Ο πρωθυπουργός δεν θα παρασυρθεί από τους τακτικισμούς του Βενιζέλου

Θεωρούν ότι οι ενστάσεις και οι διαφωνίες που προβάλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για χειρισμούς και αποφάσεις δεν είναι επί της ουσίας, αλλά εξυπηρετούν προσωπικές βλέψεις και υπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται έντονα ενοχλημένος, ιδιαίτερα για τις προσωπικού χαρακτήρα αιχμές, αλλά επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους προκειμένου να αποτρέψει μια κυβερνητική κρίση, η οποία θα ήταν αναπόφευκτη στην περίπτωση που αποφάσιζε να απαντήσει με την ίδια ένταση στην «πρόκληση» του κ. Βενιζέλου. «Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά του τη σωτηρία της χώρας και δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τους τακτικισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», επισήμαιναν παράγοντες του πρωθυπουργικού επιτελείου. «Το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και οι προσωπικές αγωνίες οιουδήποτε πολιτικού αρχηγού δεν αφορούν την κοινωνία» σημείωναν. Παράλληλα όμως άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα αντιμετωπίζει με τον ίδιο πάντα (ήπιο) τρόπο τις… έξωθεν προκλήσεις και πως όταν κλείσει αυτός ο κύκλος θα επανατοποθετηθεί σε βασικές πτυχές της κυβερνητικής λειτουργίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν τον «μίνι ανένδοτο» του κ. Βενιζέλου στην αγωνία του να περιορίσει το πολιτικό κόστος που θα υποστεί και το ΠΑΣΟΚ με την εφαρμογή των νέων οδυνηρών μέτρων, τα οποία θα πλήξουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειξαν τάσεις περαιτέρω υποχώρησης της επιρροής του κόμματος, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Ιπποκράτους. Για τον λόγο αυτό ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να ταχθεί αλληλέγγυος σε μισθωτούς-συνταξιούχους, εκφράζοντας τη διαφωνία του σε νέες περικοπές, υπογραμμίζοντας εμμέσως ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρονται περισσότερο για την εκπλήρωση των επιταγών της «τρόικας». «Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να ντυθεί τον μανδύα του καλού» σχολίαζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Δεν αντιλαμβάνεται ότι αν η προσπάθεια αποτύχει και η χώρα μπει σε πρωτόγνωρες περιπέτειες, κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει από τις καταστροφικές συνέπειες» προσέθεταν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η τακτική που ακολουθεί εσχάτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματός του. Ότι δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται εκεί και επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους έναντι του κ. Σαμαρά, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διαφυλάξει και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Ως προς τις ευθείες βολές που εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος για το ζήτημα των ισοδύναμων μέτρων που είχε προεκλογικά καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε με έμφαση ότι «η “τρόικα” εξαρχής δεν άφησε κανένα περιθώριο στο συγκεκριμένο θέμα, απαιτεί μέτρα άμεσης απόδοσης».

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι με το ίδιο σκεπτικό απέρριψε και όλα τα ισοδύναμα που πρότειναν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού μελετούν σοβαρά τις πληροφορίες από το στρατόπεδο της Ιπποκράτους, σύμφωνα με τις οποίες μετά την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Κι αυτό με την ανάληψη υπουργείων από πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και τη δική του συμμετοχή σε ρόλο αντιπροέδρου. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά χαρακτήριζαν… λογική μια τέτοια εξέλιξη, στην προσπάθειά του να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας αποκομίζοντας κομματικά οφέλη. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αντιταχθεί στην προοπτική υπουργοποίησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις, πολύ δύσκολα θα συμφωνήσει σε οποιοδήποτε αίτημα για ορισμό δύο αντιπροέδρων. «Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει έχοντας… τρεις πρωθυπουργούς» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο στενών συνεργατών του. Οπότε, κατά τα φαινόμενα, η κυβέρνηση ενδεχομένως να βρεθεί στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης…

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ