Fast track με πολεοδομικά… αγκάθια η επένδυση στη Μονή Τοπλού

Τον Απρίλιο του 2009 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, έπειτα από προσφυγή κατοίκων από τους Δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece και ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε η ένταξη της τουριστικής επένδυσης «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», που βρίσκεται στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου, στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η επένδυση στην Κρήτη αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση Χερσόνησος Σίδερο κοντά στο φοινικόδασος (Βάι). Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε πεντάστερων ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ, καθώς και βοηθητικών υποδομών. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd., θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας.

Αυτό που δεν μας είπαν οι υπουργοί στις ανακοινώσεις τους είναι τι θα γίνει με τις πολεοδομικές παρεκκλίσεις που ζητάει ο επενδυτής. Και αν για μία ακόμη φορά θα δηλώσουν αναρμόδιοι, θα πετάξουν το μπαλάκι σε άλλο υπουργείο και η υπόθεση θα καταλήξει ξανά στο ΣτΕ από προσφυγές κατοίκων.

Οι πολεοδομικές παρεκκλίσεις

Ο επενδυτής στον προσκομισθέντα φάκελο και σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π» αναφέρει τα εξής:

«Όσον αφορά το επιτρεπόμενο ύψος, σημειώνεται ότι ο περιορισμός ύψους στα 4 μ. από το φυσικό έδαφος στη ζώνη των 200 μ. από τον αιγιαλό, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΣΧΟΟΑΠ, και παράλληλα η απαγόρευση να υφίσταται υπόγειος χώρος κύριας χρήσης, που τίθεται από το ΠΔ 43/2002, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργικότητα των μονάδων. Ειδικότερα, για τη λειτουργία των κεντρικών χώρων των ξενοδοχείων “ΑΝΘΕΜΙΣ” και “ΘΑΛΑΣΣΑ”, οι οποίοι χωροθετούνται εντός της ζώνης των 200 μ., απαιτείται ύψος μεγαλύτερο των 4 μέτρων για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις αλλά και την άνεση των επισκεπτών, δεδομένης και της υψηλής κατηγορίας των ξενοδοχείων αυτών. Επίσης, σε μέρος του κτιρίου απαιτείται δεύτερος όροφος κύριας χρήσης για βοηθητικές εξυπηρετήσεις που απαιτούνται για την ικανοποιητική λειτουργία των μονάδων. Επομένως, για τη λειτουργικότητα των ξενοδοχείων “ΑΝΘΕΜΙΣ” και “ΘΑΛΑΣΣΑ” ζητείται να επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση, το ύψος των 7,5 μ. σε συγκεκριμένες θέσεις της ζώνης των 200 μ. Η αιτούμενη παρέκκλιση αφορά ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό των κεντρικών χώρων των ως άνω ξενοδοχείων, ώστε το μέρος των εγκαταστάσεων που θα έχει ύψος άνω των 4 μ. από το φυσικό έδαφος να είναι ιδιαίτερα μικρό. Υπογραμμίζεται ότι το ως άνω τμήμα των κτιρίων θα υλοποιηθεί με κατάλληλη επιλογή υλικών, φυτεύσεων και χρωματισμών, ώστε το κτίριο να εναρμονίζεται στο φυσικό ανάγλυφο».

«Δεν δύναται να υποβάλει
σχετική εισήγηση»

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η απόφαση του ΔΣ της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα» μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ήταν ότι «δεν δύναται να υποβάλει σχετική εισήγηση», όπως αναφέρεται και στο σχετικό απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης που έχει περιέλθει σε γνώση του «Π»:

«Δεν δύναται να υποβάλει σχετική εισήγηση προς τη ΔΕΣΕ, επισημαίνει όμως ότι πληρούνται σωρευτικά δύο εκ των κριτηρίων του άρθρου 1 περί υπαγωγής στον Ν. 3894/10, τόσο αναφορικά με το ύψος της επένδυσης όσο και με τη δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας, εις επίρρωσιν της καταφανούς στρατηγικότατος της επένδυσης και των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για την ελληνική οικονομία, υπομνύοντας συγχρόνως ότι ο φορέας αυτής αιτείται παρέκκλιση από την υφιστάμενη πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία που περιλαμβάνεται στην αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 24, και συγκεκριμένα ζητά να επιτρέπεται κατά παρέκκλιση το ύψος των 7,5 μ. σε συγκεκριμένες θέσεις της ζώνης των 200 μ., το οποίο ισοδυναμεί με υπέρβαση καθ’ ύψος κατά 3,5 μ.».

Νίκος Παναγιωτόπουλος


Σχολιάστε εδώ