιου είδους αποφάσεις. Ως «καμπανάκι» για την Αθήνα ήχησαν οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ ότι δεν αρκούν τα μέτρα των 11,5 δισ. κι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει και άλλες περικοπές, να παρουσιάσει και άλλα έσοδα. Ταυτόχρονα εντείνονται τα σενάρια για επιμήκυνση και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς όλοι διαπιστώνουν ότι τα όποια οφέλη επιτυγχάνει η χώρα μας από τις περικοπές εξανεμίζονται λόγω της μεγάλης ύφεσης.


Σχολιάστε εδώ