Για τον Θεό, υπάρχει και όριο στις ορέξεις για το χρήμα

Φέτος, ο Αλέξανδρος θα λέει «Σʼ αγαπάω, αλλά…» από τον Οκτώβριο στο θέατρο «Αθηνά», ενώ για εκείνον δεν υπάρχει «αλλά» στην προβολή των τούρκικων σίριαλ… Ούτε για αστείο. Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά με αφορμή την προβολή του «Σουλεϊμάν»: «Για μένα υπάρχει και όριο στις ορέξεις για χρήμα… Για τον Θεό! Δεν μπορούμε να υποτιμούμε αξίες όπως το έθνος, ούτε να ξεχάσουμε τους αγώνες για ελευθερία…».

// Πήγατε πολύ καλά το καλοκαίρι στο θέατρο «Αθηνά» και επανέρχεστε και πάλι στις 15 Οκτωβρίου! Δανειζόμενη τον τίτλο της παράστασης, υπάρχει «Σʼ αγαπάω, αλλά…»;
Υπάρχει αλλά στο σʼ αγαπώ, γιατί αν δεν υπήρχε δεν θα τελείωναν οι ερωτικές σχέσεις. Οι χωρισμοί και τα διαζύγια υπάρχουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η αγάπη τόσο μικραίνει το αλλά που βασανίζει. Αυτά είναι αντιστρόφως ανάλογα…

// Κρίση περνάνε και τα ζευγάρια στο έργο, σε μεγάλη οικονομική κι ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται και η ελληνική κοινωνία…
Πιστεύω ότι όλα για καλό γίνονται. Κάτι νέο, θετικό και ελπιδοφόρο θα βγει από την κρίση που έχει συμβεί. Οι Έλληνες θα αυτοπροσδιοριστούν καλύτερα και ουσιαστικότερα.

// Πώς φτάσαμε στην κρίση;
Για κάποιο λόγο –δεν ξέρω αν ήταν και βάσει σχεδίου– μας δίνονταν την τελευταία εικοσαετία τα πράγματα εύκολα και εμείς εύκολα τα ακολουθούσαμε, χωρίς να μπαίναμε σε μεγάλους προβληματισμούς. Εύκολα στεγαστικά, εύκολα δάνεια, εύκολες διακοπές, εύκολες αγορές… Αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία τελικά, αλλά τότε δεν ξέραμε πού βαδίζαμε, νομίζαμε ότι θα κρατήσει για πάντα.

// Από τα εύκολα στα δύσκολα. Ακραία έγινε η αλλαγή και σε σύντομο χρονικό διάστημα…
Έχεις δίκιο. Άλλο να σφίξουμε το ζωνάρι και άλλο να κοπούμε στα δύο. Άλλο να μειωθεί ο μισθός και άλλο να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα οι ηλικιωμένοι. Φταίμε σε πολλά, αλλά υπάρχει και ένα όριο. Αυτό το λέω στην κυρία Μέρκελ, που ματώνει η καρδιά της για τους Έλληνες.

// Η Ευρώπη του ανθρωπισμού υπάρχει σαν ιδέα;
Όχι, βέβαια. Η Ευρώπη των λαών δεν υπάρχει.

// Μέσα από την παράσταση, κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ είναι ότι περνάτε το μήνυμα της υιοθεσίας στα νέα ζευγάρια. Πρόσφατα αποκτήσατε με τη γυναίκα σου το δικό σας παιδάκι. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας;
Είναι ευλογία να έχεις ένα παιδί, να είσαι δίπλα σʼ ένα παιδί! Πόσω μάλλον όταν συνειδητά αποφασίζεις να υιοθετήσεις ένα παιδί, όταν η επιλογή σου είναι συνειδητή και δεν έτυχε από την ερωτική επαφή. Είναι πολύ συγκινητική ως πράξη. Μακάρι όλες οι οικογένειες στην Ελλάδα να μπορούσαν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα με την υιοθεσία είναι τραγικά δύσκολα και εύχομαι να αλλάξουν.

// Από τους ήρωες της παράστασης είσαι σχεδόν από τους μόνους που δεν έχεις διαβρωθεί από την εξουσία και το χρήμα. Πώς και ο αστυνομικός που υποδύεσαι ξέφυγε από τις Σειρήνες;
Γιατί ήταν λαϊκό παιδί. Οι λαϊκοί άνθρωποι διατηρούν την αγνότητα και την καθαρότητά τους.

// Συγχωρούν ακόμη και τους φίλους που τους πρόδωσαν;
Όταν μιλάει το συναίσθημα, όταν είναι έντονο το συναίσθημα, υπάρχει και η συγχώρεση.

// Σε έχουμε συνηθίσει τόσο στα «Μυστικά της Εδέμ» όσο και τώρα στα «Κλεμμένα όνειρα», τουλάχιστον τηλεοπτικά –είναι βέβαια και η φυσιογνωμία σου που παραπέμπει– σε πιο δραματικούς ρόλους.
Επιδίωκες την ανατροπή;
Από πέρσι στο θέατρο που επέλεξα να παίξω στην κομεντί «Κάθε χρόνο την ίδια μέρα» έψαχνα στοιχεία κωμωδίας. Τώρα με την παράσταση «Σʼ αγαπάω, αλλά…» το διασκεδάζω ειλικρινά. Δεν πιστεύω στις ετικέτες και στις ταμπέλες «αυτός είναι κωμικός ή δραματικός ηθοποιός». Αυτά είναι κλισέ!

// Πώς σου φαίνεται η τηλεόραση φέτος;
Οκτώ ώρες την ημέρα μιλά τούρκικα…
Δεν μʼ αρέσει καθόλου η υπερβολή της προβολής τούρκικων σειρών. Δεν κάνει καλό στις οικογένειες των Ελλήνων ηθοποιών που μετρούν ανέργους. Η τηλεόραση έδινε ψωμί στους Έλληνες ηθοποιούς. Από την άλλη, δεν ξέρω τι έχουν και στο μυαλό τους και οι γείτονες με αυτήν την επέλαση. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά, είναι λίγο περίεργα. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο να αποκλειστούν οι τούρκικες σειρές από την οθόνη, αλλά και να κατακλυστεί η ελληνική τηλεόραση από τούρκικα σίριαλ και δη τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή» μόνο αστείο δεν μου φαίνεται…

// Περίμενες να δεις την ιστορία του Σουλεϊμάν στην ελληνική τηλεόραση;
Υπερβαίνει τη φαντασία μου. Είναι τραγικό. Δεν θα έπρεπε να συμβεί. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει πάρει κάποια θέση ξεκάθαρη για αυτό το σίριαλ; Για μένα υπάρχει και ένα όριο στις ορέξεις για χρήμα. Για τον Θεό… Δεν μπορούμε να υποτιμούμε αξίες όπως το έθνος, η πατρίδα, οι αγώνες για ελευθερία. Δεν μπορούμε να αποποιηθούμε την ιστορία μας, ούτε να την ξεχάσουμε, είναι θέμα συνείδησης.

// Οι πληροφορίες μας θέλουν πολλούς από τους συναδέλφους σου να μην πληρώνονται από τους παραγωγούς, αν και οι σειρές στις οποίες πρωταγωνιστούν είναι επιτυχημένες. Μερικοί έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος ένα χρόνο ή να έχουν πληρωθεί μόνο ένα επεισόδιο.
Στο όνομα της κρίσης υπάρχει και η εκμετάλλευση;
Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην αγορά. Ο κλάδος των ηθοποιών πρέπει να κάνει κάτι συσπειρωμένα πλέον. Όταν όμως έχει πληγεί όλη η οικονομία της Ελλάδας, από πού να το πιάσουμε το θέμα και πού να το αφήσουμε. Είναι και οι δουλειές που γίνονται στην τηλεόραση πολύ λίγες πλέον και οι ηθοποιοί δεν τολμούν να μιλήσουν. Όταν ένα κανάλι αγοράζει ένα επεισόδιο από την Τουρκία 1.500 ευρώ, από εκεί και πέρα τι να πούμε; Γνωρίζω ότι αγοράζουν ένα τούρκικο σίριαλ όσο κοστίζουν τέσσερα επεισόδια δικά μας. Τι περιθώριο ελιγμών έχει ένα ελληνικό σίριαλ; Για μένα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον χειμώνα που έρχεται. Θα ξέρουμε πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο και θα κινηθούμε ανάλογα. Τώρα είναι περίοδος υπομονής!

// Αυτήν την υπομονή και τη στωικότητα από πού την αντλείς; Φαίνεσαι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος.
Από την ευρύτερη έννοια της οικογένειας. Αυτήν που δημιούργησα, την πατρική μου οικογένεια, τους φίλους μου. Έχω την αγάπη τους, έχω τα πάντα!

// Πρωταγωνιστείς στη μοναδική σειρά που θα ξεκινήσει φέτος πιο νωρίς στην ελληνική τηλεόραση, τον Οκτώβριο στο MEGA, «Τα κλεμμένα όνειρα». Ο τίτλος της είναι πέρα για πέρα επίκαιρος. Νιώθεις ότι στην Ελλάδα κάποιος μας έκλεψε τα όνειρα;
Τα όνειρα μας τα έχουν κλέψει εδώ και καιρό και μας έχουν μείνει οι εφιάλτες. Στο τίποτα μας άφησαν! Αλλά μέσα μου βαθιά πιστεύω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

// Τη δικαιοσύνη την αποζητά η γενιά που ζει με 300 ευρώ και ξενιτεύεται…
Η γενιά αυτή περνάει πολύ δύσκολα, αλλά υπήρξαν και άλλες που έζησαν στη φτώχεια και δεν τους χαρίστηκε τίποτα. Ωστόσο, έχω μια φιλοσοφία για τη ζωή. Μέσα από τη δυσκολία βγαίνει αποτέλεσμα. Με την ευκολία δεν προχωράς, απλά συντηρείσαι. Τα πράγματα που έχουν αξία θέλουν κόπο.

// Να υποθέσω ότι η αισιοδοξία είναι ένα από τα προτερήματά σου;
Ναι, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Δεν θα κλάψω, δεν θα πενθήσω. Ό,τι έγινε, έγινε. Το να κάθομαι και να κλαίω για την άνετη ζωή των τελευταίων ετών δεν έχει νόημα. Το έχω βγάλει από το μυαλό μου, το έχω ξεχάσει. Είμαι χαρούμενος πλέον με απλά, καθημερινά πράγματα και επαφές. Με τη δουλειά που έχω, με την ωραία οικογένειά μου, με τους φίλους μου. Τα έχω καλά με τη συνείδησή μου. Και να σας πω και κάτι άλλο, είμαστε Έλληνες. Δεν είμαστε τυχαίος λαός. Έχουμε ψυχή. Οι παππούδες μας πέρασαν και πιο δύσκολα. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!

// Είσαι από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπητούς ηθοποιούς της μικρής οθόνης. Φοβήθηκες ποτέ τη διαχυτικότητα του κοινού;
Αυτό που μου συνέβη με τα «Μυστικά της Εδέμ» ήταν πολύ όμορφο! Εγώ κατάγομαι από χωριό και όπως στο χωριό τους ξέρεις όλους και τους χαιρετάς στο δρόμο και νιώθεις συγγενής, μια τέτοια αίσθηση, μια τέτοια ζεστασιά ένιωσα όταν περπατούσα στους δρόμους και μου μιλούσε ο κόσμος με αφορμή τον ρόλο μου ή τις εξελίξεις στο σίριαλ. Είναι καλό να έχεις να μοιραστείς πράγματα με τον κόσμο!

// Δεν ένιωσες κάποια στιγμή τον εγωισμό σου να φουσκώνει;
Όχι, είναι θέμα χαρακτήρα. Γιατί να καβαλήσω το καλάμι; Κάνω μια δουλειά που απλά έχει αναγνωρισιμότητα και έχεις την τύχη να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο. Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Αλλά μπορεί τη μια χρονιά να έχω επιτυχία και την άλλη αποτυχία. Δηλαδή τι; Κάθε χρόνο θα ανεβοκατεβαίνω από το καλάμι; Είναι πολύ κουραστικό το ανέβα-κατέβα (γέλια…).

// Πώς καταφέρατε εσύ και η Μαριάννα Τουμασάτου, δυο δημοφιλείς ηθοποιοί, να ερωτευτείτε, να παντρευτείτε, να κάνετε παιδάκι και τα περιοδικά να μην έχουν καρέ καρέ την προσωπική σας ζωή; Είναι άξιο συγχαρητηρίων…
Και την προστατεύσαμε την προσωπική μας ζωή, αλλά και τα μίντια μας προστάτευσαν και μας σεβάστηκαν. Ουδέποτε είχαμε πρόβλημα. Μόνο μια φορά που φάνηκε το πρόσωπο του παιδιού μας σε μια φωτογραφία. Αλλά αυτό είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Οι δημοσιογράφοι δεν μας έχουν ενοχλήσει, αλλά ίσως δεν βρίσκουν και κάτι παράξενο σε εμάς. Είμαστε μια οικογένεια. Τίποτα το αξιοπερίεργο!

// Η κρίση θα φέρει αναγέννηση;
Για μένα η κρίση είναι ευκαιρία για να ξαναγεννηθούμε ιδεολογικά. Είχαμε εξασθενήσει σε ιδέες και αξίες. Όσον αφορά την πολιτική, τα τελευταία χρόνια οδεύαμε από τύχη. Κανένα σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων έκανε τα κόμματα να σκεφτούν σοβαρά ότι, για να επιβιώσουν πολιτικά, πρέπει να έχουν όραμα. Το τι ζούσαμε στην πολιτική τα τελευταία χρόνια ήταν για τα πανηγύρια και φταίγαμε όλοι για αυτό, εξουσία και ψηφοφόροι.


Σχολιάστε εδώ