Στον δρόμο της ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ…

Από τη Λ. Συγγρού τον κατηγορούν για αντικομματική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ενώ ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον «ανένδοτο» κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν σʼ έναν μεγάλο βαθμό το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης λόγω της πολιτικής που υλοποιεί μετεκλογικά η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων για την περίοδο 2013-14.

Το ρήγμα με τη ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα προκαλεί προβληματισμό μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών, καθώς εκτιμούν ότι η διαγραφή του κ. Κιουτσούκη θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις, με ορατό τον κίνδυνο να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Οι πλέον απαισιόδοξοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχει η συνδικαλιστική παράταξη του κόμματος την… τύχη που είχε η ΠΑΣΚΕ μετά την απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει δύο απανωτά Μνημόνια. Δύο χρόνια μετά βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, έχοντας χάσει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της και την επιρροή της στους εργαζομένους.

Είναι γεγονός ότι η τακτική που ακολουθούσε τους τελευταίους μήνες, και πάντως το διάστημα μετά τις εκλογές, ο κ. Κιουτσούκης είχε ενοχλήσει, αν όχι εξοργίσει, την ηγεσία. Ουκ ολίγες φορές είχε επικρίνει με σφοδρότητα την κυβερνητική πολιτική, χρησιμοποιώντας ενίοτε σκληρές εκφράσεις, ενώ είχε επιτεθεί και εναντίον βουλευτών του κόμματος που είχαν διαφωνήσει δημόσια με τις πρωτοβουλίες ή τις απόψεις του. Τα επεισόδια, ωστόσο, της περασμένης Τετάρτης έξω από τα κεντρικά γραφεία στη Λ. Συγγρού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ειδικά οι αποδοκιμασίες εναντίον υπουργών (Κ. Τζαβάρας) και βουλευτών (Ντ. Μπακογιάννη, Άδ. Γεωργιάδης) που προσέρχονταν για τη συνάντηση με τους υπουργούς. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές μοίραζαν φυλλάδια όπου καλούσαν τους βουλευτές «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», διότι «δεν πάει άλλο, δεν αντέχουμε άλλο». Οι σκηνές που διαδραματίσθηκαν συνολικά έκαναν έξω φρενών τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε εντολή να συνεδριάσει πάραυτα η Επιτροπή Δεοντολογίας και να επιβάλει την προβλεπόμενη ποινή. Το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ είχε φροντίσει να δώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «άλλο είναι η γνήσια αγωνία των βουλευτών και άλλο μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την οποία έγινε μεγάλη κινητοποίηση, αλλά με φτωχά αποτελέσματα». Αναφερόμενος δε προσωπικά στον κ. Κιουτσούκη, σημείωσε ότι «απέχει από την πολιτική της ΝΔ».

Σε αλλεπάλληλες δηλώσεις μετά τη διαγραφή του ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα ανέφερε ότι είναι… τιμή του που τον διέγραψαν για τις αξίες που υπερασπίστηκε 35 χρόνια, προσθέτοντας ότι η συνδικαλιστική παράταξη «θα συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού εγκλήματος». Ακόμη έκανε λόγο για «διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες και κατασκευασμένο κατηγορητήριο» και τόνισε: «Εμείς δεν αλλάξαμε! Εμείς δεν χειραγωγούμαστε. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν διασπαζόμαστε. Είμαστε όλοι μαζί. Αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά μας. Γονατίσαμε για να βάλουμε δύναμη να σηκωθούμε».

Αντιδράσεις

Η διαγραφή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από υπουργούς, βουλευτές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στο πλευρό του κ. Κιουτσούκη τάχθηκε ο ευρωβουλευτής και επί σειρά ετών πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα συνδικάτα διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο, διακριτό έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, και «δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση ελέγχου ή ποδηγέτησής τους». Σε ανοιχτή επιστολή του ο βουλευτής Άδ. Γεωργιάδης εγκαλεί τον διαγραφέντα ότι έσπευσε να υιοθετήσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Αντ. Σαμαρά για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και της επαναδιαπραγμάτευσης. Ακόμη, του επισημαίνει ότι, εφόσον διαφωνούσε με την πολιτική του κόμματος, έπρεπε να είχε αποχωρήσει οικειοθελώς και να μην είχε «εκβιάσει» τη διαγραφή του. «Τολμηρή, αλλά επιβεβλημένη» χαρακτήρισε –με ανάρτησή του στο twitter– τη διαγραφή ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα για να σπάσουμε τα δεσμά μας με τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, ο οποίος είχε διαπληκτισθεί με τους συνδικαλιστές το βράδυ της Τετάρτης, άφησε αιχμές κατά του κ. Κιουτσούκη ότι εκπροσωπεί συντεχνιακά συμφέροντα, απαντώντας έτσι και στις κατηγορίες του τελευταίου ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη συντεχνία από αυτήν των βουλευτών». Ανάλογη άποψη είχε εκφράσει και στο πρόσφατο παρελθόν. Τη συμπαράστασή της στον διαγραφέντα εξέφρασε η ΔΑΚΕ ΔΕΗ, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι μετά τη διαγραφή του δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα συμπαράστασης από βουλευτές, κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές.

Απέφυγε, ωστόσο, να πάρει θέση όσον αφορά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα περί μετακίνησής του στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Λέγεται, μάλιστα, ότι επικοινώνησε μαζί του στέλεχος του κόμματος του κ. Καμμένου. Παράγοντες της ΝΔ σχολίαζαν με επικριτικό τρόπο τη στάση που τήρησε το διάστημα μετά τις εκλογές ο κ. Κιουτσούκης, σημειώνοντας ότι «τραβούσε συνεχώς το σχοινί, με σκοπό κάποια στιγμή να σπάσει»! Θεωρούν, με άλλα λόγια, ότι κινήθηκε βάσει σχεδίου και ότι απώτερος στόχος του είναι να μετακινηθεί στον χώρο της πολιτικής, έχοντας προηγουμένως «κάνει καριέρα» ως… εχθρός του Μνημονίου.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ