Τρέχει η ΔΗΜΑΡ να προλάβει την εσωκομματική κρίση…

Διαμηνύοντας πως η «συμφωνία του κόμματος δεν είναι δεδομένη», υιοθέτησε σκληρή διαπραγματευτική γραμμή -αφήνοντας πίσω το ήπιο προφίλ- και όντας στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Συντονίζοντας τον βηματισμό τους στην Αγίου Κωνσταντίνου και έπειτα από συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα στελέχη της Ιπποκράτους, ο Φώτης Κουβέλης προσήλθε στη βραδινή σύσκεψη της Τετάρτης έχοντας ανά χείρας την ατζέντα με τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να εξαιρεθούν από το πακέτο που συζητείται η περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, οι οριζόντιες περικοπές των δώρων και η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης.

Σκληρό «πόκερ» διαπραγματεύσεων

Την ώρα που η πρόταση της ΔΗΜΑΡ με τα ισοδύναμα έβλεπε το φως της δημοσιότητας, και όντας πράγματι ένα ισχυρό αντίδοτο για τον Φώτη Κουβέλη -ώστε να μην κατηγορηθεί πως παραδίδεται «άνευ όρων»-, στελέχη που κινούνται πιο κοντά στον πρόεδρο προέβαλλαν μια πιο πιεστική γραμμή.

Έτσι, ο Θόδωρος Μαργαρίτης εξέπεμψε το μήνυμα, με αφορμή τα ισοδύναμα, λέγοντας πως «η κυβέρνηση επιβάλλεται να κινηθεί με βάση την εντολή του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει τη στήριξη της κοινωνίας στο πλευρό της.

Μόνο έτσι θα περιοριστούν οι κραυγές του λαϊκισμού και της επιστροφής στη δραχμή». Από την άλλη, οι καλά γνωρίζοντες τα οικονομικά μιλούσαν περισσότερο ξεκάθαρα, καθώς είχαν σαφή εικόνα της κατάστασης και των ζυμώσεων στο οικονομικό επιτελείο τα τελευταία 24ωρα.

Ο Σάκης Παπαθανασίου, που μαζί με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη εργάζονται νυχθημερόν τον τελευταίο καιρό ως υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής στη ΔΗΜΑΡ, τόνισε με νόημα στο «Π» πως «η “τρόικα” είναι αμείλικτη. Τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν σωστά τη δουλειά τους και είναι αλήθεια ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και η απόφαση στο τέλος θα είναι πολιτική».

Ασκήσεις ισορροπίας

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του κόμματος όλα δείχνουν πως η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε αναζήτηση ισορροπιών, μιας και οι πιέσεις που ασκούνται στην ηγεσία από βουλευτές και στελέχη που αντιδρούν στα οριζόντια μέτρα μόνο αμελητέες δεν είναι.

Οι μόνιμοι «αντιρρησίες» των τελευταίων εβδομάδων κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης εμμένουν στη θέση πως δεν θα ψηφίσουν μέτρα που πλήττουν χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς, ενώ είναι γνωστό πια πως οι αντιδράσεις έρχονται και από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Έτσι, ασφαλείς πληροφορίες του «Π» θέλουν τους Ανδρέα Νεφελούδη, Βαγγέλη Ζορκάδη, Χρήστο Σταυρόπουλο και Γιάννη Κακουλίδη να εντάσσονται στην κατηγορία αυτών που θα επιχειρήσουν με νύχια και με δόντια να διατηρηθούν οι «προγραμματικές δεσμεύσεις».

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ