Κάτω στον Πειραιά

Επισήμανε ότι βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η μισθοδοσία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα καύσιμα κ.λπ. πρώτες ύλες προηγούνται προνομιακά και έπονται οι απαιτήσεις των ενυπόθηκων δανειστών (τράπεζες κ.λπ.). Συνεπώς και στην περίπτωση του Δήμου Πειραιά μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) να εξυπηρετούν πρώτα τους μισθούς των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τα καύσιμα και λιπαντικά των αντίστοιχων προμηθευτών και ύστερα να παρακρατούνται οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις (δηλαδή ό,τι απομένει) των παλαιών δανείων από τους ΚΑΠ. Να σημειώσουμε ότι με την πρόταση του Γ. Αγγελόπουλου συμφώνησε και η επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

// Πράγματα και θαύματα έγιναν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου – Δραπετσώνας την περασμένη Δευτέρα. Είχε προγραμματιστεί να γίνει η ψηφοφορία για την αναπλήρωση των θέσεων του αντιπροέδρου και του γραμματέα του ΔΣ, καθώς η Χρύσα Μυριαλή και ο Κώστας Κούβαρης που κατείχαν τις θέσεις αυτές είχαν παραιτηθεί εξαιτίας των συνεδριάσεων-«μαϊμού» που είχαν καταγγείλει ότι έγιναν με ευθύνη του δημάρχου Λουκά Τζανή, ο οποίος μάλιστα τις αποφάσεις των συνεδριάσεων αυτών έχει αναρτήσει και στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»! Στη συνεδρίαση λοιπόν της περασμένης Δευτέρας, επειδή συζητούνταν θέματα σημαντικά για τη λειτουργία του δήμου, η αντιπολίτευση παραιτήθηκε του δικαιώματός της να βάλει το θέμα της αντικατάστασης των παραιτηθέντων μελών του προεδρείου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί γρήγορα η ψηφοφορία για νέο αντιπρόεδρο και γραμματέα του ΔΣ. Ο δήμαρχος όμως ήταν σε διαφορετικό μήκος… Εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών, τονίζοντας ότι προσπαθούν να τορπιλίσουν το έργο του, αφού οι περίφημες συνεδριάσεις ήταν… νόμιμες και οι αποφάσεις που ελήφθησαν σ’ αυτές πρέπει να γίνουν αποδεκτές απ’ όλους! Κατόπιν αυτού, οι σύμβουλοι της «Αναγέννησης» του Ζαχαρία Ζούπη όσο και του Φώτη Μελά, μαζί με την ανεξάρτητη κ. Μαράκου, αποχώρησαν από το συμβούλιο καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά και τις πρακτικές του δημάρχου Λουκά Τζανή. Αναφερόμενος στην ενέργεια αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ζαχαρίας Ζούπης δήλωσε: «Είναι αδιανόητο, απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό να γίνονται αποδεκτές τέτοιες ύβρεις, τέτοιες μεθοδεύσεις που υποβαθμίζουν το δημοτικό συμβούλιο και τις λειτουργίες του, που υποτιμούν τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης και του κάθε συμβούλου ξεχωριστά».

// Κρίσιμα θέματα αρμοδιοτήτων του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), που εστιάζουν στην περιβαλλοντική ανάταση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των περιοχών Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, συζήτησε αντιπροσωπεία του συνδέσμου με τον Α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη. Στο ραντεβού, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπροέδρου στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει διεξοδικά τον αντιπρόεδρο για ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων και την προώθηση του πρότυπου σχεδίου πράσινης ανάπτυξης, που περιλαμβάνει το σύστημα Φωτοβολταϊκό πάρκο – Αξιοποίηση νερού Ψυττάλειας – Λιμνοδεξαμενή – Αναδάσωση Όρους Αιγάλεω κ.λπ. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ τόνισε ότι «το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η αποτελεσματική του δράση σε κρίσιμα αυτοδιοικητικά ζητήματα και η συνεχής και σταθερή υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες του ΠΕΣΥΔΑΠ μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την υλοποίηση απαραίτητων έργων για τους πολίτες – όπως περιγράφονται στον επιχειρησιακό μας προγραμματισμό».

// Αυτό κι αν είναι απ’ τ’ άγραφα: Σε δημοτικό σχολείο των Καμινίων, πίσω από τη ΣΚΥΠ, στο διάλειμμα, ένα παιδάκι της δευτέρας τάξης έτρωγε ένα σακουλάκι μπισκότα. Εκεί που έτρωγε αμέριμνο, κάποιος που περνούσε απ’ έξω πήδηξε τα κάγκελα, του πήρε τα μπισκότα και χάθηκε τρέχοντας στον δρόμο! Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι η επαγρύπνηση θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη.

// Στον… αστερισμό των παντρεμένων μπαίνει από τις 15 Οκτώβρη ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς: Πόλη-Θρύλος» και γνωστός τηλεπαρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης. Παντρεύεται στον Άγιο Νικόλαο την εκλεκτή της καρδιάς του, Άννα Συνούλη. Η στήλη εύχεται ολόψυχα στον φίλο Φίλιππο η ώρα η καλή και κάθε ευτυχία.

// Μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκινά ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ιωσήφ Βουράκης, γιος του αείμνηστου διαιτητή, επί σειρά ετών δημοτικού συμβούλου Πειραιά και αντιδημάρχου Βασίλη Βουράκη. Έτσι, πέρα από το χρυσοχοείο στον Άγ. Βασίλειο, που το κληρονόμησε από τον πατέρα του και το λειτουργεί όπως τον παλιό, καλό καιρό, πρόσφατα εξαγόρασε το κατάστημα εστίασης «Frida’s», που βρίσκεται στην Ευριπίδου, απέναντι από τη Δημοτική Αστυνομία. Η στήλη εύχεται στον νεαρό αλλά δραστήριο δημοτικό σύμβουλο κάθε επιτυχία στη νέα του αυτή επιχειρηματική προσπάθεια.

// Μια και μιλάμε για επιχειρηματικές δραστηριότητες, να σημειώσουμε ότι, όπως μάθαμε, ο γνωστός στους πειραϊκούς κύκλους δημοσιογράφος Βασίλης Λαζαρίδης, που έχει την ιστοσελίδα mellon.gr, ετοιμάζεται να εκδώσει εφημερίδα στην περιοχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας, με τίτλο «Εν Δήμω».

// Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ αποφασίστηκε η δημοπράτηση έργων, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, για συντήρηση λιμενικών υποδομών. Να θυμίσουμε ότι δαπάνες μέχρι το ποσόν αυτό δεν περνάνε από έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γι’ αυτό και τα τελευταία δέκα χρόνια οι διοικήσεις δεν είχαν δημοπρατήσει παρόμοιες δαπάνες, αλλά φρόντιζαν να έχουν προϋπολογισμούς λίγο μεγαλύτερους για να… περνάνε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να μην αμφισβητείται η διαφάνειά τους. Αφού όμως η διοίκηση του κ. Ανωμερίτη πήρε αυτήν την απόφαση, φρόντισε τουλάχιστον με κάποιον άλλον τρόπο να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα της διαδικασίας;


Σχολιάστε εδώ