Η αναστολή της Χ.Κ. Τεγόπουλος το κλειδί για την «Ελευθεροτυπία»

Το κλειδί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι να αποδεχθούν οι 600 εργαζόμενοι την καταγγελία όλων των συμβάσεων εργασίας και τη σύσταση νέας εταιρείας, στην οποία θα προσληφθούν με νέους όρους τα 291 άτομα που προβλέπει το σχέδιο, 175 στον τομέα της ενημέρωσης, 56 στον τομέα των εκτυπώσεων και 60 στον τομέα των εταιρικών υπηρεσιών. «Αγκάθι», βέβαια, για μια πιθανή συμφωνία της πλευράς των εργαζομένων, έστω της πλειοψηφίας, αποτελούν τα στοιχεία για το οικονομικό κόστος του σχεδίου. Στοιχεία που δεν δόθηκαν, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία επιμένει πως δεν υπάρχει ακόμη επενδυτής, αλλά θα αναζητηθεί.

Στα παρασκήνια των εξελίξεων φημολογείται πως το σχέδιο που παρουσιάστηκε σχετίζεται με την πρόταση των εγγυητριών τραπεζών της Χ.Κ. Τεγόπουλος, Alpha και Πειραιώς, στον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο να αναλάβει την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Όρος του εκδότη, όπως είχε αποκαλύψει το «Π», ήταν να την αναλάβει «καθαρή» από τις απαιτήσεις για τα χρέη προς τους εργαζομένους.

Το σχέδιο της Χ.Κ. Τεγόπουλος περιλαμβάνει το οργανόγραμμα έναρξης των λειτουργιών της εταιρείας, που χωρίζεται σε τρεις τομείς.

Για το εκδοτικό πρόγραμμα το σχέδιο περιλαμβάνει την κυκλοφορία της εφημερίδας επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διάκριση φθηνής και ακριβής έκδοσης, με κάποια ένθετα σε μόνιμη ή μη βάση, το περιοδικό «Έψιλον» και τη διαδικτυακή πλατφόρμα, που θα αναβαθμιστεί με περιεχόμενο για κινητά και iPad.

Στην πρόταση αναπτύσσεται λεπτομερώς η λειτουργία των τμημάτων των συντακτών και της ιεραρχίας τόσο για τον τομέα της ενημέρωσης όσο και για τον τομέα των εκτυπώσεων. Στο επίμαχο, ωστόσο, θέμα του «κόστους επαναλειτουργίας» διευκρινίζεται πως το παρόν σχέδιο «δεν συντάσσεται στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου προϋπολογισμού διαθέσιμης χρηματοδότησης, αλλά σκοπεύει ακριβώς να καταλήξει στην αναγκαία χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία».

Όπως αναφέρεται, οι αναγκαίες πληρωμές προς τρίτους υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, χωρίς το κόστος των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους. Επ’ αυτού προτείνεται να καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις εργασίας, να λογιστούν οι αποζημιώσεις και ακολούθως να γίνουν νέες προσλήψεις με μεικτούς μισθούς των τελευταίων εν ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.


Σχολιάστε εδώ