Μετά τις εκλογές νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό

Κατοχή-εποικισμός

Άστραψε και βρόντησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τον εποικισμό ως προέκταση της εισβολής, που στόχο έχει την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

Σφετερισμός περιουσιών

Ακόμη ο κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών και στο γεγονός ότι η Τουρκία στερεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων. Η Τουρκία, παρατήρησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υιοθετεί την πολιτική των κανονιοφόρων, αφού απειλεί για κρίση λόγω της εξεύρεσης εντός της κυπριακής ΑΟΖ υδρογονανθράκων, οι οποίοι, όπως είπε ο κύπριος Πρόεδρος, με τη λύση του Κυπριακού αποτελούν κοινούς πόρους των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Υπαναχώρηση

Από τις βολές του κύπριου Προέδρου δεν γλίτωσε ούτε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, τον οποίο ο κύπριος Πρόεδρος κατήγγειλε ότι αθέτησε τα συμφωνηθέντα και τις συγκλίσεις στις οποίες κατέληξαν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μιας κυριαρχίας και μιας διεθνούς προσωπικότητας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσθεσε, στην ουσία εγκατέλειψε τις συνομιλίες.

Εγκατάλειψη προκλητικής πολιτικής

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική της συμπεριφορά και να βοηθήσει προς τη λύση του Κυπριακού. Τόνισε πάντως ότι μέχρι το τέλος της θητείας του, τον προσεχή Φεβρουάριο, δεν υπάρχει προοπτική λύσης. Κατόπιν συνάντησης την οποία είχε με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, διαπιστώθηκε ότι η πρωτοβουλία για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα αρχίσει ξανά μετά τις εκλογές. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακό περιβάλλον.


Σχολιάστε εδώ