Οι δέκα οδυνηρές εκπλήξεις στο «πακέτο» των 13,5 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση δεν αποφεύγει μια νέα φορολογική επιδρομή με έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής αδικίας και αντιαναπτυξιακή διάσταση, δεν καταφέρνει να διασώσει το Δημόσιο από σκληρά μέτρα, όπως η πολυσυζητημένη εφεδρεία ή η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των υπαλλήλων, ενώ στο «πακέτο» ενσωματώνεται ακόμη και η περικοπή των χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

Η πιο δυσάρεστη έκπληξη προήλθε από το σκέλος των νέων φορολογικών μέτρων, που θα υποχρεωθεί να πάρει η κυβέρνηση, με εισπρακτικό στόχο 3 δισ. ευρώ. Η απαίτηση για νέα, σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα ήταν απόρροια της αδυναμίας της κυβέρνησης να πείσει την «τρόικα» ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από τις υφιστάμενες φορολογίες, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή.

Οι πιο οδυνηρές εκπλήξεις στην τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι δέκα:

1. Καταργούνται εντελώς ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο, παρότι αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει να μειωθούν κατά 50%.

2. Η εφεδρεία, για την οποία τόση συζήτηση είχε γίνει, δεν αποφεύγεται: απλώς μετονομάζεται σε «διαθεσιμότητα» και… θύματά της θα είναι τουλάχιστον 15.000 υπάλληλοι μέσα στο 2013.

3. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, πλην των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ. Αυτοί, όμως, θα επιβαρυνθούν από τη μείωση της σύνταξής τους κατά 30 ευρώ τον μήνα, παρότι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να την αποφύγει.

4. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες (όχι όμως και για τους μισθωτούς που πληρώνονται με μπλοκάκι) καταργείται εντελώς το αφορολόγητο όριο και θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 35%, ενώ ο συντελεστής παρακράτησης ανεβαίνει από το 20% στο 25%.

5. Οι καταθέτες των τραπεζών θα επιβαρυνθούν με αύξηση του φόρου στους τόκους από το 10% στο 15%.

6. Η φορολογική κλίμακα των μισθωτών απλοποιείται, με μείωση των κλιμακίων σε τέσσερα και ανώτατο συντελεστή 35% (από 45% σήμερα). Με τη νέα κλίμακα έρχονται από το 2014 (εισοδήματα 2013) σημαντικές επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα.

7. Από το 2014 (εισοδήματα του 2013) η εφορία θα… τιμωρεί την τεκνοποιία, μέσω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα τέκνα του φορολογούμενου (2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και το τέταρτο).

8. Για τους αγρότες, μειώνεται η επιστροφή ΦΠΑ στο 6%.

9. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και αυξάνεται ο φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα.

10. Εξισώνονται οι φόροι στο υγραέριο κίνησης και στο πετρέλαιο κίνησης.


Σχολιάστε εδώ