Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε «κλειδώσει» τίποτε όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία και το κατά πόσον θα έχει τελικώς «αίσιο» μέλλον.

• Οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» και το «κλείδωμα» του πακέτου μέτρων ουσιαστικά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού η αγορά έχει προαποφασίσει πως η οικονομία μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα στηριχθεί, ενώ και το διάστημα έως τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, οπότε αναμένονται και οι τελεσίδικες αποφάσεις για την Ελλάδα, κρίνεται «διαχειρίσιμο», κατά τρόπο ώστε να μην αλλάξουν οι υπάρχουσες ισορροπίες, εκτός ίσως από μια σημαντική -επί τα χείρω- εξέλιξη στη διεθνή ή στην εσωτερική πολιτική σκηνή!

• Συνεπώς, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η συμπεριφορά που επιδεικνύει εσχάτως η αγορά μας, σε σημείο μάλιστα να «χωνεύει» και δραματικές εξελίξεις, όπως αυτή της κατάρρευσης της μετοχής του ΟΠΑΠ (-35% σε δύο μόλις συνεδριάσεις για τη μετοχή). Η περίπτωση του ΟΠΑΠ καλό θα ήταν να αποδειχθεί εξαίρεση -από πλευράς κακών χειρισμών- και όχι κανόνας, ιδίως για τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες.

• Σε κάθε περίπτωση, το ότι η αγορά μας άντεξε τέτοιον κλυδωνισμό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας αρκετών μεγάλων χαρτοφυλακίων να παραμείνουν ενεργά στην τρέχουσα φάση και να είναι τοποθετημένα όταν -όπως «ποντάρουν»- θα δοθεί η τελική και θετική (;) απάντηση στις ελληνικές επιδιώξεις για παράταση της προσαρμογής και για χορήγηση της περιβόητης δόσης-«μαμούθ» των 31,5 δισ. ευρώ, δόσης που εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει μια βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία.

• Το πλέον αισιόδοξο στοιχείο, πάντως, είναι η μεγάλη -τηρουμένων των αναλογιών και της γενικότερης συγκυρίας- ρευστότητα στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα, κάτι που επίσης σηματοδοτεί κινητικότητα εκ μέρους σημαντικών «παικτών». Στον βαθμό που ο αυξημένος τζίρος και όγκος διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα για τη διασφάλιση μιας έστω πλαγιοανοδικής τάσης. Και βλέπουμε μέχρι τον Οκτώβριο…

• Δεν πρέπει, πάντως, να διαφύγει την προσοχή μας ότι σε τέτοιες περιόδους ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού. Κυρίως γιατί οι traders έχουν και τα αντανακλαστικά και τα κεφάλαια να προχωρήσουν σε αστραπιαίες κινήσεις σε κάθε χαρτί του ενδιαφέροντός τους, συνεπώς όποιος «ακολουθεί» το πράττει συνήθως με… διαφορά φάσης και κινδυνεύει να βρεθεί με τα χαρτιά στο χέρι όταν οι… «πρωινοί» θα έχουν ήδη πουλήσει. Το είδαμε ξανά σε μεμονωμένες περιπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες, οπότε καλό είναι ο μέσος ιδιώτης επενδυτής (σ.σ.: είδαμε και ένα σχετικό ενδιαφέρον, με μερικούς μικροϊδιώτες να «αφυπνίζονται» το τελευταίο διάστημα) να μην εφησυχάζει!

ΥΓ.: Μεγάλο ρόλο στη συμπεριφορά της αγοράς από βδομάδα θα παίξει και η περιβόητη πλέον αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE.
Ίδωμεν από Δευτέρα…


Σχολιάστε εδώ