Όλα πλέον είναι ανοιχτά…

Ενδεικτικό της ρευστής πλέον κατάστασης που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ είναι το ότι κορυφαία στελέχη διαμηνύουν πως «πρέπει να υπάρχει αναμονή μέχρι το συνέδριο του κόμματος, ώστε να διαφανούν όλες οι πρωτοβουλίες του Ε. Βενιζέλου και αναλόγως να δρομολογηθούν ή όχι εξελίξεις». Επίσης, στη ρευστότητα αυτή συντείνουν η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων θα κινηθεί για τη δημιουργία νέου φορέα, αλλά και οι συνεχείς διαφοροποιήσεις και αντιδράσεις βουλευτών (ακόμα και θερμών υποστηρικτών του Ε. Βενιζέλου) σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα.

Καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διαμηνύουν ότι «δεν είναι δυνατόν πριν από δύο μήνες να λέμε στον κόσμο για αναδιαπραγμάτευση και τώρα χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους εταίρους να του φορτώνουμε νέα απάνθρωπα μέτρα».

Είναι χαρακτηριστικό πως βουλευτές δείχνουν ανοιχτά πλέον την αγανάκτηση και τον προβληματισμό τους για τα μέτρα, επισημαίνοντας πως «μας ζήτησαν δύο φορές να σηκώσουμε στους ώμους μας σκληρά και αναποτελεσματικά μέτρα και μας ξαναζητούν πάλι, με την ίδια αδιέξοδη λογική, να αποτελειώσουμε την κοινωνία και τους πολίτες».

Ο προβληματισμός αυτός καταγράφηκε και στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του ότι πιέζει την κυβέρνηση να μπει σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και πως θα πρέπει να απλωθούν τα μέτρα σε βάθος τετραετίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως αυτά είναι επώδυνα και δεν βγαίνουν. Αυτή όμως η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου δεν ηρέμησε τα πνεύματα, αντίθετα ενίσχυσε τους προβληματισμούς, καθώς βουλευτές μετά τη συνεδρίαση τόνιζαν πως «προσπαθεί ο Βενιζέλος να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αφού ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών ετοίμασε και διαπραγματεύτηκε αυτό το σκληρό πακέτο και τώρα κάνει συνδικαλισμό και μας ζητά πάλι να πατήσουμε τον κόσμο στον λαιμό και να σηκώσουμε άλλο ένα λάθος στους ώμους μας». Τόνιζαν ακόμα πως «αυτό το πακέτο είναι δύο φορές τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συνεπώς, αν περάσουν, το αίμα που θα χυθεί δεν θα έχει κανένα προηγούμενο».

Όμως το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο από την «ανταρσία-μήνυμα» προς την ηγεσία τεσσάρων βουλευτών (Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη), με αφορμή την τροπολογία που επικύρωνε τον συμβιβασμό της κυβέρνησης με τη Siemens, την οποία όμως όλοι οι βουλευτές είχαν ψηφίσει!

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιάστηκε στον ύπνο από την κίνηση των τεσσάρων βουλευτών, που απείλησαν με καταψήφιση στην ονομαστική ψηφοφορία. Όλοι τους ήταν φίλα προσκείμενοι στον Γ. Παπανδρέου και κινούνται κοντά στον Α. Λοβέρδο, που διατηρεί πολύ καλές πολιτικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι τέσσερις βουλευτές έστελναν μήνυμα, εν όψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα, για την αμφίσημη μέχρι τώρα στάση του Βενιζέλου. Μια άλλη εκτίμηση που υπάρχει είναι πως εστάλη μήνυμα του Παπανδρέου προς την ηγεσία της Ιπποκράτους για πλήρη στήριξή του μέχρι το τέλος στο θέμα του φακέλου των Εισαγγελέων (που βασίστηκε στις καταγγελίες του τέως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη), ο οποίος έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.


Σχολιάστε εδώ