Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Το λέει φωναχτά, για να το ακούσουν ακόμη και αυτοί που έχουν προβλήματα… ακοής, ενώ πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται αν όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται έχει τις ευλογίες του Βενιζέλου.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Βασικός συνεργάτης του Βενιζέλου, με σοβαρό εκτόπισμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα, βρέθηκε συμπτωματικά με τον βουλευτή, επίσης της Α΄ Αθήνας , της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση. Η συνάντηση δεν ήταν καθορισμένη, αλλά μάλλον θα υπάρξει και νέα, αφού φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση πολιτικής συμπόρευσης.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις. Αρχίζουν, έστω και δειλά, να εκδηλώνονται από ορισμένους, που πιστεύουν πως το εγχείρημα δεν θα έχει κανένα όφελος, θα αποτύχει και το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό. «Η ένωση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα δείξει ότι θέλουμε πρόσκαιρα να κερδίσουμε εκλογικά οφέλη και δεν αφορά τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς γενικότερα. Τότε ο κόσμος που θα καταλάβει θα είναι αμείλικτος απέναντί μας…» λένε όλοι εκείνοι που δεν υιοθετούν τα περί συμπόρευσης των δύο κομμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος αναζητά μια παρόμοια λύση, διότι θα είναι λυτρωτική και για τον ίδιο προσωπικά. Έτσι, δεν θα χρεωθεί άλλη μια εκλογική αποτυχία, ενδεχομένως και με μεγαλύτερες απώλειες, δεν θα είναι μόνος ως κόμμα, αλλά μαζί με άλλον, και –το σπουδαιότερο– κανείς δεν θα του αμφισβητήσει τον ρόλο που έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες. Στη συνένωση όμως των κομμάτων τίθεται το ερώτημα: Με ποιον αρχηγό τα δύο κόμματα θα γίνουν ένα; Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι απόψεις διχάζονται, μέχρι σημείου να λένε κανένας από τους δύο.

Με άλλα λόγια, οι θιασώτες της πολιτικής ένωσης των δύο κομμάτων ψάχνουν για έναν άλλο Τσίπρα, ίδιας ηλικίας, που να μπορεί πολιτικά, ιδεολογικά και εκλογικά να αντιπαρατεθεί, αλλά και να γοητεύσει ξανά το «φιλοθεάμον» κοινό του ΠΑΣΟΚ περισσότερο και δευτερευόντως της ΔΗΜΑΡ, η οποία γνωρίζει πως αν στις εκλογές κατέβει αυτόνομα, τότε το πιθανότερο θα είναι να μειωθούν επικίνδυνα τα ποσοστά της και να μην καταφέρει να μπει στη Βουλή. Κίνδυνος ίδιος ελλοχεύει και για το ΠΑΣΟΚ, αν συνεχίσει την ίδια τακτική που ακολουθεί σήμερα, της θολούρας και του πολιτικού τσαλαβουτήματος.

Μέσα σε αυτό το αδιέξοδο, έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα συζητήσεις και συναντήσεις…

Σε μια παρόμοια, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης έφαγε μαζί με άλλους δέκα βουλευτές, νυν και πρώην, «πρώτο πιάτο Βενιζέλο».

Σε παραδοσιακή ταβέρνα τρώγοντας κρητικές λιχουδιές και πίνοντας ρακί, συζητούσαν τα τεκταινόμενα εντός του κόμματος και αναρωτιούνταν τι πρέπει να γίνει. Να σημειωθεί ότι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο διοργανώνει τις επόμενες ημέρες πανελλαδική συνδιάσκεψη στελεχών, για να τεθούν όλα αυτά τα θέματα στο τραπέζι.


Σχολιάστε εδώ