Ο κάδος, τα φαγώσιμα και το ψωμάκι

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Ένα κομμάτι άσπρο χαρτί, κολλημένο σε έναν κάδο απορριμμάτων του Δήμου Καλλιθέας, έγραφε: «Παρακαλούμε φαγώσιμα και ψωμάκι κρεμάστε τα στον κάδο».

Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία όμως αυτή αξίζει περισσότερο. Παρουσιάζει ανάγλυφα το σημείο της εξαθλίωσης που ένα μέρος του λαού μπορεί να φτάσει.

Ρακοσυλλέκτες υπάρχουν παντού. Ακόμη και στις πιο πλούσιες χώρες. Στην Ελλάδα όμως, δυστυχώς, της σημερινής τραγικής πραγματικότητας, το είδος δεν σπανίζει.

Φτάσαμε πλέον σε σημείο να μην παραξενευόμαστε όταν βλέπουμε ανθρώπους να ανακατεύουν κάδους απορριμμάτων. Με την ελπίδα, στις «καταδύσεις» τους αυτές, να εντοπίσουν κάποιο μικρό «θησαυρό», που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει κάποιο φαγώσιμο ή κάποιο χρηστικό αντικείμενο. Έστω και ευτελούς αξίας.

Πολλοί το κάνουν διακριτικά. Περνούν δήθεν αδιάφοροι μπροστά από τους κάδους και, μόλις διακρίνουν κάτι «χρήσιμο», σκύβουν, μακριά από βλέμματα περαστικών, να το περισυλλέξουν. Με σπαραγμό ψυχής αλλά και με τρόμο στα μάτια, μήπως κάποιος ανυποψίαστος περαστικός τους αναγνωρίσει.

Υπάρχουν όμως και οι λιγότερο τυχεροί, που δεν προλαβαίνουν. Όταν παρουσιάζονται πολλοί διεκδικητές του ίδιου κάδου.

Στον ίδιο ιδιότυπο ανταγωνισμό βρίσκονται και πολλοί άλλοι, όταν νωρίς τα χαράματα, ανυπόμονοι, τρέχουν να προλάβουν τα πρώτα απορριμματοφόρα της ημέρας, σε έναν ανελέητο αγώνα με έπαθλο τα σκουπίδια. Να προλάβουν αυτοί πρώτοι να περισυλλέξουν τον ανεκτίμητο «θησαυρό».

Όλοι αυτοί οι περιστασιακοί ρακοσυλλέκτες δεν διέπραξαν κάποιο έγκλημα, για να αισθάνονται ένοχοι. Ούτε κάποια παραβατική συμπεριφορά. Μοναδικό τους «έγκλημα» η φτώχεια τους, που και αυτήν την υπομένουν καρτερικά και με αξιοπρέπεια.

Οι κάδοι των απορριμμάτων, τα συσσίτια, οι άστεγοι, οι ουρές της ντροπής αποτελούν μέρος της αμείλικτης πραγματικότητας που ζούμε.

Διερωτώμαστε αν το σκηνικό αυτό το βλέπουν και άλλοι. Και κυρίως όλοι οι επίδοξοι διασώστες της ελληνικής οικονομίας.

Μήπως κάποιος θα έπρεπε να τους το δείξει;


Σχολιάστε εδώ