Μέτρα εξόντωσης

Ουσιαστικά με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση αποτελειώνει μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι επί δυόμισι χρόνια έχουν υποφέρει τα πάνδεινα, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, την ανεργία να ανεβαίνει σε ύψη δυσθεώρητα, τη φτώχεια να αυξάνει ανεξέλεγκτα.

Και τώρα δέχονται τη χαριστική βολή.

Οδηγούνται σε οριακή πλέον φτώχεια, ανέχεια, ανεργία.

Και όλα αυτά, επειδή και αυτή η κυβέρνηση, και παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες των τριών κυβερνητικών εταίρων, ακολούθησε την πεπατημένη.

Όταν άρχισε ο εκβιασμός απ’ την «τρόικα», όταν ξεκίνησε η σκληρή διαπραγμάτευση, στράφηκε -και αυτή- στα «συνήθη υποζύγια», επειδή δείχνει (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ανήμπορη να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει με ταχύτητα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Και ναι μεν η «τρόικα» παίζει τα δικά της εκβιαστικά παιχνίδια (σε αυτό ουδείς αμφιβάλλει), αλλά περνά αυτά τα παιχνίδια όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται αφενός αδύναμη για σκληρή διαπραγμάτευση και αφετέρου αναξιόπιστη.

Πάμε λοιπόν σε μέτρα ακόμα μεγαλύτερης διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.

Η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης, κοινωνικής έκρηξης είναι ορατή. Ο φόβος για πολιτική αποσταθεροποίηση επίσης εμφανής.

Κι αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Όπως τονίζουν έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, ακριβώς γι’ αυτό επιχειρείται απ’ τη μεριά της κυβέρνησης να περάσουν στην κοινωνία ο φόβος και η ανασφάλεια, ώστε να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη τέτοιων διαστάσεων που να απειληθεί η πολιτική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ποντάρουν και στην αδυναμία της επίσημης ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος να ηγηθεί μεγάλων αντιδράσεων.

Αλλά αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι αντιδράσεις που να μην ελέγχονται πολιτικά ή συνδικαλιστικά. Και απλώς απεύχονται να συμβεί κάτι τέτοιο…

Για παράδειγμα, εκτιμούσαν σχετικά με την πανελλαδική γενική απεργία της περασμένης Τετάρτης και τις απεργιακές συγκεντρώσεις ότι ήταν μεν μεγάλες, αλλά όχι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και δυναμικές.

Ύφεση και εκβιασμοί…

Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στις προηγούμενες επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, το μείζον θέμα είναι ότι, ενώ τα μέτρα οδηγούν σε κοινωνία ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας, απ’ την άλλη είναι και αναποτελεσματικά, αφού ανακυκλώνουν την ύφεση, συνεπώς ο αδιέξοδος, φαύλος κύκλος συνεχίζεται και θα συνεχίζεται!

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ήταν και ένα απ’ τα βασικότερα επιχειρήματα του νυν πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Όταν όμως φτάνουμε στο σημείο -και με τα μέτρα αυτά- οι συντάξεις ουσιαστικά να μειώνονται από 14 σε 9 τον χρόνο (με την κατάργηση των δώρων και τη νέα μείωσή τους), οι μισθοί να μειώνονται ακόμα πιο δραματικά, τα εισοδήματα να δέχονται ακόμα μια επιδρομή (και με τα νέα άδικα φορολογικά μέτρα), πώς να μην αυξηθεί η ύφεση;

Και πώς να μην εκτιμήσει κάποιος ότι και αυτά τα μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά και θα ανακυκλώσουν τα αδιέξοδα;

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο τον περασμένο Αύγουστο οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ!

Και μιλάμε για μέτρα ακόμα που συναποφάσισαν οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά ακόμα κι αν είναι τόσο επαχθή, δεν είναι βέβαιο αυτήν τη στιγμή ότι θα γίνουν τελικά αποδεκτά απ’ την «τρόικα»!

Ουσιαστικά η «τρόικα» εκβιάζει ακόμα.

Και η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποί της δεν αναχώρησαν προγραμματισμένα, αλλά εκβιαστικά. Μια «μικρογραφία» δηλαδή της περσινής αναχώρησης, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Β. Βενιζέλος, που έφυγαν και μετά τους… παρακαλούσε να επιστρέψουν!

Βέβαια, αυτήν τη φορά δεν είναι ίδια η περίπτωση. Ωστόσο, τα εκβιαστικά χαρακτηριστικά υπάρχουν.

Ποιος θα πληρώσει τον… βαρκάρη;

Έπειτα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, που παραπέμπουν τόσο στο αναποτελεσματικό όσο και στο επαχθές των μέτρων αυτών.

Για παράδειγμα, πόσο θα κοστίσει η επιμήκυνση, για την οποία όλοι σχεδόν συμφωνούν και ποιος θα την πληρώσει, ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, θα κοστίσει γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Έγκυροι, ωστόσο, κύκλοι της Κομισιόν κάνουν λόγο για 20-30 δισ. ευρώ.

Και φυσικά ουδείς μας λέει ποιος θα χρεωθεί αυτόν τον λογαριασμό…

Με απώλειες η ψήφιση

Σχετικά τώρα με την ψήφιση των μέτρων, όλα δείχνουν ότι θα περάσουν έστω και με κάποιες απώλειες απ’ τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στη ΝΔ οι πιθανές διαρροές περιορίζονται στη χειρότερη περίπτωση σε 1-2 «αντάρτες».

Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ ενώ στη ΔΗΜΑΡ, μπορεί οι απώλειες να φθάσουν στους 5.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι 6-8 οι βουλευτές οι οποίοι σκέφτονται να μην ψηφίσουν τα μέτρα. Βέβαια, υπάρχει και η αισιόδοξη προσέγγιση, ότι δηλαδή στο τέλος θα πιεστούν και θα ψηφίσουν και οι διαρροές θα περιοριστούν πολύ, ίσως και με το επιχείρημα ότι «ας ψηφίσουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, άλλωστε έστω και τα 700 ευρώ είναι κάτι καλύτερο από… μισθούς Βουλγαρίας»!


Σχολιάστε εδώ