Δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Παρά τη γραμμή της ηγεσίας ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα ήταν επιτυχής και ακούμπησε τους πολίτες με τον προγραμματικό του λόγο, δεν λείπουν οι φωνές και οι γκρίνιες, που καταλογίζουν στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ οπισθοχώρηση από τις αριστερές διακηρύξεις και στρογγυλοποίηση των θέσεών του.

Πιο μαχητικό ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα στελέχη του -ισχυρού εσωκομματικά- Αριστερού Ρεύματος, αλλά προς το παρόν δεν βγαίνουν δημόσια να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές της ηγεσίας. Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια επικρατεί στις διάφορες συνιστώσες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΔΕΑ να βγαίνει ανοιχτά και με δημόσια ανακοίνωσή της να εκτιμά ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπήρξε τροποποίηση των προεκλογικών επεξεργασιών. Σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε άσχημα η θέση του Τσίπρα ότι το κόμμα του δεν ζητάει εκλογές τώρα, σε μια περίοδο που η τρικομματική κυβέρνηση επεξεργάζεται τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που υπήρξαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει «ακόμα και αύριο».

Ωστόσο, η ηγεσία απαντά ότι υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός δράσης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαντλήσει τη δράση του κόμματος στο να διεκδικεί διαρκώς νέες εκλογές, τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει την παρουσία του στη Βουλή για να ασκεί πίεση και να αποτρέπει, όσο γίνεται, αρνητικές εξελίξεις, όπως έγινε με την απόσυρση της διάταξης για τον συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens.

Επίσης, θα προβάλει πτυχές του δικού του προγράμματος με τρόπο συγκεκριμένο και με προτάσεις νόμου και το κυριότερο θα στηρίζει και θα μετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις που θα αναπτυχθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κόντρα στα μέτρα που προωθεί τη τρικομματική συγκυβέρνηση. Στους «ανυπόμονους» ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον Real FM υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες ήταν ένα μικρό κόμμα του 4,5%, ένα κόμμα αντίστασης μαζί με τα κινήματα ενάντια στην πολιτική που εφαρμοζόταν. Κατά το ιστορικό στέλεχος, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ταχύτατο χρόνο απέδειξε την ικανότητα και τη θέλησή του να πάει σε αυτό που ο ίδιος έχει αποκαλέσει «βίαιη ωρίμανση».

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η πρόκληση στη σημερινή συγκυρία είναι το κόμμα να κατακτήσει νέα πεδία γνώσης και να εξοπλιστεί με προγραμματικές θέσεις που θα απαντούν ακόμα και στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας και εκτιμούν ότι η παρουσία του Α. Τσίπρα με τις προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε έθεσε τις βάσεις για να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε οποιεσδήποτε προκλήσεις προκύψουν το επόμενο διάστημα, εννοώντας προφανώς ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεποίθηση ότι η φθορά της τρικομματικής -«τρόικα εσωτερικού» την αποκαλούν- κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι μεγάλη και μάλιστα έχει επέλθει πριν ακόμα ανακοινωθούν τα βάρβαρα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα».

Εκτιμούν ότι παρά την προσπάθεια που έκαναν τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης να απαξιώσουν τις προγραμματικές θέσεις που ανέπτυξε στη Θεσσαλονίκη ο Α. Τσίπρας, αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο, πολύ περισσότερο που η τριμερής συγκυβέρνηση το μόνο που έχει να αντιπροτείνει είναι η τήρηση με διάφορα προσχήματα των βάρβαρων και καταστροφικών μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Ο λαός, ξεκαθαρίζουν, έχει μπροστά του δύο προτάσεις εξουσίας, δύο ξεκάθαρες επιλογές: Ή το Μνημόνιο ή το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ακυρώνει το Μνημόνιο και θέτει τη βάση της ανασυγκρότησης της χώρας. Ή τη λιτότητα και την ύφεση ή την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Πλέον, τονίζουν, δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις, αφού ο λαός έχει από τη μία το μπλοκ των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει σε ένα ενωτικό μέτωπο το ευρύτερο φάσμα των αριστερών, προοδευτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων για τη σωτηρία του λαού και του τόπου.

Το δίλημμα, ξεκαθαρίζουν, είναι τόσο καθαρό και κρυστάλλινο, που προκάλεσε την εμφανή αμηχανία και ανησυχία του πολιτικού κατεστημένου, το οποίο από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχει προσπάθησε να απαξιώσει με κάθε τρόπο την εμφάνιση του Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, επισημαίνουν, οι προτάσεις Τσίπρα υποβαθμίστηκαν, αν δεν αποσιωπήθηκαν, ενώ εφημερίδες που στηρίζουν τη μνημονιακή κυβέρνηση αφιέρωσαν σελίδες επί σελίδων για να αποδομήσουν τον Α. Τσίπρα, κάνοντας λόγο -μέσω επιφανών αρθρογράφων- ακόμα και για ανεπαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας από τον επικεφαλής του ΣΥΡΖΑ.

Τα στελέχη του κόμματος έχουν πλέον την εμπειρία από την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποκύψουν. Υπενθυμίζουν δε με νόημα ότι η απόφαση του Α. Τσίπρα να μην εμφανιστεί προεκλογικά στο Mega, που ήταν η σημαία του αντιΣΥΡΙΖΑ αγώνα του κατεστημένου, κάθε άλλο παρά τον έβλαψε.

Είναι δε ξεκάθαροι προειδοποιώντας ότι «εμάς δεν θα μας γλιτώσουν, θα πληρώσουν, θα τους στείλουμε επιτέλους τον λογαριασμό».

Εν όψει των επικείμενων λαϊκών αντιδράσεων στα βάρβαρα οικονομικά μέτρα των 11,5 δισ., στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για να αποτρέψουν ενδεχόμενο προβοκάτσιας που θα «παγώσει» τις λαϊκές αντιδράσεις, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Επιμένουν ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι ειρηνικές και να μη δώσουν σε καμία περίπτωση αφορμή για να στηθεί το γνώριμο από το προηγούμενο διάστημα σκηνικό των καταστροφών, τις οποίες δυνάμεις του κατεστημένου επιχείρησαν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός, τονίζουν, είναι πλέον ώριμος και δεν θα πέσει σε παγίδες, αφού γνωρίζει πλέον από την εμπειρία του στον δρόμο ότι με τις μαζικές κινητοποιήσεις και τη λαϊκή παρέμβαση έριξε τις μνημονιακές κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου και ως εκ τούτου είναι η ώρα «να τριτώσει το καλό για τον λαό κα τον τόπο, να μην τριτώσει το Μνημόνιο, να μην ολοκληρωθεί η κοινωνική καταστροφή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.


Σχολιάστε εδώ