Περί των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Οι συντεχνίες, τις οποίες προεκλογικά ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συντρίψει, καλά κρατούν. Βεβαίως, όταν η παρούσα κυβέρνηση μιλά για «συντεχνίες» και «προνομιούχους» εννοεί συνήθως το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Ωστόσο, οι πραγματικοί προνομιούχοι και οι αυθεντικές συντεχνίες των ολίγων και ισχυρών εξακολουθούν να γιγαντώνουν τα κέρδη τους ακόμα και σε καιρό βαθιάς οικονομικής κρίσης, απομυζώντας τους αδύναμους με τις ευλογίες της πολιτικής ελίτ της χώρας.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας κερδοσκοπικής συντεχνίας είναι ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Το τελευταίο διάστημα πίεσαν αφόρητα και τελικά πέτυχαν, όπως φαίνεται, να επιβάλουν την περικοπή έως και του 40% του μισθού των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, την ώρα που οι μειώσεις μαθητών το σχολικό έτος 2011-12, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας ήταν γύρω στο 2% και τα δίδακτρα παραμένουν στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που επίσημα κυβέρνηση νομοθετεί για την αφαίρεση χρημάτων εργαζόμενων που απευθείας καταλήγουν σε εργοδοτικές τσέπες, καταλύοντας ανοιχτά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, η εφαρμογή της περικοπής θα επιφέρει στους εργοδότες καθαρά κέρδη 32 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, την ώρα που αφαιρούνται από τους εκπαιδευτικούς 28 εκατομμύρια ευρώ και από τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία 20 εκατομμύρια. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κλοπής των χρημάτων των εργαζομένων, θα αναφέρουμε πως, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, ένα μεσαίο ιδιωτικό σχολείο που έχει καθαρά κέρδη 500.000 ευρώ τον χρόνο, με τη μείωση των μισθών σχεδόν διπλασιάζει τα κέρδη του, ενώ ο μέσος μισθός ενός εκπαιδευτικού που είναι περίπου 15.000 ευρώ τον χρόνο μπορεί να πέσει ακόμη και στο επίπεδο των 9.000, πολύ κάτω δηλαδή από το όριο της φτώχειας.

Την πρώτη απόπειρα περικοπής των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών επεχείρησε ο πρώην υπουργός (και σχολάρχης 29 ιδιωτικών σχολείων) Γ. Μπαμπινιώτης, μέσω της έκδοσης, με αδιαφανείς διαδικασίες, γνωμοδότησης για την οποία η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έχει μηνύσει τον καθηγητή Γλωσσολογίας για πιθανή παραποίηση δημόσιου εγγράφου, πλαστογραφία διά νόθευσης, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο. Τη γνωμοδότηση αυτή «πάγωσε» με εγκύκλιό της η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, κ. Κιάου, ώστε να την εξετάσει η νέα πολιτική ηγεσία μετά τις εκλογές. Ο νέος υπουργός Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλος, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε σε συνάντησή του με το ΔΣ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πως δεν θα ενεργοποιήσει τη γνωμοδότηση και πως θα γίνει τριμερής διάλογος υπουργείου – εργαζομένων – εργοδοτών για να βρεθεί συναινετική λύση, εξέδωσε κρυφά εντολή με την οποία ενεργοποιείται η περικοπή των αποδοχών των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, αν και η ΟΙΕΛΕ κλήθηκε την επόμενη ημέρα από τον υφυπουργό, κ. Παπαθεοδώρου, για να ξεκινήσει, δήθεν, ο διάλογος, την ώρα που ήδη είχαν ληφθεί, προφανώς υπό την πίεση των εργοδοτικών συμφερόντων και της «τρόικας», οι αποφάσεις. Η απάτη και ο εμπαιγμός σε όλο της το μεγαλείο!

Το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι ότι η αρμόδια Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας έκρινε την εντολή Αρβανιτόπουλου προδήλως παράνομη, αρνήθηκε να την υπογράψει και αναγκάστηκε να την προωθήσει έπειτα από δεύτερη, κατεπείγουσα εντολή του υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας (άρθρο 25, παρ. 3). Ωστόσο, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, αναφέροντας την ένστασή της για την εντολή, γεγονός πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά, καθώς είναι μάλλον η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που υπηρεσία ενός υπουργείου αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα εντολής ενός υπουργού.


Σχολιάστε εδώ