«Ανοίγουν πληγές» οι παλινωδίες Βενιζέλου

Και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η κριτική δεν ασκείται μόνο από στελέχη τα οποία είναι ίσως «απέναντι» απʼ τον Βενιζέλο, αλλά και από έως πρόσφατα υποστηρικτές του, που τώρα εμφανίζονται σαφώς αποστασιοποιημένοι, αν δεν έχουν αλλάξει εσωκομματικό στρατόπεδο…

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης των σχέσεών του με πρώην στελέχη της επιρροής του, ο Β. Βενιζέλος πρόσφατα συναντήθηκε με ορισμένα εξ αυτών…

Και τι δεν καταλογίζουν στον νέο αρχηγό τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κατʼ αρχάς πολυγλωσσία και έλλειψη σταθερής θέσης και άποψης ακόμα και για τα κρίσιμα ζητήματα της –ζέουσας– επικαιρότητας.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές που του καταλογίζουν ότι αλλάζει θέση από βδομάδα σε βδομάδα ή… από μέρα σε μέρα!

Για παράδειγμα, πήγε στην τελευταία, κρίσιμη σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχοντας βάλει «κόκκινες γραμμές», τις οποίες μάλιστα είχε διαρρεύσει απʼ την προηγουμένη με ένα non-paper.

Και βγήκε απʼ τη σύσκεψη έχοντας πει «ναι σε όλα».

Για να κάνει μάλιστα αποδεκτή αυτήν τη μεταστροφή, τόνισε ότι ο ίδιος απαιτεί να συζητηθούν και να ψηφιστούν τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη ως ένα ενιαίο πακέτο, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα, την επιμήκυνση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Πώς όμως να γίνει πιστευτός, όταν είχε αλλάξει γραμμή μέσα σε λίγες μόνο ώρες;

Επίσης, προξένησε εντύπωση ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στο τι θα κάνει αν αυτή η πρόταση για «πακέτο» δεν γίνει αποδεκτή.

Κάτι άλλο που του καταλογίζουν είναι ότι επιθυμεί να εμφανίζεται ως το κεντρικό πρόσωπο των διαφόρων διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να βγαίνει έτσι αλώβητος ο Σαμαράς και, αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ να εισπράττει μεγάλο πολιτικό κόστος και να πηγαίνει στα… Τάρταρα.

Μέσα σε αυτήν την άσχημη κατάσταση έχει έρθει να προστεθεί και η διαφαινόμενη αναβολή του Συνεδρίου, που φαίνεται ότι μεθοδεύεται απʼ την ηγετική ομάδα που λειτουργεί γύρω απʼ τον Βενιζέλο. Και αυτή η μεθόδευση έχει επίσης δημιουργήσει έντονα αρνητικό κλίμα…

Είναι χαρακτηριστικό όλης αυτής της κρίσης και το γεγονός ότι ένα ιστορικό στέλεχος με επιρροή, το οποίο στην αρχή στήριξε τον Βενιζέλο, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», τελευταία έχει πλήρως αποστασιοποιηθεί και καταφέρεται εναντίον του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με πολύ σκληρά λόγια, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι γιʼ αυτόν «το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει»!

Ο Βενιζέλος, όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πληρώνει τη στάση του και στο θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, και την πληρώνει με την καθημερινή πολιτική αποδυνάμωσή του.

Ακόμα και μια μικρή ανάσα να υπάρξει με τη δόση των 31,5 δισ., κάθε άλλο παρά θα την πιστωθούν ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος, καθώς επιλέχθηκε η «μη ουσιαστική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση», ενώ ταυτόχρονα έχει ματαιωθεί η κύρια πρόταση του Βενιζέλου για συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, κάτι που εξασθενεί σημαντικά τη θέση και τον ρόλο του.

Όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όλη αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων και από το ΠΑΣΟΚ (πέρα από τους επικοινωνιακούς λεονταρισμούς του Βενιζέλου για «κόκκινες γραμμές» και διαφωνίες), αφού η κοινωνία, που θα γονατίσει ολοκληρωτικά, θα χρεώσει μαζί με τα δύο Μνημόνια και τα μέτρα αυτά στο ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα οδηγήσει το κόμμα στα όρια της εκλογικής επιβίωσης.

Συνεπώς, τονίζουν, με όλη αυτή την αμφίσημη στάση ο Βενιζέλος το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδεινώνει συνεχώς και τη θέση του και τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «δεν μπορούσαμε έτσι κι αλλιώς να βγούμε εύκολα και να μιλήσουμε στον κόσμο μετά τα Μνημόνια και τα μέτρα που περάσαμε.

Τώρα, με αυτά που θα μας φέρουν να ψηφίσουμε, που είναι δύο φορές χειρότερα, θα πρέπει να εξαφανιστούμε από τις περιφέρειές μας».


Σχολιάστε εδώ