αμυντικά θέματα

Αληθεύει;

Αληθεύει ότι στις αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού, στον Άγ. Γεώργιο, στην ΑΔΜΥ, αλλά και αλλού, υπάρχουν «τόνοι» υλικών και ανταλλακτικών, «πολλών εκατομμυρίων ευρώ», τα οποία δεν είναι πλέον συμβατά με το τρέχον πολεμικό υλικό και ότι θα μπορούσαν να εκποιηθούν αποφέροντας πολλά εκατομμύρια στα ταμεία του ΠΝ, που αυτήν τη στιγμή κινείται οριακά από οικονομικής πλευράς; Μήπως η ηγεσία θα πρέπει να το ψάξει και να προσδιορίσει «τι είναι κρυμμένο και σαπίζει στις αποθήκες» και να το αξιοποιήσει; Μήπως;

Διεθνής Διαφάνεια και Προμήθειες

= Με έκπληξη άκουσα τον κ. Κων. Μπακούρη, της Διεθνούς Διαφάνειας, από την καλή εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» του Κontra Channel, να εξυμνεί τον νόμο Βενιζέλου για τις στρατιωτικές προμήθειες. Έχει ενημερωθεί στραβά, φαίνεται.
= Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ανεφάρμοστων, ως επί το πλείστον, διατάξεων, που εξυπηρετούν τη θεωρία: Τον συνέταξαν άσχετοι εξωθεσμικοί «σύμβουλοι» και ούτε καν επετράπη στους στρατιωτικούς να σχολιάσουν την εφαρμογή του στην πράξη.
= Κάθε νόμος πρέπει να εξυπηρετεί τον σκοπό. Δηλαδή την ταχεία υποστήριξη των επιχειρησιακών αναγκών, με παράλληλη, βέβαια, την εξασφάλιση της διαφάνειας. Τι να την κάνουν τη διαφάνεια, όταν ένα μαχητικό είναι καθηλωμένο 6 μήνες;
= Ο νόμος αυτός σήμερα παραμένει ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΣ. Απόδειξη; Δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα, προβλεπόμενα, διατάγματα. Από το κακό χάλι του ΠΔ 284/89, περάσαμε στο βενιζέλειο έκτρωμα.
= Έτσι, αντί να θέτει καθαρούς όρους, κατευθύνει τις προμήθειες με απευθείας ανάθεση στην κερδοσκοπική οργάνωση του ΝΑΤΟ (NAMSA), που λειτουργεί πλέον ως μεσάζων κι αυτό για να αποφευχθεί ο κουραστικός –και οδηγών ίσως σε περιπέτειες– διαγωνισμός.
= Για να είμαι πιο σαφής: Αν το ΓΕΝ π.χ. έχει αγοράσει ένα ραντάρ και θέλει να κάνει συμφωνία υποστήριξης (FOS) με την κατασκευάστρια εταιρεία, πρέπει να κάνει διαγωνισμό στον οποίο, συνήθως, δηλώνουν συμμετοχή και… παπατζήδες. Η υπόθεση μπορεί να οδηγήσει σε ενστάσεις, δικαστήρια κ.λπ., που θα απαιτήσουν ατέλειωτο χρόνο. Οπότε, πάνε στη NAMSA και πάσης Ελλάδος, όπου επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση, μετά καπέλου, που απαγορεύεται στην κατασκευάστρια εταιρεία. Με λίγη θέληση όλα αυτά αποτρέπονται και το ΥΕΘΑ έχει σημαντικό οικονομικό κέρδος.
= Τα Επιτελεία πρέπει να θέσουν ωμά και ρεαλιστικά το θέμα στον υπουργό, χωρίς αναβολή. Έχουν ευθύνη…

Ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ

= Από παντού λαμβάνονται μηνύματα ικανοποίησης των αξιωματικών όλων των κλάδων, που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επανήλθε στο ΚΥΣΕΑ ως τακτικό μέλος μετά ψήφου.
= Βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας… Η προσφορά της δημοσιογραφίας για εφαρμογή του αυτονόητου…
= Αφού σας ευχηθούμε καλή επιτυχία, κ. Αρχηγέ, στη θέση ευθύνης που προστέθηκε στα καθήκοντά σας, καλείσθε να τιμήσετε αυτήν τη συμμετοχή.
= Οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα παρακάτω, γιατί όταν συνέβαιναν είχατε μικρές επωμίδες και ίσως δεν τα θυμάστε.
– Ο προκάτοχός σας, που εκδιώχθηκε ΠΥΞ ΛΑΞ από το ΚΥΣΕΑ το 2004 από τη ΝΔ, έχων ήδη θητεία 2,5 ετών, ουδόλως ενοχλήθηκε από το τσαλάκωμα του κύρους του Αρχηγού των ΕΔ. Έκανε, με άλλα λόγια, το παπί… Φαντάζεστε τι θα γινόταν εάν παραιτείτο για λόγους ευθιξίας; Που έπρεπε να το κάνει…
– Ένιοι προκάτοχοί σας έδιναν ρεσιτάλ τεμενάδων, υποκλίσεων και κυβιστήσεων σε πρωθυπουργούς-υπουργούς Άμυνας στους εξοπλισμούς και φόρτωσαν τις ΕΔ με υπερκοστολογημένα ή άχρηστα υλικά. Ο Άκης και ο κάθε Άκης είχε συνενόχους, δυστυχώς.
– Ουδέν έπρατταν για την προστασία του κύρους και της αξίας των επωμίδων, συμπράττοντες σε ψήφιση νόμων «βιομηχανικής» παραγωγής στρατηγών – μαϊμούδων κ.λπ., κ.λπ.
= Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποχωρήσετε, όταν αποχωρήσετε, με ψηλά το κεφάλι…

Το σωστό να λέγεται

= Πληροφορήθηκα ότι ο νυν ΥΦΕΘΑ, κ. Παν. Καράμπελας, είχε εκπονήσει μελέτη, ως ε.ε. Υπτγος το 2003, για την κατάργηση αρκετών στρατοπέδων.
= Την προώθησε, ο κ. Παπαντωνίου άρχισε να τη μελετάει και οι διάδοχοί του της ΝΔ όχι μόνο την πέταξαν στον πάτο του βαρελιού, αλλά έστησαν και νέα στρατόπεδα για να εξυπηρετήσουν ψηφοθηρικές (κοινωνικές τις μετέφρασαν) ανάγκες.
= Αυτά που προτείνει λοιπόν σήμερα ο κ. Καράμπελας για τα στρατόπεδα, τα είχε ξαναπεί και να παύσει κάποιος να τον λέει όψιμο «στρατοπεδοφάγο». Δεν είδα, όμως, πρόταση τύχης των καταργημένων Στρατοπέδων. Είναι, τα περισσότερα, περιουσία του ΤΕΘΑ, ναι ή όχι;
= Να δω, στρατηγέ, αν αντέξεις στην πίεση τοπικών παραγόντων (βουλευτών, δημάρχων, γαλακτοπωλών, σουβλατζίδικων κ.ά.).

Τι γίνεται στην ΕΛΒΟ;

= Στην εταιρεία είχε ανατεθεί το έργο ανακατασκευής 79 μεταφορέων αρμάτων Μ911. Ο πρώτος παραδόθηκε προ μηνός.
= Έκτοτε, η ΕΛΒΟ δίνει μια συγκεχυμένη εικόνα εξέλιξης του προγράμματος, το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί. Οικονομίες;
= Ας εξαντλήσει η εταιρεία τις προσπάθειες της εξοικονόμησης χρήματος από συμβάσεις ΑΩ αμερικανικών εταιρειών που την αφορούν, οι οποίες καρκινοβατούν στη ΓΔΑΕΕ. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες.

Μέρισμα ΜΤΣ

= Την προηγούμενη εβδομάδα η τύχη του ήταν αμφίβολη. Κινδύνευε να καταργηθεί.
= Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Μιχ. Κωσταράκος, εξάντλησε κάθε προσπάθεια για τη διατήρησή του, έστω και «κουτσουρεμένου».
= Γιατί; Διότι το ΜΤΣ έχει κηρύξει φαλιμέντο, χρωστάει. Αφού χρωστάει, οφείλει να πληρώνει τα χρέη. Οπότε δεν περισσεύει για «αντίδωρο» στους απόστρατους. Ο Α/ΓΕΕΘΑ μάλλον τα κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση. Ως πότε;
= Ωστόσο, οι αξιωματικοί έχουν δικαίωμα να μάθουν. Να βγει κάποιος, και εν προκειμένω η ΕΑΑΣ που ποιείται την νήσσαν, να κάνει μια ανακοίνωση και να καταγγείλει τους ληστεύσαντες το ΜΤΣ και την πάλαι ποτέ Γενική Τράπεζα, με διευθύνσεις και ονόματα. Είναι γνωστά τα αίσχη και οι λοβιτούρες. Δεν πρέπει να συγκαλύπτονται ούτε για προστασία πολιτικών ούτε «συναδέλφων» της κακιάς ώρας.
= OMERTA ισχύει στις συμμορίες και μαφίες και όχι στις ΕΔ, ιδιαίτερα στα επίσημα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Από Λονδίνο τα νέα

= Στην καρδιά του Λονδίνου υπάρχει το ιστορικό υπουργείο Πολέμου (1.000 δωμάτια με 3 km διαδρόμους). Το κτίριο αυτό είναι μεικτής ιδιοκτησίας, βρετανικού Δημοσίου και υπουργείου Άμυνας.
= Οι Βρετανοί σχεδιάζουν την εκποίησή του (όχι, δεν το χαρίζουν στους ΟΤΑ), με σκοπό να προσποριστούν έσοδα, για να «κλείσουν τρύπες» τις δύσκολες αυτές εποχές.
= Εδώ και ενταύθα, σχεδιάζεται (να δούμε πότε θα πραγματοποιηθεί) η κατάργηση στρατοπέδων, τα οποία είναι έτοιμοι να αρπάξουν οι ΟΤΑ, δωρεάν και τσάμπα, ενώ οι ανάγκες του Στρατεύματος έχουν φτάσει σε σημείο που να θυμίζει πτώχευση.
= Μια καλή πρόταση έκανε ο φίλος της στήλης, υποναύαρχος ε.α. κ. Ι. Π. «Δώστε τα στον Βενιζέλο να τα διαχειριστεί, όπως έκανε για τα στρατόπεδα Θεσσαλονίκης και Καβάλας». Καλή ιδέα…

***

• Οι συμβάσεις των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) της οκταετίας Σημίτη και της πενταετίας Καραμανλή (αυτές οι λίγες) «κτίσθηκαν» όμορφα από εντός και εκτός εκλεκτούς, κυρίως με βάση τις ανάγκες της εποχής, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν εξαιρετικά υπερκοστολογημένες και σικέ. Το χρήμα αμέτρητο.

• Επαναλαμβάνω, για να το εμπεδώσουμε: Τα πολλά λεφτά, το χρυσωρυχείο, των εξοπλισμών είναι τα ΑΩ και δευτερευόντως οι προμήθειες από το κύριο υλικό.

• Οφείλει, λοιπόν, η ΓΔΑΕΕ, πριν υπογράψει αποδοχές, να στέλνει τον φάκελο στον αρμόδιο κλάδο να τον ξαναδεί και να τον αναθεωρήσει. Οι ΕΔ «καίγονται» σήμερα για ανταλλακτικά κι εμείς τους δίνουμε καθρεφτάκια; (Μια τέτοια σκανδαλώδη ιστορία κατήγγειλε η στήλη για ΑΩ των ΑΠΑΤΣΙ και ουδείς ομίλησε.)

***

• Ο αν. τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΑ την επίμαχη περίοδο, Στέφανος Γκίκας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις καταγγελίες κατά Μεϊμαράκη, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «οι καταγγελίες που αναφέρονται στον πρ. ΥΕΘΑ Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας» και επισήμανε ότι επί ημερών Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο ΥΠΕΘΑ «δεν έγινε καμία εξοπλιστική αγορά» και ότι «όλη η προσπάθεια του υπουργού ήταν το πώς θα βελτίωνε τις αμαρτωλές συμβάσεις του παρελθόντος προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου».


Σχολιάστε εδώ