Σε νευρική κρίση…

ΕΝΤΑΣΗ και αλλεπάλληλες τριβές προκαλεί στα ενδότερα της κυβέρνησης το πακέτο των 11,8 δισ. για τη διετία 2013-14, την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» εξελίσσονται μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων πήραν τη μορφή δημόσιας αντιπαράθεσης, με το ΠΑΣΟΚ να στρέφει τα «πυρά» του κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να τηρήσει χαμηλούς τόνους απέτρεψε τον κίνδυνο η κόντρα να μετεξελιχθεί σε κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για έλλειψη ενημέρωσης ως προς την πορεία των συζητήσεων με την «τρόικα», ενώ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι τα ισοδύναμα που είχε παρουσιάσει προεκλογικά αποδείχτηκαν ανέφικτα. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν ασκεί πιέσεις στους υπουργούς να μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες, με αποτέλεσμα το κύριο βάρος για την εξοικονόμηση των 11,8 δισ. ευρώ που ζητάει η «τρόικα» να πέφτει στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει την αντίδραση αυτή στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να περιορίσει το πολιτικό κόστος και στο ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα με μικροκομματικά κριτήρια. Ενώ ο κ. Στουρνάρας μέσω κύκλων του κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι, αντί να βοηθά την προσπάθεια, γκρινιάζει και δημιουργεί προσκόμματα.

Προκλητικοί

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ εντός κι εκτός κυβέρνησης προκαλεί η στάση των επικεφαλής της «τρόικας», οι οποίοι όχι μόνο επιμένουν στις απαιτήσεις τους, αλλά τις αυξάνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση. Αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών αλλαγών και ζητούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επιμένουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και σε νέες αλλαγές στα εργασιακά, ερχόμενοι σε ευθεία κόντρα με τις «κόκκινες γραμμές» των κυβερνητικών κομμάτων, ιδίως δε του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του Φ. Κουβέλη, αμέσως μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μαξίμου, ο οποίος κάλεσε την «τρόικα» «να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία»!

Και τρίτη…

ΣΕ περίοδο μεγάλης έντασης βρίσκονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ηγηθεί της κοινωνίας και να οργανώσει αγώνες κατά της ακολουθούμενης πολιτικής. Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός ανέτρεψε δύο μνημονιακές κυβερνήσεις και θα… ρίξει και μια τρίτη. Αναφερόμενος στο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ έκανε λόγο για μέτρα «κατεδάφισης της κοινωνίας» από την… «τρόικα» εσωτερικού, ενώ χαρακτήρισε «μπαγιάτικο δωράκι» την επιμήκυνση. Από τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ερχόμενος στην εξουσία θα καταργήσει το Μνημόνιο, θα διαγράψει το χρέος και θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση. Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα ασκούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι στρέφουν τα «πυρά» τους προσωπικά κατά του Αντ. Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και εξαπάτησε τους πολίτες. Παράλληλα, το κόμμα ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών από τους πολίτες με αίτημα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι οι αντιδικίες των κυβερνητικών κομμάτων δεν έχουν να κάνουν με την ουσία των μέτρων, αλλά με το ποιος θα επωμιστεί το μικρότερο πολιτικό κόστος. Κάλεσε τον ελληνικό λαό σε αντεπίθεση διαρκείας προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα.

Μονότονοι

ΣΧΕΔΟΝ μονότονα ευρωπαίοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι διαμηνύουν προς τη χώρα μας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στο ευρώ είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Μέρκελ, Μπαρόζο και Γιούνκερ επανέλαβαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας πάντως ότι όλα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της «τρόικας». Ταυτόχρονα, τις προηγούμενες ημέρες επανήλθαν στην επικαιρότητα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους στη βάση ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι διαχειρίσιμο και η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει. Διφορούμενα είναι τα μηνύματα που φτάνουν ως προς το θέμα της επιμήκυνσης, καθώς ΕΕ και ΔΝΤ δεν φαίνεται προς το παρόν να συμφωνούν για την τελική απόφαση. Διαφωνίες που καταγράφηκαν και στις συζητήσεις των επικεφαλής της «τρόικας» με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

Βγαίνουν στον δρόμο…

ΤΗΝ προσεχή Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν την πρώτη μετεκλογικά πανελλαδική απεργία ενάντια στα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα το κλίμα στην κοινωνία είναι έντονα φορτισμένο. Μεγάλος αριθμός κλάδων εργαζομένων που πλήττονται από τις νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα έχουν ανοίξει κύκλο κινητοποιήσεων που θα κλιμακωθούν το προσεχές διάστημα. Ήδη οι δικαστές ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο μισθοδικείο κατά της περικοπής των αποδοχών τους και παράλληλα θέτουν ζητήματα προς την Πολιτεία και προχωρούν στην τήρηση των κανονισμών, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και δεν θα είναι η τελευταία, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προχώρησαν σε καταλήψεις δημαρχείων, αναβρασμός επικρατεί στα νοσοκομεία και στα ΤΕΙ, όπως και στις εφορίες. Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις αναμένεται ότι θα ενταθούν μετά την εξαγγελία του πακέτου των μέτρων.

Κύμα προσφύγων

ΜΕΤΡΑ για την αποτροπή μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών από τη Συρία, που μέσω της χώρας μας θα αναζητήσουν διέξοδο στην Κεντρική Ευρώπη, παίρνει η κυβέρνηση. Στο σχέδιο που καταρτίστηκε, πέραν της Αστυνομίας και του Λιμενικού, θα εμπλακούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με περιπολίες στο Αιγαίο και την περιοχή της Θράκης. Αυτά μετά τις πληροφορίες ότι χιλιάδες σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στα παράλια της Τουρκίας. Στο εσωτερικό η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας καθίστανται πιο αυστηρές οι ποινές για τα αδικήματα (κακουργήματα) που διαπράττουν στη χώρα μας παράνομοι μετανάστες. Αδικήματα όπως δολοφονίες, βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, πορνεία, διακίνηση λαθρομεταναστών κ.ά. Ακόμη σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και σε νησιά του Αιγαίου.


Σχολιάστε εδώ