Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο στα… κανάλια!

Από τραγική έως και μη αναστρέψιμη είναι πλέον η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Τα πάντα έχουν διαλυθεί, κόμμα στην ουσία δεν υφίσταται, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν (γιατί άραγε, τι έχουν πια να μοιράσουν;), ενώ τα οικονομικά του Κινήματος πάνε απʼ το κακό στο χειρότερο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πρωτοβουλίες του Ανδ. Λοβέρδου κάνουν ακόμα πιο μελαγχολικό το τοπίο (σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη), ενώ η αποστασιοποίηση και άλλων κορυφαίων στελεχών (Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου που φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ραγκούσης κ.ά.) δημιουργούν κλίμα ακόμα πιο εκρηκτικό.

Όπως μελαγχολικά παρατηρούσε ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, «αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο στα κανάλια, στην κοινωνία είναι εντελώς απόν»!

Οι εσωκομματικές έριδες, οι ίντριγκες, οι αλληλοσπαραγμοί, έχουν επιτείνει τα διαλυτικά φαινόμενα και είναι ενδεικτικό αυτό που τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» βουλευτής: «Σε λίγο θα φτυνόμαστε μεταξύ μας»!

Η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απʼ τον Βαγγ. Βενιζέλο είχε δημιουργήσει ορισμένες προσδοκίες, ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον κατήφορο όπου το είχε οδηγήσει η κυβερνητική θητεία του Γ. Παπανδρέου, αυτήν τη τραγική διετία 2009-2011.

Ωστόσο πολύ νωρίς ο νέος αρχηγός διέψευσε τις προσδοκίες.

Μπορεί μεν να εμφάνισε ως… επιτυχία ότι το ΠΑΣΟΚ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, του Μάη και του Ιούνη, «συγκρατήθηκε» στο 12-13%, ωστόσο η σημερινή κατάσταση δείχνει και το πραγματικό του μέγεθος, όπως επισημαίνουν ακόμα και παλιοί του υποστηρικτές, οι οποίοι είναι τώρα εκτός των νέων ηγετικών οργάνων που διόρισε ο Βενιζέλος.

Ο ίδιος έχει απαξιώσει ακόμα και τον θεσμό του προέδρου, παρατηρούν άλλοι, αναφερόμενοι στο γεγονός ότι δεν διστάζει ακόμα και να έρχεται σε οξύτατες αντιπαραθέσεις με άλλα στελέχη ενώπιον της ΚΟ, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη!

Έτσι θεωρείται από όλους περίπου «φυσιολογική» η δημοσκοπική καταβαράθρωση του άλλοτε κραταιού Κινήματος, όπως δείχνουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Και υπενθυμίζουν ότι παλιότερα, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές του (όπως π.χ. το 1989), το ΠΑΣΟΚ δεν έχανε ποτέ την αίγλη ενός κόμματος εξουσίας.

Τώρα, υπογραμμίζουν, έχει καταντήσει να φιλοδοξεί να είναι… τσόντα κυβερνήσεων συνεργασίας, με πολιτική ηγεμονία άλλων πολιτικών δυνάμεων!

Ο Βενιζέλος… καλύτερος εκπρόσωπος του Σαμαρά!

«Ο Βενιζέλος είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού κάθε φορά που βγαίνει και μιλάει» ήταν η απάντηση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ σε υπουργό του Σαμαρά, θέλοντας έτσι να δείξει την κατάσταση που επικρατεί εντός του κόμματός του και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα εκεί που βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ, αν δεν προσέξει, θα βρεθεί ο Σαμαράς και πολύ μακριά και οι δύο μαζί από τον Τσίπρα.

Κάπως έτσι κινούνται οι εξελίξεις και όλοι ομολογούν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει. Ακόμη και να συνδεθεί οργανωτικά με τη ΔΗΜΑΡ για να αθροιστούν οι δυνάμεις τους, μιλούν χωρίς τον ξενοδόχο. «Από τη συνένωσή τους το δύο συν δύο δεν κάνει τέσσερα, αλλά δυόμισι», τόνιζε σημαίνον στέλεχος για να δείξει την ένδεια που υπάρχει στα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Μπρος στο απειλούμενο αδιέξοδο, έχουν αρχίσει παρασκηνιακά αρκετές συζητήσεις μεταξύ διαφόρων στελεχών για το πού οδηγεί ο κ. Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σκανδαλίδης, που βρίσκεται κοντά στον Βενιζέλο, περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όμως στελέχη και συνεργάτες του Βενιζέλου περί άλλων τυρβάζουν! Συζητήσεις γίνονται και από άλλα στελέχη, που θέλουν να δουν το ΠΑΣΟΚ, που το υπηρέτησαν 30 χρόνια, να αναπτύσσεται και πάλι. Ένας εξ αυτών και ο Κ. Λαλιώτης που, αν και εμφανίζεται αμέτοχος, λέγεται ότι τα τελευταία φαινόμενα τον ανησυχούν. Ωστόσο δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει κάποια δημόσια παρέμβαση…


Σχολιάστε εδώ