Έρχονται νέα χαράτσια στα ακίνητα!

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μέχρι σήμερα ενεργειακών επιθεωρήσεων αφορά ακίνητα σε χαμηλή κατηγορία ενεργειακής απόδοσης. Φαίνεται ότι καταλήγει σε αποτυχία η πρόθεση του υπουργείου να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης στα ακίνητά τους. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, έρχονται νέα χαράτσια στα ακίνητα από το νέο έτος! Ειδικότερα, προωθείται ρύθμιση με την οποία όσοι μεταβιβάζουν ή εκμισθώνουν ακίνητο από την πρώτη του έτους και μετά θα υποχρεωθούν να εκδώσουν πιστοποιητικό ελέγχου κεντρικής θέρμανσης αλλά και πιστοποιητικό ελέγχου των κλιματιστικών, στα πρότυπα του ενεργειακού πιστοποιητικού! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος του πρώτου θα ανέρχεται σε 100-150 ευρώ, ενώ το δεύτερο στα διπλάσια περίπου! Σημειώνουμε ότι αυτοί οι έλεγχοι προβλέπονται ήδη από τη νομοθεσία και μάλιστα είναι γενικής εφαρμογής (για όλα δηλαδή τα ακίνητα), αλλά υπάρχει τριετής μεταβατική διάταξη. Αντί λοιπόν να δώσουν παράταση, στο ΥΠΕΚΑ λένε ότι, λόγω κοινοτικής υποχρέωσης, δεν μπορούν και επιλέγουν να επιβαρύνουν «μόνο» τα ακίνητα που πωλούνται ή νοικιάζονται! Το μόνο ίσως καλό που προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις είναι ότι οι έλεγχοι δεν θα γίνονται με βάση κατώτερη τιμή, αλλά με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Φαίνεται ότι αυτό τουλάχιστον το έμαθαν από την «τρόικα» τα σαΐνια του υπουργείου… Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας, αυτά τα πιστοποιητικά δεν θα είναι τα τελευταία που θα εφαρμοστούν επί ακινήτων, καθώς σύντομα θα καθιερωθεί και πιστοποιητικό για τις εγκαταστάσεις καλωδίων και συστημάτων επικοινωνιών (τηλεφωνικά, δεδομένων, ασθενή ρεύματα κ.λπ.), τουλάχιστον των νέων οικοδομών σε πρώτη φάση.

****

• Σε κατάσταση σοκ, απορίας, οργής, προβληματισμού ή απογοήτευσης, ανάλογα με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, βρίσκονται χιλιάδες διπλωματούχοι αλλά και πτυχιούχοι (από ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλαδή) μηχανικοί. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου από τη μία και ο νέος καθολικός υψηλός φορολογικός συντελεστής, τα οποία συζητά η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, θα αφορούν το σύνολο σχεδόν των μηχανικών, με εξαίρεση μόνο όσους έχουν κρατήσει αποκλειστικά μισθωτή σχέση στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο θα χτυπήσει μάλιστα ιδιαίτερα τους νεότερους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν ανοιχτά βιβλία Β’ κατηγορίας και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν ασκούν έργο μισθωτού, κόβουν αποδείξεις «από μπλοκάκι». Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον κλάδο που συνέβαινε τις περασμένες δεκαετίες αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων που θα πλήξει περισσότερο αυτούς που, κατά τεκμήριο, φταίνε λιγότερο (τους νεότερους) και όχι αυτούς που έβγαλαν παλαιότερα πολλά χρήματα, πατώντας, είναι η αλήθεια, πάνω στο σαθρό και ατελές νομοθετικό πλαίσιο που επέλεξαν οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν για τον τεχνικό κόσμο.

• Όπως σας έχουμε γράψει, οι αυξημένες εισφορές για τους μηχανικούς είναι γεγονός εδώ και δεκαπέντε μήνες που ισχύει ο νόμος. Όλο αυτό το διάστημα όμως το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΤΑΑ δεν αποστέλλουν τα σημειώματα με τις αυξημένες εισφορές, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο μέσα στον οποίο το ΤΕΕ θα καταφέρει να πείσει τους υπουργούς να τροποποιήσουν τον νόμο και να πάρουν τα επιπλέον έσοδα με άλλο τρόπο. Για το θέμα κατέθεσε τεκμηριωμένη ερώτηση, με πολλά στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μέσω των βουλευτών Θεανώς Φωτίου, Δημήτρη Παπαδημούλη και Αφροδίτης Θεοπεφτάτου. Αναμένουμε την απάντηση του υπουργού Εργασίας, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς η αύξηση των εσόδων του ΕΤΑΑ είναι μνημονιακή υποχρέωση. Ένας τρόπος υπέρβασης του προβλήματος είναι αυτός που προτάθηκε στο ΔΣ του ΕΤΑΑ από τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό (πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας και πρόεδρο της ΔΚΜ), ο οποίος λέει ότι τα επιπλέον έσοδα μπορούν να προέλθουν από την αύξηση του ποσοστού υπέρ ΤΣΜΕΔΕ στις μελέτες και τα έργα, ώστε να έρθουν τα έσοδα από εκείνους τους μηχανικούς που έχουν (πραγματικά) δουλειά και όχι από αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τις παλιές εισφορές. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του ΤΕΕ μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, λόγω της κεντρικής λογικής που επικρατεί για σύγκρουση με όλους και όχι για συνεννόηση, καθώς υπερισχύουν συνδικαλιστικές και πολιτικές λογικές αντί να δίνονται λύσεις στα προβλήματα.

• Στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για την εκλογή των δύο αντιπροέδρων, που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένονταν η εκλογή του Μακέδου από τη ΔΚΜ στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου και του Ακριτίδη από τη ΔΑΠ στη θέση του δεύτερου, όπως είχε προτείνει ο Χρήστος Σπίρτζης. Βέβαια, λόγω της ημέρας που κλείνει η στήλη, δεν έχουμε αποτελέσματα, αλλά στο ΤΕΕ οι εκπλήξεις είναι πάντα πιθανές.

• Ο Σύλλογος Μηχανολόγων δεν έχει εκλέξει (ακόμη!) έπειτα από τέσσερις μήνες προεδρείο, με αποτέλεσμα να παίζει τον ρόλο αυτό ο προεδρεύων Ευσταθίου και ο Ευθυμιάδης, ο οποίος συνεργάζεται με τον Ευσταθίου για τα τρέχοντα θέματα του συλλόγου, τα οποία είναι πολλά αυτό το διάστημα, αφού προωθούνται Προεδρικά Διατάγματα που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

• Ακούμε ότι στο ΥΠΕΚΑ γίνονται διεργασίες για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και για τον ν. 4014 για τα αυθαίρετα, εκτός όσων ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα. Τα αιτήματα είναι πολλά από τους φορείς, οι οποίοι ευελπιστούν σε λύσεις – και μάλιστα γρήγορα. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στα πρόστιμα, πέρα από τις εκπτώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

• Πέρα από τα χαράτσια των πιστοποιητικών ελέγχου στα ακίνητα, τουλάχιστον ανανεώθηκε και βελτιώθηκε το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Άλλαξαν τα εισοδηματικά κριτήρια, αυξήθηκε το ποσοστό επιχορήγησης, η προκαταβολή και ο χρόνος αποπληρωμής δανείου. Κάτι είναι κι αυτό. Αν μπορείτε, κυνηγήστε το…

• Συζητήσεις προκάλεσε το δημοσίευμά μας της περασμένης εβδομάδας περί κινδύνου κατάρρευσης του ΤΕΕ. Είναι, άλλωστε, πάρα πολλές οι εκκρεμότητες που καλείται να αντιμετωπίσει το Επιμελητήριο τους επόμενους έξι μήνες. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα φαίνεται ότι θα πρέπει να επανεξετάσει και να αλλάξει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, αφού ο προϋπολογισμός του είναι κατά μεγάλο ποσοστό ανελαστικός και τα έσοδά του θα μειώνονται συνεχώς. Ήδη ξεκίνησαν στο παρασκήνιο συζητήσεις για πλήρως ηλεκτρονική λειτουργία, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μείωση θέσεων προσωπικού αλλά και αποζημιώσεων. Εκτός όλων των άλλων, το Επιμελητήριο φαίνεται ότι θα χάσει και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του που έχουν να κάνουν με το ποσοστό υπέρ ΤΕΕ, για το οποίο υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση, όπως σας αποκαλύψαμε, να αποσυνδεθεί από τις μελέτες.

****

• Αληθεύει ότι εκπρόσωποι τουλάχιστον δέκα ξένων επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και «κοιτάνε» ακίνητα-φιλέτα; Αληθεύει ότι έχουν τεράστια ρευστότητα, αλλά ψάχνουν ευκαιρίες «μπιτ-παρά»;

• Αληθεύει ότι κάποιοι μεγαλοπαράγοντες ετοιμάζονται για «μπίζνες» με τα εξήντα στρατόπεδα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ ότι θα κλείσει; Αληθεύει ότι κάποιοι θέλουν να «κλείσουν» και στρατιωτικά αεροδρόμια, ώστε να οδεύσουν, ως πολιτικά πλέον, προς αποκρατικοποίηση;


Σχολιάστε εδώ