Ο Αρχιεπίσκοπος βολιδοσκόπησε τον Κασουλίδη να κάνει υπουργό Εξωτερικών τον Λιλλήκα

Αντί διζωνικής, έντιμος συμβιβασμός

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέχει μια ανάσα από τη συμφωνία με το ΔΗΚΟ και φλερτάρει έντονα με το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.

Για να διευκολύνει τις διαδικασίες και να προσελκύσει, εκτός του ΔΗΚΟ, και τα άλλα δυο κόμματα που έχουν αντιομοσπονδιακό προσανατολισμό, αποδέχθηκε όπως αφαιρεθεί από την κοινή συμφωνία με το ΔΗΚΟ η ρητή αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αντί αυτής της φράσης αναγράφεται η φράση περί της εξεύρεσης λύσης έντιμου συμβιβασμού.

Ήταν θέλημα Χρυσόστομου Β’

Παράλληλα, αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Κασουλίδη και του υποψήφιου για το προεδρικό αξίωμα Γιώργου Λιλλήκα.

Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι μέσω τρίτων βολιδοσκοπήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε να υπουργοποιήσει τον Γιώργο Λιλλήκα σε περίπτωση κατά την οποία θα εκλεγόταν Πρόεδρος το 2008. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, το μήνυμα δεν εστάλη απευθείας από τον κ. Λιλλήκα, αλλά μέσω τρίτου προς τους ανθρώπους του κ. Κασουλίδη.

Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει ότι ο κύριος μεσάζων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Όταν έγιναν επαφές μεταξύ Κασουλίδη -και προφανώς συνεργατών του- με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αυτός είχε θέσει το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσε ο κ. Κασουλίδης να διορίσει ως υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Λιλλήκα.

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκε στον Αρχιεπίσκοπο. Ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του προεκλογικού του Τάσσου Παπαδόπουλου και εκ των στενών του συνεργατών, επ’ ουδενί λόγω ήθελε, για λόγους αρχής και προσωπικούς, να γίνει υπουργός Εξωτερικών του κ. Κασουλίδη, ο οποίος ουδέποτε είχε αποκηρύξει, ακόμη και σήμερα, το σχέδιο Ανάν.

Όταν μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος είχε ρωτήσει τον κ. Λιλλήκα περί τούτου, η απάντηση ήταν αρνητική.

Η πρωτοβουλία Ρότσα

Στο σκηνικό του θέματος της υπουργοποίησης Λιλλήκα, ο ίδιος ο Χρήστος Ρότσας, πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου ότι και αυτός είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την υπουργοποίηση Λιλλήκα, χωρίς όμως να τον ενημερώσει.


Σχολιάστε εδώ