Επανεξετάζεται η συνεργασία ΕΡΤ – Euronews!

Η κρατική ραδιοτηλεόραση, ύστερα από απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, «εξουσιοδότησε τον γενικό διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιο Λιάτσο να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ΕΡΤ στην υπόθεση του Euronews, καθώς και να δημιουργήσει τριμελή επιτροπή συζήτησης για το θέμα»! Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της ΕΡΤ, η οποία επισήμως κάνει λόγο για «υπόθεση Euronews», όταν μόλις την προπερασμένη Παρασκευή σε ανακοίνωση-απάντηση σε ανώνυμα σάιτ δήλωνε πως είναι «χωρίς κανένα απολύτως κόστος για την ελληνική πλευρά» η συνεργασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο Euronews για τη δημιουργία του Euronews Greece.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ρήγμα στη συνεργασία ΕΡΤ – Euronews, όταν η ηγεσία του ευρωπαϊκού δικτύου πείστηκε ύστερα από πολλούς αγώνες των περισσότερων διοικήσεων να επενδύσει 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Euronews Greece, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τη δημιουργία του Euronews Greece έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ της ΕΡΤ, του ΡΙΚ και του Euronews.

Ο στόχος είναι να παρουσιάζεται στην Ευρώπη από έναν επίσημο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και η ελληνική εκδοχή, στην ελληνική γλώσσα, για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Η ΕΡΤ είναι μέτοχος του δικτύου Euronews από το 1993 και πληρώνει ετησίως 1,3 εκατ. ευρώ, εν είδει συνδρομής.

Το Euronews Greece ξεκινάει το πρόγραμμά του μέχρι το τέλος του χρόνου με 42 θέσεις εργασίας, ενώ θυμίζουμε πως εδώ και τρία χρόνια υπάρχει αντίστοιχο κανάλι στην Τουρκία. Είναι δε η πρώτη επένδυση που γίνεται στα media από ξένο δίκτυο στην Ελλάδα μετά τη φυγή του RTL από τον Alpha. Ένα από τα ζητούμενα είναι αν μπορεί να εκπέμψει σε επίγειο δίκτυο από το ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ ή πρέπει να περιοριστεί σε δορυφορικό και να διανέμεται από τη Nova ή τον ΟΤΕ TV. Η ΕΡΤ σκοπεύει να ζητήσει τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ.

Και το CNN;

Δεν είναι μόνο το Euronews. Κρούση για είσοδο στην Ελλάδα, με εκπομπή προγράμματος στην ελληνική γλώσσα, έχει κάνει και το CNN, είτε ως αυτόνομο δίκτυο είτε συνεργαζόμενο με κάποιον τηλεοπτικό σταθμό.


Σχολιάστε εδώ