«Αγκάθια» στον δρόμο προς τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

Όπως είναι γνωστό, η περίφημη ρήση Καραμανλή ήταν απάντηση και αντιπερισπασμός σε όσους ήταν δυσαρεστημένοι από την πολιτική που ακολουθούσε ως πρωθυπουργός στο εσωτερικό της χώρας, αφού επικαλούνταν τις διεθνείς συναντήσεις με ηγέτες της Ευρώπης για να δείξει ότι «έξω πάμε καλά».

Τηρουμένων των αναλογιών, η ευρωπαϊκή περιοδεία του Τσίπρα την εβδομάδα που πέρασε ήρθε να σκεπάσει τις διαφωνίες που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ την περασμένη Κυριακή και αφορούσαν τόσο τη φυσιογνωμία του ενιαίου κόμματος που θα δημιουργηθεί όσο και τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν εκεί.

Στη συνεδρίαση το ισχυρό «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη εμφανίστηκε να διαφωνεί σε σοβαρά θέματα που αφορούν τις δρομολογημένες εξελίξεις και είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του ψήφισαν «λευκό» στην εισήγηση της ηγεσίας (βλέπε παρακάτω).

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει ότι κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι η πορεία για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα που να ανταποκρίνεται στο 27% και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέκτησε στις τελευταίες εκλογές. Δεν είναι μόνο η διαφορά αντίληψης που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% και στα στελέχη ΠΑΣΟΚογενούς προέλευσης που συμμάχησαν μαζί του στις τελευταίες εκλογές. Αντίθετες απόψεις υπάρχουν όχι μόνο από τις συνιστώσες που ήταν κυρίαρχες μέχρι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέσα στον ίδιο τον ΣΥΝ.

Η ηγεσία επιδιώκει η πορεία οργανωτικής ενοποίησης να μη μετατραπεί σε μια αρένα επικράτησης των εσωκομματικών «μαγαζιών», αλλά να είναι μια διαδικασία ανοιχτή στους ψηφοφόρους και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εν τέλει θα καθορίσουν και την τελική πολιτική και οργανωτική μορφή του νέου κόμματος.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στην απόφασή της ενέκρινε τη θέση για τη δημιουργία της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς» που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας, ωστόσο αυτή η συγκεκριμένη φράση συναντά τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, αφού κατά τους καχύποπτους παραπέμπει στην ΠΑΣΟΚική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη διολίσθησή του σε αμιγώς σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με τη Ριζοσπαστική Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη του κόμματος έχουν επίγνωση ότι η οργανωτική ενοποίηση είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, που δεν έχει προηγούμενό της στην Ελλάδα και όχι μόνο, και στοχεύουν στην οργάνωση τουλάχιστον 500 διαφορετικών συνελεύσεων σε όλη την Ελλάδα στην πορεία προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή όλων των μελών που θα εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα.

Με βάση τον προγραμματισμό, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα εγκρίνει τη διακήρυξη των θέσεων και των βασικών προγραμματικών κατευθύνσεων του νέου ΣΥΡΙΖΑ, θα διαμορφώσει τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας στην πορεία προς το Συνέδριο, θα συγκροτήσει Κεντρικό Όργανο και θα ορίσει τις διαδικασίες συγκρότησης και λειτουργίας του πολιτικού φορέα, καθώς και τη σχέση των διάφορων επιπέδων οργάνωσης.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της διαφοροποίησης είναι ότι τα στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» ψηφίζοντας «λευκό» στην εισήγηση της ηγεσίας έθεσαν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα αναδειχτούν στη δύσκολη πορεία για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» επέμειναν στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει ακόμα πιο έντονα στο μετεκλογικό σκηνικό την υπόθεση της κοινής δράσης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να αναλάβει σε αυτήν την κατεύθυνση συγκεκριμένες και άμεσες πρωτοβουλίες πρώτα από όλα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη βάση της ακύρωσης των Μνημονίων και ενός συνεκτικού, εναλλακτικού και ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Ζήτησαν κατά προτεραιότητα τη μεγάλη προσήλωση και επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη και ανασυγκρότηση ενός πλατιού ενωτικού και ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, με πρώτο κύριο στόχο τη ματαίωση της ψήφισης και εφαρμογής του κυβερνητικού πακέτου μέτρων, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

Θεώρησαν ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να υπάρξει επεξεργασία μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης και στρατηγικής, εφόσον διακοπεί η «τροϊκανή» χρηματοδότηση εξαιτίας της ακύρωσης των Μνημονίων από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τα στελέχη του «Ρεύματος» με επιμονή τόνισαν ότι η πορεία προς τον νέο φορέα της Αριστεράς πρέπει να είναι μια πορεία δημοκρατική, με πλατιά και ουσιαστική συζήτηση για ένα κόμμα όχι «ρευστοποιημένο, άμορφο και πολιτικοϊδεολογικά ασπόνδυλο, αλλά για ένα κόμμα μάχιμο συλλογικό υποκείμενο που θα εκφράζει με σύγχρονους κινηματικούς και ανατρεπτικούς όρους τη Ριζοσπαστική Αριστερά της εποχής μας».

Στο πλαίσιο αυτό φυσικά δεν παρέλειψαν να ασκήσουν κριτική και στον ίδιο τον Α. Τσίπρα, τονίζοντας ότι δηλώσεις του τύπου «πάμε για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «δεν μπορούν να αποτυπώσουν το περιεχόμενο του νέου φορέα που οραματιζόμαστε», ενώ, όπως τόνισαν, «πέρα από προθέσεις, τέτοιου είδους δηλώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν συγχύσεις και παραπομπές σε πολιτικές ορολογίες του παρελθόντος (σ.σ.: του ΠΑΣΟΚ) και σε άλλο προσανατολισμό».

Υπογράμμισαν δε την ανάγκη να υπάρξει πριν από την εκκίνηση των διαδικασιών και των τοπικών εκλογικών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική του νέου φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η διαμόρφωση και έγκριση από τα κεντρικά συλλογικά όργανα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ μιας διακήρυξης και κανόνων λειτουργίας του νέου φορέα, που θα τεθούν για πλατιά δημοκρατική συζήτηση στις συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν.


Σχολιάστε εδώ