Μισοπαραιτημένος ο Μεϊμαράκης

Με το ένα πόδι εκτός καθηκόντων, ο μισοπαραιτημένος πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδινε τη δική του εκδοχή στο δημοσίευμα το οποίο τον έφερε εμπλεκόμενο σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ανταλλάσσοντας κατηγορίες με τον εκδότη της «Real News» Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ επιτίθετο με απαράδεκτο τρόπο κατά του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο ίδιος λέει ότι δεν είχε ιδέα για την υπόθεση, αν και, όπως προκύπτει από διάφορες καταγγελίες, ήταν γνωστή από διετίας: τη γνώριζε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Βαγγ. Βενιζέλος από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, όπως του θύμισε ο βουλευτής του κόμματός του Β. Κεγκέρογλου! Μάλιστα η τελευταία καταγγελία, που κοινοποίησε ο καταγγέλλων Ιωσήφ Λιβανός στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής, έχει ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2012 – έντεκα μέρες δηλαδή πριν από το δημοσίευμα της εφημερίδας, για το οποίο υποτίθεται κανείς δεν γνώριζε.

Αξιοσημείωτο για τη διάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ και προμηνύει απρόβλεπτες εξελίξεις είναι ότι την καταγγελία Λιβανού, που τη γνώριζε και το γραφείο του πρωθυπουργού (είχε ενημερώσει μάλιστα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς ο καταγγέλλων ζητούσε προστασία ισχυριζόμενος ότι απειλείται η ζωή του), την έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος λίγες ώρες πριν τη διοχετεύσει, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης!

Στην επείγουσα έκκληση-καταγγελία του ο Ι. Λιβανός αναφέρεται λεπτομερώς στην υπόθεση Καρούζου και συγκεκριμένα τονίζει ότι το ζεύγος Καρούζου έχει «στοχευμένες κουμπαριές με μεγάλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που προσωπικά εκτιμώ και σέβομαι, και με Εισαγγελέα Εφετών» φωτογραφίζοντας τους Β. Μεϊμαράκη και Γ. Γεράκη, που έχουν βαφτίσει τα δίδυμα του εν διαστάσει ζεύγους.

Στο μεταξύ και ο Γιώργος Ζωγραφάκης, από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης που ελέγχει το ΣΔΟΕ, είχε ενημερώσει με εξώδικη επιστολή από τις 11.4.2011 τον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλ. Πετσάλνικο γύρω από την υπόθεση Καρούζου, στην οποία τονίζει ότι όταν ένας εφοριακός συνέλαβε το ζεύγος, βρέθηκε ένας πρώην υπουργός και ένας αξιωματούχος της ελληνικής δικαιοσύνης και τους έβγαλαν λάδι. Ο κ. Ζωγραφάκης εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών ΚΝΩΣΣΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. και Γ-Β ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε. οι οποίες ήταν ιδιοκτησίας του Ομίλου Καρούζος. Κατηγορεί το ζεύγος Καρούζου ότι «προσέλκυσαν διάφορους βουλευτές, υπουργούς και γενικά οποιονδήποτε επώνυμο και ανώνυμο μπορούσε να βοηθήσει στο μεγάλο κόλπο και άρχισαν τη μεγάλη λεηλασία του Δημοσίου και των τραπεζών». Υποστηρίζει επίσης ότι «πριν ολοκληρώσουν το έγκλημα της δόλιας πτώχευσης, συνεννοήθηκαν με κάποιους πολιτικούς και άλλαξαν τον Πτωχευτικό Νόμο και κότσαραν το άρθρο 107» το οποίο ισχυρίζεται ότι «φτιάχτηκε αποκλειστικά και μόνον για το ζεύγος Καρούζου».

Ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει να βιάζεται να βγάλει το κουστούμι του προέδρου της Βουλής για να αντιμετωπίσει στην αρένα τον εκδότη της «Real News» Ν. Χατζηνικολάου, καθώς δημοσίευμα της εφημερίδας τον ενέπλεξε σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων το διάστημα 2005-2008. «Είμαι υπό σκέψη να παραιτηθώ», είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι εναντίον του κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε αποδώσει την επίθεση σε «μαφιόζικα, εκβιαστικά και αλήτικα χτυπήματα». «Λάθος πρόσωπο χτύπησε, όποιος το χτύπησε, με σκοπό πιθανή αποσταθεροποίηση της χώρας. Μπαίνω στην αρένα για κάποιον που με κατηγορεί με αστήρικτες και γελοίες καταγγελίες».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραίτησής του, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μ. Μπόλαρης, Γ. Δριβελέγκας, Μ. Κάσσης).

Τα… «γαλλικά»

Ο κ. Μεϊμαράκης επικρίθηκε για τους τόνους και τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, μιλώντας για τα γεγονότα στους δημοσιογράφους με ύφος που δεν αρμόζει σε κάποιον που κατέχει το τρίτο πολιτειακό αξίωμα. ‘Ηταν όμως μάλλον συγκρατημένος, καθώς την επομένη στα ορεινά έδρανα της Βουλής παρέδωσε ένα… μάθημα σε άψογα… γαλλικά στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος συνομίλησε με τον Ν. Χατζηνικολάου στην εκπομπή του. «Σε άκουσα το πρωί που βγήκες στον Χατζηνικολάου να του γλείψεις τον π… . Έλα να γλείψεις τον δικό μου, είναι καλύτερος», φέρεται να του είπε, κάτι που στη συνέχεια διέψευσαν και οι δύο.

Κατά την εκδοχή του Πρ. Παυλόπουλου, ο διάλογος διημείφθη ως εξής: Μεϊμαράκης: Γιατί, ρε Προκόπη, πήγες το πρωί και έγλειφες τον Χατζηνικολάου;

Παυλόπουλος: Πού το κατάλαβες, ρε Βαγγέλη;
Μεϊμαράκης: Μου το είπαν. Εσύ δεν έλεγες για το εκρηκτικό του χαρακτήρα μου;
Παυλόπουλος: Αυτό κατάλαβες;
Μεϊμαράκης: Να ξέρεις ότι όποιος γλείφει τον Χατζηνικολάου είναι απέναντί μου.
Παυλόπουλος: Εγώ δεν γλείφω τον Χατζηνικολάου, άρα δεν με αφορά.

Να επισπευθούν οι έρευνες

Την επίσπευση των ερευνών για τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχει η Βουλή είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη και προς τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο, ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Έλεγχο των Οικονομικών των Κομμάτων και των Πολιτικών Προσώπων (επιτροπή πόθεν έσχες) Θανάσης Νάκος, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στον έλεγχο των σχετικών υποθέσεων, που δημιουργούν και υπόνοιες συγκάλυψης στην ελληνική κοινωνία.

Με τη διαφορά ότι εκτεθειμένος, καθώς το όνομά του φιγουράρει στη λίστα με τους πολιτικούς που ελέγχει το ΣΔΟΕ, είναι και ο ίδιος ο κ. Νάκος, ο πρόεδρος της επιτροπής πόθεν έσχες! Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεσή του είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή τον περασμένο Μάιο, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δεχτεί τη θέση του προέδρου, ως ελέγχων και ελεγχόμενος, ενώ, όπως προκύπτει, και η αρμόδια γραμματεία της Βουλής δεν αξιολόγησε την καταγγελία ως σοβαρή!

Mιλώντας με δημοσιογράφους χαρακτήρισε κουρελόχαρτο την καταγγελία και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της επιτροπής πόθεν έσχες, απορώντας πώς είναι δυνατόν να έχει κανείς offshore εταιρεία, π.χ. στα Κέιμαν, και να τη δηλώσει!


Σχολιάστε εδώ