Οι λαθρέμποροι και τα… χαμένα GPS

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα στο «Π» για την ιστορία με τον Αδάμ Ρεγκούζα και το σχέδιο που είχε προτείνει για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με εγκατάσταση πομποδεκτών GPS σε όλα τα βυτιοφόρα, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή γνωστή η θέση τους και να μην μπορούν να φεύγουν από τα διυλιστήρια με αφορολόγητα καύσιμα προς εξαγωγή, να κάνουν επιτόπου μεταβολή πριν από το τελωνείο και να τα μοιράζουν στην εσωτερική αγορά (αυτή είναι η κλασική και δοκιμασμένη στον χρόνο τακτική για το λαθρεμπόριο βενζίνης – το λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης είναι άλλη ιστορία και όλοι ελπίζουμε ότι θα τελειώσει με την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης από φέτος). Το σχέδιο δεν πέρασε και πολλοί συσχετίζουν την αποπομπή του κ. Ρεγκούζα από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών με αντιδράσεις θιγόμενων από το σχέδιό του συμφερόντων.

Η ιστορία με τα GPS, όμως, είχε συνέχεια: με το πολυνομοσχέδιο-τηλεφωνικό κατάλογο (λόγω μεγέθους) που είχε περάσει η Άννα Διαμαντοπούλου λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου είχε περάσει διάταξη με την οποία κατέστη υποχρεωτική η εγκατάσταση των πομποδεκτών GPS σε όλα τα βυτιοφόρα. Όμως, όπως συμβαίνει με όλους τους καλούς ελληνικούς νόμους, οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του σχεδίου αφέθηκαν από τον νομοθέτη στους συναρμόδιους υπουργούς, που θα πρέπει να εκδώσουν σχετική υπουργική απόφαση ώστε να αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος. Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί και τα GPS παραμένουν άφαντα. Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα ποιος θα καλύψει το κόστος της εγκατάστασής τους και πού θα βρίσκεται το κέντρο ελέγχου απ’ όπου θα παρακολουθούνται οι κινήσεις των βυτιοφόρων (μήπως και αυτό ανατεθεί, όπως το σύστημα «Ήφαιστος», σε ιδιώτες;). Στο μεταξύ, η «τρόικα» πιέζει την κυβέρνηση να εκδώσει την υπουργική απόφαση, αντί να προσπαθεί να χτυπήσει το λαθρεμπόριο με… προσευχές και δεήσεις. Να δούμε, λοιπόν, πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτό το ελληνικό σίριαλ, που φαίνεται να έχει περισσότερα επεισόδια και από τα τουρκικά.

«Αν με βρεις, φορολόγησέ με»

Αν μας βρουν, ας μας φορολογήσουν», έλεγε πριν από λίγο καιρό στο Bloomberg ο γνωστός μεγαλοεφοπλιστής Ρέστης, όταν είχε συζητηθεί ακροθιγώς και για λίγα… 24ωρα το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τι η φορολογία των εφοπλιστών. Κάτι ανάλογο, μαθαίνουμε, είπαν οι εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες και λοιποί κάτοχοι πολυτελών σκαφών αναψυχής, όταν πληροφορήθηκαν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας είχε καταθέσει τροπολογία για την επιβολή ενός είδους τελών κυκλοφορίας σε όλα τα μεγάλα σκάφη αναψυχής (άνω των 10 μέτρων) για τον χρόνο που θα παραμένουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εν ολίγοις, οι… μεγαλοσκαφάτοι απείλησαν ότι θα μεταφέρουν τα κότερά τους εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων (στην Τουρκία, την Κροατία και αλλού) και θα τα φέρνουν στην Ελλάδα μόνο λίγες ημέρες κάθε χρόνο, για τις κρουαζιέρες τους στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου. Ήτοι, ακόμη και τα λίγα χιλιάρικα ετησίως που ήθελε η κυβέρνηση να εισπράξει από κάθε ιδιοκτήτη με το νέο τέλος θα… χάνονταν στα διεθνή ύδατα.

Η τροπολογία τελικά αποσύρθηκε, για να μελετηθεί το εισπρακτικό της αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την κατάργηση άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων στα σκάφη, οι οποίες επρόκειτο να αντικατασταθούν από το νέο τέλος (και οι οποίες έχουν αποδώσει επίσης «ψίχουλα» ως τώρα). Και επειδή το «έξυπνο και ευέλικτο» χρήμα των ελλήνων μεγιστάνων είναι δύσκολο να το βρεις για να το φορολογήσεις, η εφορία θα στραφεί και πάλι στα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους, που και εύκολο είναι να βρεθούν και δύσκολο να κρύψουν εισοδήματα…

***

Παράγει λίστες, όχι αποτελέσματα…

• Ζαλιστήκαμε τις τελευταίες εβδομάδες με τις ατέλειωτες λίστες που κρύβει στα συρτάρια του το ΣΔΟΕ: λίστες με 32 πολιτικούς που ερευνάται αν πλούτισαν παράνομα, λίστες με ονόματα εκατομμυριούχων Ελλήνων που έστειλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης, χωρίς ακόμη και τώρα να ξέρουμε αν επρόκειτο για νόμιμα εισοδήματα ή για «μαύρο» χρήμα.

• Θα πρέπει να θυμίσει, όμως, κάποιος στους επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ότι για τους ειλικρινείς φορολογούμενους, που αγόγγυστα πληρώνουν όλους τους νέους και παλαιούς φόρους, έχει τελειώσει πια η εποχή που παρηγορούνταν για τη δική τους αφαίμαξη διαβάζοντας πρωτοσέλιδα για λίστες μεγάλων φοροφυγάδων, τους οποίους «ακουμπά» το ΣΔΟΕ, όπως κάποτε «ακουμπούσαν» οι διωκτικές αρχές τους τρομοκράτες, χωρίς να τους συλλαμβάνουν. Το να καταρτίζονται λίστες δεν αρκεί πια, ούτε καν για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αποτελέσματα χρειάζονται, δηλαδή «ζεστά» ευρώ από φοροφυγάδες στα κρατικά ταμεία. Όσο αυτά δεν έρχονται, κανείς δεν θα πείθεται ότι κάτι γίνεται για τη φοροδιαφυγή…


Σχολιάστε εδώ