XΡΗΜΑτιστήριο

***

Πρόκληση στον κύβο

Τι κι αν γράφουμε και ξαναγράφουμε για την προνομιακή μεταχείριση του Υπουργικού Συμβουλίου στον μνημονιακό κ. Πλασκοβίτη, κανενός χοντρόπετσου το αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει! Έπειτα από μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, τοποθετήθηκε και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. Και δεν είναι μόνο οι παχυλές αμοιβές που λαμβάνει σε περιόδους σκληρής λιτότητας, είναι που ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών είχε τις δικές του ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας.

***

> Παρά τους ποταμούς μελάνης που χύθηκαν, όχι μόνο δεν κερδίσαμε βραχυπρόθεσμα, αλλά αν υιοθετηθούν αυτά που ζητήσαμε, θα επιβαρυνθούμε μακροπρόθεσμα! Δεν είναι τόσο οι κενές περιεχομένου υποσχέσεις με τις οποίες γύρισε ο πρωθυπουργός από τη συνάντησή του με τον κ. Ντράγκι, είναι που δεν έθεσε το θέμα του «κουρέματος», παρά μόνο της παράτασης των πληρωμών των ομολόγων λήξης 2013-2015, δίχως όμως να συμφωνηθεί αν θα μετακυλιστούν στην τιμή κτήσης ή στην ονομαστική αξία, όποτε και θα μειωθεί το χρέος.

> Κατά το δοκούν, ανάλογα με το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν! Οι περισσότεροι από τους αναλυτές όχι μόνο δεν αξιολογούν την πορεία μιας εταιρείας βάσει κοινά αποδεκτών μεθοδολογιών, αλλά αντίθετα ουδείς γνωρίζει με ποιον τρόπο σταθμίζονται οι ποιοτικές με τις ποσοτικές μεταβλητές που χρησιμοποιούν.

> Πόσο υπομονή να κάνουμε; Για πόσο θα πρέπει να ανεχόμαστε τις απίστευτες δηλώσεις των φωστήρων του οικονομικού επιτελείου; Έλεος… φτάνει πια! Προκειμένου η τρικολόρε διακυβέρνηση να πουλήσει το παραμύθι της ρύθμισης των δανείων, δεν διστάζει να προκρίνει τη λύση της ενοικίασης (!) του κατασχεμένου σπιτιού από τον πρώην ιδιοκτήτη του.

> Κάποτε θα τους λέγαμε να κάνουν τα χαρτιά τους ταπετσαρία, σήμερα όμως που είναι άυλα ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν! Αληθεύει ότι η ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ κατέθεσε αίτηση για μετατροπή της σε ΑΕΠΕΥ; Είναι γεγονός ότι απέστειλε στους πελάτες της επιστολές, ενημερώνοντάς τους ότι δεν θα αποδέχεται πλέον για margin μετοχές εταιρειών οι οποίες πραγματοποιούν ελάχιστες συναλλαγές; Ποιοι από τους insiders της άλλης Χρηματιστηριακής με έδρα την Ερμού τα έβαψαν ήδη μαύρα;

>Δεν είναι ότι δεν μπορούσαν, αλλά ότι δεν ήθελαν! Από τη στιγμή που η ΑΤΕbank, εκτός του ότι ήταν ΝΠΔΔ, ήταν εισηγμένη και ως Ανώνυμη Εταιρεία, γιατί κάποιοι δεν μελέτησαν τρόπους ώστε να ενεργοποιηθεί ο Νόμος 3082, για μετάταξη των υπαλλήλων της σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου;

>Τα ίδια Παντελάκη μου… με την οικογένεια Στέγγου; Δεν πρόλαβε καλά καλά να εδραιωθεί το ράλι στο Χρηματιστήριο, και κάποιοι μεγαλοσχήμονες ετοιμάζονται για την εκκίνηση, ώστε να αποκομίσουν εν ευθέτω χρόνω κέρδη από στημένα ή όχι παιχνίδια, που θα μπορούν να δικαιολογήσουν νέες αγορές-γυρίσματα και άλλα διάφορα περίεργα. Περί του πρόσφατου πακέτου για το 1% της εταιρείας Τεχνικής Ολυμπιακής, ο λόγος.

>Η κρίση ευνοεί τον τζόγο, πόσω μάλλον όταν υπάρχει και κλίση προς το ρίσκο! Ποιος να είναι ο χρηματιστηριακός κλάδος που αναμένεται να προσελκύσει, είτε απευθείας είτε εκ μεταφοράς, τα περισσότερα νέα μέλη; Μα θέλει και ερώτημα; Τα τυχερά παιχνίδια με την Centic να αποτελεί την πρόσφατη κατάκτησή του.

>Ε… όχι, ό,τι πιάνει δεν γίνεται χρυσάφι… Πώς να το κάνουμε δηλαδή, βρε γιουσουφάκια της κατά παραγγελία αρθρογραφίας! Εκτός από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία, ποιες άλλες από τις πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Πάνου Γερμανού δικαιολογούν τους διθυράμβους σας περί του ονόματός του;

>Σε θυγατρική της μητρικής Credit Agricole ή σε hedge fund γνωστών αγνώστων συμφερόντων; Σε ποια εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο θα καταλήξουν τελικά τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια της Εμπορικής;

>Η κυβέρνηση προτίμησε να επιβάλει νέους φόρους, παρά να εκθέσει τις ιδιωτικές τράπεζες! Γιατί το ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος του προβληματικού (κατά τα λεγόμενά της) ΤΤ, δεν είχε συναινέσει στην απόφαση της γενικής του συνέλευσης για την επιστροφή των χρημάτων που είχε δανειστεί το πιστωτικό ίδρυμα;

>Ούτε από το ίδιο non-paper να αντλούσαν τις πληροφορίες! Τη γραμμή του προέδρου του ΧΑ ακολούθησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση θα έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

>Άλλη μια παράσταση από μαριονέτες επιχειρηματικών payroll και αλλότριων συμφερόντων! Από πού προκύπτει, κυρίες και κύριοι της εξαρτημένης δημοσιογραφίας, ότι υπάρχει ικανοποίηση των θεσμικών αρχών από τη βελτίωση της εικόνας της Millennium bank; Τις προσδοκίες της διοίκησής της τις βγάλατε ως αποκλειστικότητα, χωρίς να τις διασταυρώσετε με τους κολλητούς σας στην ΤτΕ και το ΤΧΣ.

>Θυμίζει περισσότερο πολιτικάντικη και λιγότερο τεχνοκρατική νοοτροπία! Από τη στιγμή που θα απαγορεύονται κάθε είδους εργασίες οι οποίες σχετίζονται με φλόγα, βαφή και όχληση της ευρύτερης περιοχής, τι είδους υποβοήθηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι αυτή που υποτίθεται ότι προσφέρει ο ΟΛΠ;

>Εναλλακτικές υπάρχουν… εδικά τώρα που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε την ταυτόχρονη διάθεση στην αγορά χονδρικής και λιανικής των υπηρεσιών VDSL! Ποια η θέση της κυβέρνησης για την επικείμενη πώληση του δορυφόρου Hellas Sat από τον ΟΤΕ; Έχει δικαίωμα βέτο; Αν ναι, θα το ασκήσει; Αν όχι, θα πιέσει για αλλαγή της απόφασης;

>Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολλά τόσο τα τεμάχια όσο και τα χρήματα! Ποιοι να είναι οι λόγοι που ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΙΝΟΪΛ προέβη σε πώληση 350.000 μετοχών της εταιρείας συνολικής αξίας 262.500 ευρώ;

>Να που ενίοτε γίνονται και θαύματα… Ελπίζουμε όμως να μην κρατήσουν λίγο! Την Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος παραπέμπει στην Ολομέλειά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστώσει αν συνέβαλε στον περιορισμό της διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης στις διαμορφωμένες υψηλές τιμές.

>Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες είναι αυτό που στέλνει ο Οικονομικός Εισαγγελέας… Τακτοποιήστε τις υποχρεώσεις με το Δημόσιο, γιατί αλλιώς… Ποινική δίωξη για απιστία και ηθική αυτουργία άσκησε ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης και σε βάρος των υπευθύνων (όχι όμως των βασικών μετόχων) της εταιρείας Αλουμίνιον αναφορικά με τα χρήματα που φέρεται να οφείλει σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ.

>Δύο στα δύο… και δεν χρειάζεται τρίτο για να καεί! Σαν να μην έφτανε η ένδειξη «Με Επιφύλαξη» στην έκδοση του πιστοποιητικού φορολογικού ελέγχου της Χατζηιωάννου, λόγω της καταστροφής των βιβλίων της θυγατρικής της Sprider, τέθηκε και «Θέμα Έμφασης», λόγω μη συμμόρφωσης σε καθορισμένους οικονομικούς δείκτες υφιστάμενων ομολογιακών δανείων και υπέρβασης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του συνόλου των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού.

>Αν δεν προσέξει, θα το φάει το κεφάλι του ο εκκαθαριστής… κ. Μαράντος! Βάζοντάς τον μπροστά και επικαλούμενοι δήθεν απαίτησή του, οι σύμβουλοι πώλησης της ΣΕΚΑΠ (προσδοκώντας σε οικονομικά οφέλη) αναθερμαίνουν τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της καπνοβιομηχανίας, αφήνοντας μάλιστα για τους εαυτούς τους ανοιχτό το δικαίωμα να αλλάζουν, να τροποποιούν, να αποκλείουν ενδιαφερομένους κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

>Γιατί από το ταμπλό στις 7/9 και όχι εξωχρηματιστηριακά την επομένη; Ακόμη και την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Scien στο Χρηματιστήριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, κ. Ι. Ρήγας, προέβη σε αγορά 300.609 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 15.333,15 ευρώ.

>Άρχισαν τα όργανα και ουδείς έχει πλέον ασυλία! Από τα αξιοσημείωτα της πρόσφατης αγωγής που κατέθεσαν οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, διεκδικώντας αποζημιώσεις για ζημίες που υπέστησαν, η εναντίωσή τους κατά της Ernst and Young.

>Και συμμετέχων και χορηγός στο Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, ο όμιλος της Alpha bank! Η μεν μητρική τράπεζα έπαιξε τον πρώτο ρόλο, η δε θυγατρική της εταιρεία Alpha Finance τον δεύτερο.

>Κατάφερε το ακατόρθωτο η διοίκηση της ΑΝΕΚ! Είναι η μόνη από τις εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες που παρά τις εξαγγελίες για μείωση του λειτουργικού κόστους, με συγχωνεύσεις, κατάργηση δρομολογίων και πώληση πλοίων, εμφάνισε αύξηση ζημιών.

>Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, αυτή είναι η αλήθεια! Η φορολόγηση των εισοδημάτων από μερίσματα προερχόμενα από το εξωτερικό, μόνο για τους έλληνες επενδυτές – πελάτες Ελληνικών Χρηματιστηριακών Εταιρειών και Τραπεζών, εξακολουθεί να τιμωρεί όσους επιλέγουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

>Μαζικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να οδηγήσουν σε κατάρρευση τις τιμές των ακινήτων και σε απαξίωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων! Με δεδομένο ότι το απόθεμα θα είναι μεγάλο, η ζήτηση μικρή και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που δόθηκαν τα δάνεια, μιλάμε για ένα βίαιο σπάσιμο της φούσκας.

>Άντε και τις απειλές από έξω να τις καταλάβουμε, τους εγχώριους εκβιασμούς όμως δεν τους χωράει ο νους μας! Με πρόσχημα τις αγωγές που αναμένεται να κατατεθούν από τους εργολάβους κατά του Δημοσίου, λόγω αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να τους προσφέρει γη και ύδωρ προκειμένου να ξεπαγώσουν τα έργα.

• Με προειδοποιήσεις το μόνο που γίνεται είναι να συντηρείται μια αρρωστημένη κατάσταση! Να μας συγχωρείτε, κύριε γενικέ γραμματέα Καταναλωτή, όμως τα πρόστιμα προς τις εισπρακτικές εταιρείες που παραβαίνουν τον νόμο δεν θα πρέπει να προαναγγέλλονται, αλλά να επιβάλλονται και φυσικά να στηρίζονται στα διοικητικά δικαστήρια όπου θα απευθύνονται οι θιγόμενοι για να τα καταρρίψουν.

• Καλές οι θυσίες στον βωμό των αποκρατικοποιήσεων, αρκεί να μη βλάπτουν τα συμφέροντα των μετόχων σου, ειδάλλως κινδυνεύεις να κατηγορηθείς για απιστία! Αληθεύει ότι η παραίτηση της ΔΕΗ από το δικαίωμα εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ έγινε κατόπιν άνωθεν εντολής, την οποία ενέκρινε μεν το διοικητικό της συμβούλιο, αλλά την παρέπεμψε στη γενική της συνέλευση προς τελική έγκριση; Είναι γεγονός ότι η αποτίμηση του option πραγματοποιήθηκε από διεθνή συμβουλευτικό οίκο ο οποίος εμπλέκεται ποικιλοτρόπως στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης; Και κάτι ακόμα: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην επικείμενη συμφωνία θα συμπεριληφθεί και ο τρόπος καταβολής των χρημάτων από την πρόσφατη διαιτησία στην οποία προσέφυγαν οι δύο εταιρείες, έτσι δεν είναι;


Σχολιάστε εδώ