Ξεθώριασαν οι «κόκκινες γραμμές» του Κουβέλη!

Φύλλο και φτερό γίνονται πια οι «κόκκινες γραμμές» του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφού –όπως όλα δείχνουν– η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Παρά το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης διατυπώνει ακόμα επιφυλάξεις και επιμένει στο να γίνουν κλιμακωτά οι περικοπές και να υπάρξουν περιουσιακά κριτήρια όσον αφορά την κατάργηση των δώρων, τα μηνύματα που μετέφερε ο Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών αρχηγών δεν ήταν και τόσο αισιόδοξα, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Ενδεικτικό του κλίματος, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης –μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου– κατευθύνθηκε αμέσως στο γραφείο του, όπου και άρχισε να συσκέπτεται πυρετωδώς με τους συνεργάτες του Δημήτρη Χατζησωκράτη, Ανδρέα Παπαδόπουλο και τον οικονομολόγο Γιώργο Ιωαννίδη. Στην Αγίου Κωνσταντίνου ρίχνουν πια όλο το βάρος στη θεσμοθέτηση της ρήτρας ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι των σκληρών περικοπών, με την ηγεσία να προτάσσει την ανάγκη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Όπως δηλώνει στο «Π» στενός συνεργάτης του προέδρου, «μαλακώνουν οι “κόκκινες γραμμές” μεν, αλλά αν θεσμοθετηθεί η ρήτρα, θα είναι πια θέμα όλων μας να κερδίσουμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν οι συντάξεις». Στην κορυφή της λίστας των «όχι» για τα οποία «παλεύει» ακόμη ο Κουβέλης εξακολουθεί να βρίσκεται η επαναφορά του αιτήματος της «τρόικας» να γίνουν 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο, ενώ –όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του– «ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί από τη ΔΗΜΑΡ στη σύνταξη των εφαρμοστικών νόμων για τα μέτρα του 2013, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να περιληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Επιδιώκει να παραμείνουν τα ένσημα στα 4.000 και όχι στα 6.500, να μην μπουν επιπλέον δίδακτρα στα ΑΕΙ, παρά μόνο στα μεταπτυχιακά, και σχετικά με το όριο συνταξιοδότησης να μπει ένα μεταβατικό στάδιο, όπερ και σημαίνει πως αν κάποιος είναι ήδη 62 ετών σήμερα, να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση.

«Σεισμός» πολλών ρίχτερ στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ

Σε ασκήσεις ισορροπίας εξακολουθούν να επιδίδονται στη ΔΗΜΑΡ, καθώς πέρα από το βαρύ φορτίο των μέτρων που έχουν επωμιστεί –με τη συμμετοχή τους στη συγκυβέρνηση– έρχονται αντιμέτωποι και με τις εσωκομματικές έριδες, οι οποίες δεν λένε να καταλαγιάσουν. Ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο Φ. Κουβέλης είχε μια σειρά συναντήσεων, αρχής γενομένης από τα στελέχη της Β΄ Αθήνας, τα οποία –όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π»– προετοίμασε κάνοντάς τους ένα ελαφρύ «μασαζάκι» εν όψει των μέτρων που βρίσκονται μια ανάσα πριν πάνε προς ψήφιση στη Βουλή. Άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή, για να τοποθετηθούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Κατά τα λοιπά, το λεγόμενο «μπλοκ» κατά των μέτρων καλά κρατεί! Οι κύριοι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Οδυσσέας Βουδούρης παραμένουν «αντιρρησίες», πιστοί στις απόψεις που εκφράζουν εδώ και εβδομάδες για τον σκληρό και άδικο χαρακτήρα των μέτρων. Ο ηρακλειώτης βουλευτής τόνισε στο «Π»: «Ασφαλώς και θα καταψηφίσω τα μέτρα. Περιμένω από τον Φώτη Κουβέλη να κάνει το εξής: Από τη στιγμή που κανείς δεν θέλει εκλογές και κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, να κάνει έναν καλόπιστο εκβιασμό για να σταματήσει η ύφεση», επισημαίνοντας πως αυτή του η άποψη θα εκφραστεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο ίδιο ρεύμα με τον Γ. Μιχελογιαννάκη συντάσσονται και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Νεφελούδης, Βαγγέλης Ζορκάδης και Αντρέας Σπυρόπουλος, ενώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», μουδιασμένοι για το πακέτο των μέτρων είναι οι βουλευτές Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Κατερίνα Μάρκου και Πάρις Μουτσινάς, με τον τελευταίο να διαμηνύει πως «θα τοποθετηθώ στα όργανα για το αν θα ψηφίσω τα μέτρα ή όχι». Και χωρίς «κόκκινες γραμμές» είναι πάρα πολύ δύσκολο, όπως όλα δείχνουν, να «φυλαχτεί» το «μαντρί» της Αγίου Κωνσταντίνου…

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ