Ανοικτό θέμα η παραίτηση…

Κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προσδιορίζεται χρονικά μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το πακέτο μέτρων της διετίας 2013-14, εκτός και αν μεσολαβήσουν γεγονότα που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις. Η «λύση» αυτή φαίνεται να προκρίνεται και από το Μέγαρο Μαξίμου, με το σκεπτικό ότι, ανεξάρτητα από αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι σε βάρος του καταγγελίες, η αξιοπιστία και το κύρος του έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό κι αυτό αναπόφευκτα αντανακλά στον θεσμό του προέδρου της Βουλής. Πιέσεις προς την κατεύθυνση της παραίτησης ασκούνται, προς το παρόν, παρασκηνιακά και από την πλευρά των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, αλλά πιθανότατα θα ενταθούν μετά την έγκριση των μέτρων από το Κοινοβούλιο.

Ο προβληματισμός ως προς τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες που είναι πιθανό να υπάρξουν είναι κάτι περισσότερο από έντονος στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ανησυχούν για το πολιτικό κόστος, αλλά και το ενδεχόμενο η υπόθεση αυτή και η διαμάχη που έχει πυροδοτήσει να προκαλέσουν ένα «ντόμινο» γεγονότων που θα φέρουν την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση. Είτε αυτά είναι σε επίπεδο Κοινοβουλίου είτε σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς δεν αποκλείουν οι αποκαλύψεις να ενεργήσουν ως «εύφλεκτη ύλη» στις αντιδράσεις (διαμαρτυρίες) για τα νέα μέτρα. Παράλληλα φοβούνται συνέχεια των αποκαλύψεων και προσπαθούν να διακριβώσουν μέχρι ποιου σημείου εκτείνεται η υπόθεση. Αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο κ. Μεϊμαράκης, ότι δηλαδή έχει τη σαφή στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, συνομιλητές του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι «αν κατείχε οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική ή μη θέση θα είχε απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες». Άλλωστε από την Ηρώδου Αττικού έχουν ως τώρα επιλέξει μια ιδιαίτερα «χαλαρή στάση», που κάθε άλλο παρά στήριξη μπορεί να θεωρηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν διατυπώθηκε η πρόταση για δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή να ζητηθεί αμέσως η παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του αντικαταστάτη του. Ωστόσο, επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες απόψεις να αναμένουν τις εξελίξεις από την πλευρά του ΣΔΟΕ και της Δικαιοσύνης και «να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος». Ο κ. Σαμαράς είναι εξαιρετικά ενοχλημένος και με τους χειρισμούς του κ. Μεϊμαράκη, διότι έπληξαν περαιτέρω το κύρος του θεσμού. Όχι τόσο για την ελαφρώς παράδοξη απόφασή του να αναστείλει προσωρινώς και μερικώς τα καθήκοντά του, όσο για την ένταση και το περιεχόμενο της επιχειρηματολογίας του στη δημόσια διαμάχη του με τον εκδότη της εφημερίδας «Real News» Ν. Χατζηνικολάου. «Ακόμη κι αν έχει δίκιο σ’ αυτά που λέει, το χάνει με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί», σημείωναν βουλευτές όλων των κομμάτων.

Ορισμένοι εξ αυτών, ακόμη και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ανέφεραν ότι προτιμότερο θα ήταν ο κ. Μεϊμαράκης να (είχε) υποβάλει παραίτηση προκειμένου να υπερασπιστεί καλύτερα τις θέσεις του. Ενδεικτικό είναι ότι οι βουλευτές που τον υπερασπίστηκαν δημόσια ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα, περισσότερο από όλους ο Αργ. Ντινόπουλος, ενώ διφορούμενη ήταν η δήλωση του γραμματέα του κόμματος Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος παρατήρησε ότι ένας πολιτικός είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί αθώος!

Επιμένει

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής επιμένει ότι με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και αποδίδει την ανάμειξη του ονόματός του σε «επιχειρηματικό πόλεμο» που εξελίσσεται παρασκηνιακά και στόχο έχει την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση. Ότι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες «κρύβονται» πίσω από το δημοσίευμα της εφημερίδας και κατηγορεί τον εκδότη της ότι τον στοχοποιεί και έναντι της κοινωνίας χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. Ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουστεί μέχρι τέλους με όλους όσοι αμφισβητούν την ηθική και την εντιμότητά του. Υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή δεν υπέγραψε καμία σύμβαση για καμία προμήθεια και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να εισπράξει «μίζες».

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του πάντως εμφανίζεται προβληματισμένος και ανήσυχος για το κλίμα που διαμορφώνεται σε βάρος του και το ενδεχόμενο να γίνει αποδέκτης εκδηλώσεων αποδοκιμασιών σε κάποια δημόσια παρουσία του. Εκεί πρέπει μάλλον να αποδοθούν –πέραν του παρορμητικού χαρακτήρα του– και οι ουκ ολίγες «εκρήξεις» του με σκληρές εκφράσεις πεζοδρομίου, δείγμα πανικού και έλλειψης ψυχραιμίας. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο κ. Μεϊμαράκης προτίθεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις και την αμφισβήτηση από τη θέση του προέδρου της Βουλής ή θα παραιτηθεί προκειμένου «να δώσει τη μάχη ενάντια στους συκοφάντες». Σε κάποιες δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ενώ σε άλλες τόνισε ότι η λέξη παραίτηση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του.


Σχολιάστε εδώ