Δεν χωράει άλλο η χώρα τον Τόμσεν

Πληροφορίες από αξιωματούχους των Βρυξελλών αναφέρουν ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αφορμή τους χειρισμούς του στο πρόβλημα της χώρας μας.

Διαπιστώνουν ότι με την τακτική του αντί να διευκολύνει, δυσχεραίνει την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και ταυτόχρονα επιχειρεί σταθερά να «καπελώσει» τα δύο άλλα μέλη της «τρόικας». Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2010 καταγράφηκαν πρόσφατα και κυρίως δημοσιοποιήθηκαν διαφωνίες μεταξύ του εκπροσώπου του ΔΝΤ και των ευρωπαίων κ. Μορς και Μαζούχ. Οικονομικοί παράγοντες συνδέουν την ένταση που υπάρχει στο εσωτερικό της «τρόικας» με τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ (έγραψε σχετικά την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ») να σχεδιάζει την αποχώρησή του από τον μηχανισμό στήριξης, ώστε να σταματήσει κάθε είδους δανεισμό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις Βρυξέλλες έχουν φθάσει ακόμη πληροφορίες ότι ο κ. Τόμσεν βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με οικονομικούς παράγοντες εντός κι εκτός Ελλάδος, οι οποίοι του μεταφέρουν τις απόψεις, αν όχι τις επιθυμίες τους. Στο ίδιο συμπέρασμα τείνουν να καταλήξουν παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και την προκλητική απαίτηση της «τρόικας» για νέες αλλαγές στα εργασιακά προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους. Έχουν μάλιστα μεταφέρει αρμοδίως στην Ευρώπη τις… αρνητικές εντυπώσεις τους για την τακτική του επικεφαλής του ΔΝΤ. Το πρόσφατο «επεισόδιο» με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δεν έμεινε, όπως λέγεται, στα όρια της Ελλάδας, ταξίδεψε σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πληροφορίες μάλιστα έκαναν λόγο και για τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, στην οποία ενημέρωση διαμαρτυρήθηκε για τα προβλήματα που δημιουργεί με τη στάση του ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Στην παρέμβαση αυτή αποδίδουν στην κυβέρνηση το ότι στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα ο κ. Τόμσεν εμφανίσθηκε πιο διαλλακτικός.

Λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης ο κ. Τόμσεν θα αποχωρήσει οικειοθελώς ή θα αντικατασταθεί, παραχωρώντας τη θέση του σε άλλο στέλεχος του ΔΝΤ. Άλλωστε, μετά τις αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους που τον εμφανίζουν «προκλητικό» και «αδιάλλακτο» είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες πολιτών στην Αθήνα. Πολύ πιο έντονες από αυτές που συνέβησαν (σε δύο περιπτώσεις) τις προηγούμενες ημέρες, γεγονότα που υποβαθμίσθηκαν (αποσιωπήθηκαν) από τα Μέσα Ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη περίοδο της «τρόικας» μέλος της είχε αποχωρήσει μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει ορισμένες δηλώσεις και απόψεις του.


Σχολιάστε εδώ