Με τα μέτρα στην τσάντα του θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής ο Σαμαράς
Ούτως ώστε την επομένη να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από ενισχυμένη θέση να διεκδικήσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., καθώς και την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για τον λόγο αυτό επισημαίνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, καθ’ όσον οποιαδήποτε καθυστέρηση εγκυμονεί κινδύνους, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν είναι ανεξάντλητα. Ο κ. Σαμαράς δεν συμφωνεί με τη στρατηγική που προτείνουν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης να προηγηθεί η απόφαση για τη δόση και την επιμήκυνση και να ακολουθήσει η έγκριση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Κι αυτό διότι θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να γίνει αποδεκτή μια τέτοια ρύθμιση από τους δανειστές, αλλά ακόμη κι αν γινόταν δεκτή, το γεγονός αυτό θα μετέθετε τον χρόνο οριστικοποίησης των αποφάσεων. Κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτήριζαν «παιχνίδι τακτικής» την πρόταση των δύο πολιτικών αρχηγών για λύση-πακέτο, στην προσπάθειά τους να «χρυσώσουν» το χάπι των επώδυνων μέτρων, να μειώσουν τους κινδύνους διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία και να περιορίσουν το πολιτικό κόστος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με έκδηλη αγωνία την αντίδραση των επικεφαλής της «τρόικας» για τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης. Ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ενώ απεύχονται το ενδεχόμενο η έκθεση που θα συνταχθεί να περιέχει επιφυλάξεις (αστερίσκους) ως προς την πορεία του προγράμματος. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τη «χλιαρή υποδοχή» (με ενστάσεις και αμφισβητήσεις) του πακέτου των μέτρων από τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών. Παράλληλα, δεν έκρυβαν την αγωνία τους για την κατάληξη της διαμάχης που έχει εκδηλωθεί μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Η διοίκηση του Ταμείου χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη νέας απομείωσης («κουρέματος») του χρέους διότι, όπως υποστηρίζει, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το χρέος δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Αντίθετα, η Άνγκ. Μέρκελ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη, φοβούμενη ενδεχομένως και το πολιτικό κόστος στις εκλογές, και ανθίσταται στις πιέσεις που ασκεί η Κρ. Λαγκάρντ. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ανησυχούν μήπως η κόντρα έχει αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για την εκταμίευση και την επιμήκυνση και να «παγώσουν» οι συζητήσεις για τη μείωση του χρέους. Επισήμως η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα, αλλά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αρμόδιοι υπουργοί επισημαίνουν ότι αυτό θα ολοκλήρωνε ιδανικά το παζλ για την Ελλάδα.
Διαχείριση
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταρτίσει στην κυβέρνηση, την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ στον ελληνικό λαό θα απευθυνθεί και ο Αντ. Σαμαράς για να δώσει την πολιτική διάσταση. Θα κινηθεί σε δύο άξονες: Πρώτον, θα υπογραμμίσει ότι τα μέτρα θα διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης και, δεύτερον, θα δεσμευτεί ότι είναι το τελευταίο πακέτο περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται και προγραμματίζει παράλληλα με τα μέτρα των 11,5 δισ. να ανακοινώσει δέσμη αποφάσεων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την αλλαγή κλίματος στην αγορά. Τις τελευταίες ημέρες σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μαξίμου εξετάσθηκαν οι τρόποι διαχείρισης των μέτρων, τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Πριν το πακέτο φθάσει στη Βουλή ο κ. Σαμαράς θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές και να ζητήσει την ξεκάθαρη στήριξή τους. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών είναι βαρύ, καθώς τα μέτρα είναι επώδυνα και θα πλήξουν περαιτέρω τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, κανείς δεν δηλώνει ότι προτίθεται ή σκέφτεται να καταψηφίσει τα μέτρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλεισθούν αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις. Εύλογα όσοι και όποιοι κινούνται με τέτοιο προσανατολισμό αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους, διότι γνωρίζουν ότι θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις για να μεταβάλουν την απόφασή τους.