στα ενδότερα των ομάδων

• Από το κακό στο χειρότερο πήγαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Ομάδες που άλλα χρόνια τις κέρδιζαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, την Τρίτη και την Πέμπτη τις έκαναν να φαίνονται υποψήφιες πρωταθλήτριες Ευρώπης, ίσως και κόσμου!

• Εντάξει, η Σάλκε έχει τα τελευταία χρόνια σταθερή παρουσία στις διεθνείς διοργανώσεις. Και παρότι έχασε το καλοκαίρι την πιο ισχυρή προσωπικότητά της, τον Ραούλ, έμοιαζε αχτύπητη στην κόντρα της με τον πρωταθλητή Ελλάδας, Ολυμπιακό.

• Ακόμα χειρότερη εικόνα παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στη Σλοβενία απέναντι στη Μάριμπορ! Πλάκα έκανε η ομάδα, που έχει τεχνικό διευθυντή τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο οποίος παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαιρικής λογικής στους «πράσινους».

• Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου συνδέεται ευθέως με την οικονομική κρίση. Όσοι όμως εκφράζουν τη συγκεκριμένη άποψη λένε τη μισή αλήθεια, καθώς η φετινή κατάντια οφείλεται στα λάθη του παρελθόντος, όταν υπήρχαν λεφτά, τα οποία ξοδεύονταν, όμως, με λάθος τρόπο.

• Τη σεζόν 2002-2003 δόθηκαν στις ΠΑΕ της τότε Α’ Εθνικής περίπου 60 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα. Πόσα από αυτά έπιασαν τόπο; Ούτε το 1/5, αν αναλογιστούμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν αρκετές ομάδες τα επόμενα χρόνια.

• Οι παράγοντες όλων των ομάδων ξόδεψαν χρήματα σε ξένους παίκτες που όχι μόνο δεν πρόσφεραν κάτι, αλλά έκοψαν και τον δρόμο των ταλαντούχων Ελλήνων. Υπήρξαν, βέβαια, και άλλες περιπτώσεις, στις οποίες τα έσοδα των ομάδων κατέληξαν στις τσέπες των παραγόντων.

• Μέσα από υπερτιμολογήσεις παικτών, οι οποίοι υπέγραφαν για οποιοδήποτε ποσό και έπειτα αποχωρούσαν απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς έπαιρναν και το δωράκι τους. Για παράδειγμα, ένας παίκτης υπέγραψε σε ομάδα της Θεσσαλονίκης συμβόλαιο 350.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά στην τσέπη του μπήκαν 150.000 ευρώ, καθώς αυτή ήταν η συμφωνία που αποτυπωνόταν σε ιδιωτικό συμφωνητικό.

• Τα υπόλοιπα χάθηκαν στη διαδρομή και τώρα τρέχουν οι νυν παράγοντες να βρουν τρόπο να καλύψουν την τρύπα. Που ασφαλώς έχει μεγαλώσει επειδή υπήρξαν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

• Αν προσέξει κάποιος την καλοκαιρινή δραστηριότητα των ομάδων, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες από αυτές προχωρούσαν κάθε χρόνο σε 10-15 μεταγραφές. Έτσι διόγκωναν τα έξοδά τους, καθώς μέσα από την απόκτηση παικτών έβγαζαν και τα ποσοστά των εμπλεκόμενων μάνατζερ, κάποιοι από τους οποίους μοιράζονταν την αμοιβή τους με τους παράγοντες!

• Φυσικά και δεν ενεργούσαν όλοι οι πρόεδροι με τον ίδιο τρόπο, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών δρούσαν με τη λογική «δος ημίν σήμερον» και με οποιονδήποτε τρόπο. Έτσι, σήμερα, που τα λεφτά στέρεψαν, ουδείς δείχνει διάθεση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, με συνέπεια τη σταδιακή απαξίωση των ομάδων, άρα και του ποδοσφαίρου.

• Με την εικόνα που δείχνουν οι περισσότερες ομάδες, η Σούπερ Λίγκα μοιάζει με πρωτάθλημα τυφλών στο οποίο βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Διότι είπαμε ότι και ο Ολυμπιακός προβληματίζει έντονα με την εικόνα του τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στις εγχώριες διοργανώσεις, δηλαδή στο πρωτάθλημα.

• Η επένδυση στα νέα παιδιά είναι μία λύση. Αρκεί να δουλευτούν σωστά και να ‘χουν τη στήριξη από δύο-τρεις αξιόλογους και έμπειρους παίκτες που αποδεδειγμένα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, δίχως να κοστίζουν ένα τσουβάλι ευρώ.

• Ο Παναθηναϊκός αποτελεί το κλασικό παράδειγμα ομάδας που πήγε και πήρε παίκτες από το καλάθι την ώρα που άφησε να χαθούν αξιόλογα ελληνόπουλα. Άφησαν οι «πράσινοι» να φύγει ο Γιώργος Καραγκούνης, όταν το κενό στη μεσαία γραμμή φωνάζει σε κάθε αγώνα τους.

• Λείπει από τον Παναθηναϊκό ο ηγέτης, ο άνθρωπος που θα βάλει πλάτη στις δύσκολες στιγμές και θα εμψυχώσει τους συμπαίκτες του. Ο Καραγκούνης, όμως, φοράει πλέον τη φανέλα της Φούλαμ, επειδή στην Παιανία προτίμησαν να πάρουν ξένους αμφιβόλου αξίας που κοστίζουν μια περιουσία με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

• Τα μόνα ενθαρρυντικά μηνύματα στη Σούπερ Λίγκα στέλνονται από τον Αστέρα Τρίπολης, τον Ατρόμητο και τον Πανιώνιο. Οι Αρκάδες δείχνουν ότι μπορούν να εξελιχθούν στη μεγάλη έκπληξη της περιόδου και παίζουν φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που έχουν απέναντί τους.

• Ο Αστέρας πήγε στην Τούμπα και έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής απέναντι στον ΠΑΟΚ, με ταχύτητα στην ανάπτυξη, αυτοματισμούς και σαφή αγωνιστικό προσανατολισμό. Το ένα γκολ και τα τρία δοκάρια μέσα σε μία δύσκολη έδρα δείχνουν ξεκάθαρα τις εξαιρετικές δυνατότητες της αρκαδικής ομάδας.

• Το ερώτημα για τον Αστέρα είναι αν θα παραμείνει στον πάγκο του ο Σάκης Τσιώλης και για πόσο. Διότι ο Καρδιτσιώτης δέχεται διαρκή τηλεφωνήματα από την Αθήνα και, μάλιστα, όχι από μια περιοχή, αλλά από τρεις!

• Σε ό,τι αφορά τον Ατρόμητο, οι Περιστεριώτες βγάζουν υγεία. Νοικοκυρεμένη ομάδα και με μοναδικό κενό στη γραμμή κρούσης, από την οποία λείπει ένας επιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα.

• Τον Ιανουάριο ο Ατρόμητος θα επενδύσει στην απόκτηση ενός γκολτζή επιθετικού με στόχο την υπέρβαση. Διότι η εικόνα των άλλων ομάδων άνοιξε την όρεξη του Γιώργου Σπανού για συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

• Όσο για τον Πανιώνιο, οι περισσότεροι προέβλεπαν τον υποβιβασμό του, αλλά στη Νέα Σμύρνη ενήργησαν με ποδοσφαιρικό πλάνο και με τις τρεις νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας, με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο να εξελίσσεται στον επόμενο σταρ των ελληνικών πάγκων.

• Παράλληλα, η επιστροφή του Κώστα Τσακίρη στο γήπεδο δημιούργησε χαμόγελα και για λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα. Αν ζεσταθεί κι άλλο ο πρώην μεγαλομέτοχος, ίσως βάλει το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει την προσπάθεια εξυγίανσης που γίνεται στη Νέα Σμύρνη.

• Με παραίτηση απείλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης για να αυξηθούν τα έσοδα των ομάδων στη Σούπερ Λίγκα, ώστε να περάσει η αναδιάρθρωση για την επόμενη χρονιά. Εκ του αποτελέσματος, ο «Ξανθός» τα κατάφερε, καθώς στην οδό Αστροναυτών έλεγαν ότι «το τελευταίο που ήθελαν στην κυβέρνηση πριν από την ψήφιση των μέτρων ήταν η παραίτηση ενός υπουργού…».


Σχολιάστε εδώ