Σήμα κινδύνου από Λαγκάρντ για το κυπριακό χρέος
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, εάν το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τον ισοσκελισμό της οικονομίας, καθώς και για άλλες ανάγκες, όπως η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, ξεπερνά το 64% επί του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ και άνω), το χρέος δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Ως εκ τούτου τα μέτρα του Μνημονίου θα είναι αυστηρότερα, για να αποφευχθεί πτώχευση.
Η βιωσιμότητα του χρέους
Ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος του δανεισμού, το οποίο συναρτάται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα μέτρα που θα ληφθούν μέσω του Μνημονίου. Σίγουρο είναι ότι για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού θα χρειαστούν ως το τέλος του 2015 περικοπές της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ (6,1% επί του ΑΕΠ). Εάν κάποιος λάβει υπόψη και την ύφεση, η οποία θα προκύψει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, καταλήγει στην εκτίμηση ότι το 1,1 δισ. ευρώ θα αναλογεί σε ποσοστό επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο από ό,τι υπολογίζεται σήμερα. Ακόμη στο ποσόν αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων. Με βάση τα όσα έχει πει η κ. Λαγκάρντ, το χρέος θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο εάν το ποσόν της ανακεφαλαιοποίησης είναι, για παράδειγμα, κάτω των 10,5 δισ. ευρώ (57,9% επί του ΑΕΠ), εφόσον το επιπρόσθετο ποσό που χρειάζεται η κυπριακή κυβέρνηση είναι μόνο 1,1 δισ. Δηλαδή μόνο για τον ισοσκελισμό της οικονομίας. Όμως, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο, αφού θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων ομολόγων. Συνεπώς, για να είναι διαχειρίσιμο το χρέος, το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 11,5 δισ. ευρώ. Το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα είναι διαχειρίσιμο διότι, εάν υποθέσουμε ότι είναι σήμερα 80% επί του ΑΕΠ και προστεθεί σε αυτό 64%, στο σύνολό του το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 144% επί του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο για να θεωρείται διαχειρίσιμο.
Μπαρνιέ: Κι εμείς δουλεύαμε
τον Αύγουστο
Κατά τη διάρκεια του Eurogroup στη Λευκωσία, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση καθυστερεί στην απόφασή της σχετικά με τη μορφή του δανείου που θα πάρει από τον Μηχανισμό Στήριξης. Εάν δηλαδή θα καλύπτει μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες του κράτους κατέβαλλαν προσπάθειες όλον τον Αύγουστο… Για να παρέμβει ο γάλλος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είπε στον κύπριο υπουργό: «Βάσο, και εμείς εργαζόμασταν τον Αύγουστο». Στην πραγματικότητα ο γάλλος Επίτροπος είπε ευγενικά στον κύπριο υπουργό Οικονομικών ότι η δικαιολογία του δεν ευσταθεί.
Πώληση Λαϊκής Τράπεζας
Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και δη στο τραπεζικό σύστημα, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Λαϊκή Τράπεζα, καθώς και στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, όπως η περικοπή της ΑΤΑ και ο 13ος μισθός στο Δημόσιο, ενώ ταυτοχρόνως επικεντρώθηκε και στο θέμα των επιδομάτων για τους μετανάστες. Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να υποστήριξε ότι τα επιδόματα προς τους ξένους είναι ψηλά και ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες παροχής ασύλου. Σχετικά με τη Λαϊκή, γίνονται σκέψεις ακόμη και για κλείσιμό της, ως συμφέρουσα για την κυπριακή οικονομία λύση, ή τεμαχισμού και πώλησής της. Ήδη, η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.