Δώστε μόνο το μάνατζμεντ σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και νερών
Ξεπούλημα που με το κλίμα, την αστάθεια, οικονομική και πολιτική, ελάχιστα θα αποφέρει, σε σχέση με την αξία των μεγαλύτερων οργανισμών που έχει η χώρα.
Για ένα κομμάτι ψωμί θα πουληθούν… Όταν μόνο ο ΟΠΑΠ θα τα έβγαζε σε ένα-δύο χρόνια. Και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα δεχθούν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και να τραβιούνται μια ζωή.
Λύση που θα αποτρέψει μεγάλες αντιδράσεις και δεν θα προκαλέσει θύελλα, που θα έχει επιπτώσεις στην κυβερνητική συνοχή, υπάρχει. Αντί να πάνε σε πώληση γιατί να μη δοθεί με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ έναντι αμοιβής και της παραχώρησης ενός ποσοστού, π.χ. 1% επί του μετοχικού κεφαλαίου; Φυσικά με την εποπτεία και την απαραίτητη συναίνεση του ελληνικού Δημοσίου σε αποφάσεις για αύξηση των τιμολογίων, διακοπή ρεύματος και νερού, καθώς και σε κρίσιμες επιλογές στρατηγικής.
Τη λύση αυτή προτείνουν και υποστηρίζουν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες (ακούμε ότι υπέρ είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής) αλλά και σοβαροί, υγιείς, έξω από παιχνίδια, οικονομικοί κύκλοι.
Προχωρούν μάλιστα ακόμη παραπέρα. Το μάνατζμεντ της ΔΕΗ να δοθεί σε κρατικές εταιρείες ενέργειας, ώστε να μην υπάρξει κανένα σύννεφο, καμία σκιά στους όρους παραχώρησης.
Υπάρχει μάλιστα, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, ΗΔΗ ενδιαφέρον από τη γαλλική κρατική εταιρεία, την ιταλική αλλά και τον ρωσικό κολοσσό, την Gazprom.
Δεν μπορεί επομένως η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι δεν έχει εναλλακτική πρόταση-διέξοδο και ότι μοναδική επιλογή στη δεσμευτική απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκρατικοποιήσεις είναι το ξεπούλημα της ΔΕΗ, της Εταιρείας Υδάτων και του ΟΠΑΠ.
Ιδιαίτερα για τον ΟΠΑΠ, που είναι μία όρνιθα που κάθε μέρα γεννάει χρυσά αυγά και το κράτος καλύπτει δαπάνες για την κοινωνική πολιτική (υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό) δύσκολα η κυβέρνηση των τριών κομμάτων θα μπορέσει να ξεπεράσει την αδυσώπητη πραγματικότητα, γεγονός, ότι η αξία του ΟΠΑΠ είναι ανεκτίμητη. Και σʼ αυτήν την αλήθεια κανένας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια.
Πολύ περισσότερα θα κερδίσει το Δημόσιο αν δεν πουλήσει τον ΟΠΑΠ
• Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ, δηλαδή 90 εκατομμύρια μετοχές.
• Η τιμή της μετοχής είναι 5 ευρώ, δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία του αυτήν τη στιγμή είναι 450 εκατ. ευρώ.
• Αν πωληθεί σε αυτήν την τιμή τα έσοδα από την πώληση θα είναι αντίστοιχα με αυτά που παίρνει το Δημόσιο σε ένα έτος από τον ΟΠΑΠ. Αντίθετα, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο μέχρι το 2030, θα έχει αυτά και περισσότερα έσοδα έως τότε.
• Αν φορολογηθούν τα νέα παιχνίδια (φρουτάκια-ιντερνετικό στοίχημα) το Δημόσιο θα έχει έσοδα, πέραν των ανωτέρω, τα οποία θα μπορούν να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία για να σωθούν οι συντάξεις. Τα συγκεκριμένα έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 400 εκατ. τον χρόνο.
• Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται: α) άμεση λειτουργία νέων παιχνιδιών (φρουτάκια και ίντερνετ) και β) να μη δοθεί σε ιδιώτες.
Στην περίπτωση που πουλήσουν τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να υπολογιστούν: α) η χρηματιστηριακή αξία του (450 εκατ.), β) το 1 δισ. που δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για την άδεια λειτουργίας των vit’s (φρουτάκια) και για την επέκταση της σύμβασης από το 2020 έως το 2030 και γ) τα έσοδα του Δημοσίου από όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ έως το 2030. Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω αθροιστούν και προστεθούν στην αξία του και σ’ αυτήν πωληθεί, δεν θα φτάσουν τα πραγματικά έσοδα που θα εξασφάλιζε το Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ μέχρι το 2030, με τη μη πώλησή του.
Αν ο ΟΠΑΠ δοθεί σε ιδιώτη θα σπάσει το μονοπώλιό του, που σημαίνει ότι στην αγορά των παιγνίων θα μπουν και άλλοι ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν κυρίως στο διαδίκτυο με έδρα χώρες-φορολογικούς παραδείσους, π.χ. Μάλτα – Γιβραλτάρ.
Συνεπώς το ελληνικό κράτος δεν θα παίρνει κανένα έσοδο. Θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να μετρήσει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι μέτοχοι του 66% να εγείρουν απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη. Υπάρχει επίσης και το θέμα των 5.000 πρακτόρων.
Την υποχρέωση που έχει απέναντί τους ο ΟΠΑΠ και η οποία υπολογίζεται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ, θα την αναλάβει το νέο αφεντικό;