Κόντρα στα μέτρα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ένα βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούν με αυτήν την επαμφοτερίζουσα επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (και είναι πολλοί) είναι ότι ένα κόμμα κι ένας πολιτικός αρχηγός που περνούν απ’ τη μια άκρη του εκκρεμούς στην άλλη σε χρόνο-ρεκόρ δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι. Δεν γίνεται, δηλαδή, από την αλόγιστη στήριξη να περνάς στη σφοδρή επίθεση και κριτική…

Πέραν αυτών, πάντως, που σχετίζονται με τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, υπάρχουν και οι αμιγώς εσωκομματικές εντάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο διοίκησης του ΠΑΣΟΚ που έχει επιλέξει ο νέος αρχηγός και χαρακτηρίζεται συγκεντρωτικός και αυταρχικός ή με τον προσωπικό μηχανισμό που μεθοδικά στήνει ο Βενιζέλος, ακολουθώντας τις… παραδόσεις των προηγούμενων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, το Κίνημα ταλανίζεται ακόμα περισσότερο από την αποστασιοποίηση επιφανών στελεχών (Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης κ.ά.), καθώς και από το γεγονός ότι στελέχη τα οποία στήριξαν τον Βενιζέλο τώρα τον έχουν εγκαταλείψει δυσαρεστημένα.

Οι πενιχρές δημοσκοπικές επιδόσεις είναι άλλο ένα ζήτημα που προξενεί εσωκομματικές εντάσεις. Και δεν έχει τόσο σημασία το γεγονός ότι η κριτική και η αμφισβήτηση περιορίζονται μέχρι στιγμής στο παρασκήνιο, αφού επί της ουσίας τίποτα δεν λειτουργεί και η περιβόητη «ανασύσταση» του Κινήματος αναδεικνύεται σε άλλη μια φούσκα και γράμμα κενό…

Όπου έχουν γίνει συγκεντρώσεις, αυτές είναι θλιβερές, με τη συμμετοχή ελάχιστων στελεχών, σε κλίμα ηττοπάθειας και αναχωρητισμού, γκρίνιας και αναπαραγωγής της εσωστρέφειας.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, μέσα σε αυτό το κλίμα η πορεία προς το Συνέδριο της «ανασύστασης» μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποδεικνύεται διαδικασία αποτυχημένη.

Έτσι, έχουν αρχίσει οι πρώτες εκτιμήσεις για αναβολή του Συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Νοεμβρίου.

Σχετικές προτάσεις έχουν πέσει ήδη και συναντούν ευήκοα ώτα.

Θα συνεδριάσουν μεν τα όργανα που έχουν συσταθεί εν όψει του Συνεδρίου, αλλά τίποτα επί της ουσίας δεν παραπέμπει σε κόμμα έτοιμο για Συνέδριο σε ενάμιση περίπου μήνα…

Αγκάθια και εντάσεις…

Σε μεγάλο αγκάθι φαίνεται να εξελίσσεται η διαδικασία ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα, καθώς το τοπίο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι τελείως ρευστό, όσο κι αν προσπαθεί η ηγεσία να υποβαθμίσει την κατάσταση. Ο προβληματισμός και η δυσφορία μεγαλώνουν καθημερινά όσο διοχετεύονται πληροφορίες για ακόμα σκληρότερα μέτρα από εκείνα που φέρονταν να είχαν προγραμματιστεί αρχικά.

Ιδιαίτερες διαστάσεις στον προβληματισμό που αναπτύσσεται δίνει η δημόσια τοποθέτηση του Μίμη Ανδρουλάκη ότι δεν θα ψηφίσει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67. Να σημειωθεί ότι ο Μ. Ανδρουλάκης είχε ασκήσει κριτική στον Γ. Παπανδρέου και ήταν από τα στελέχη που είχαν στηρίξει με ζέση τον Β. Βενιζέλο, διατηρώντας καλές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις μαζί του. Η τοποθέτησή του αυτή, μάλιστα, έγινε προτού συμπληρωθεί 48ωρο από την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την Πολιτική και Οργανωτική Γραμματεία, όπου άνοιξε θέμα κομματικής πειθαρχίας (θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση της ΚΟ, όπως και η στάση που θα τηρηθεί στην ψηφοφορία) από τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ήδη δέχεται κριτική ότι «έκανε κωλοτούμπα» από τη θέση που είχε διατυπώσει (σε συνέντευξή του στη «Real News») ότι δεν μπορεί να ψηφίσει οριζόντια μέτρα και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Θέση την οποία «στρογγύλεψε» μία εβδομάδα αργότερα (σε συνέντευξή του στο «Βήμα»), λέγοντας ότι δύσκολα θα ψήφιζε για περικοπές στους «μάχιμους ένστολους». Κατά πολλούς, ο κ. Σκανδαλίδης ολοκλήρωσε τη στροφή του στην κοινή συνεδρίαση, όταν εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε να συγκληθεί η ΚΟ αμέσως μόλις αποφασιστούν τελικά ολοκληρωτικά τα μέτρα, καθώς, εφόσον πρόκειται να πάνε προς ψήφιση σε ένα μόνο άρθρο, θα πρέπει να συζητηθούν αναλυτικά, να διατυπωθούν τυχόν ενστάσεις και να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ψηφιστούν αλλά και να εξεταστεί το θέμα της κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφισή τους.

Πάντως, το κλίμα προβληματισμού εντείνεται, καθώς επιφανή στελέχη, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γιάννης Κουτσούκος κ.ά., διατυπώνουν δημόσια προβληματισμούς για ορισμένα από τα μέτρα. Για παράδειγμα, ο Λ. Γρηγοράκος εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός ως προς το κατά πόσο μπορούν να ψηφιστούν περικοπές σε συντάξεις κάτω των 800 ευρώ, ενώ ο Γ. Κουτσούκος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορούν να παρθούν μέτρα για νέες περικοπές σε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Αν τεθεί τελικά θέμα κομματικής πειθαρχίας, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα στελέχη μπορεί να πουν δημόσια την άποψή τους, αλλά δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει για το τι θα πράξουν άλλοι βουλευτές, κυρίως νέοι και προερχόμενοι από την περιφέρεια, οι οποίοι δέχονται πολλές πιέσεις από τον κόσμο. Πονοκέφαλο όμως στην Ιπποκράτους προκαλούν και ορισμένοι παλαιότεροι βουλευτές, και δη όσοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροπολογία για τη Siemens και οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόσυρσή της.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Ιπποκράτους, αν δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, είναι πιθανό οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν να φτάσουν τους 6-8. Ενώ αν τεθεί κομματική πειθαρχία, εκτιμούν πως δύσκολα θα βρεθούν τρεις βουλευτές που θα καταψηφίσουν.

Η ηγεσία και ο μηχανισμός της Ιπποκράτους προσπαθούν να προσεγγίσουν τους επτά βουλευτές που πρωτοστάτησαν στην απόσυρση της τροπολογίας για τη Siemens (Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Δριβελέγκας, Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραΐτης, Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Τριαντάφυλλος) και να καταλάβουν πού το πάνε.

Η κ. Τζάκρη έδωσε πάντως ένα στίγμα στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου επισήμανε πως μέχρι τον Ιούνιο άλλα έλεγαν για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (ότι δεν θα υπάρξουν) και τώρα άλλα γίνονται. Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι και ο Χρ. Αηδόνης, ο οποίος φέρεται να έχει πολλές ενστάσεις για τα μέτρα που ακούγονται, ενώ επιφυλακτικοί με κάποιες πτυχές των μέτρων είναι και οι κ. Μπόλαρης και Παραστατίδης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην όλη διαδικασία έχει εμπλακεί και ο Γ. Παπανδρέου, καθώς συνεργάτες του έχουν ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους βουλευτές, καταγράφοντας τους προβληματισμούς που υπάρχουν αλλά και το κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα.;


Σχολιάστε εδώ