Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Μπορεί οι αναλυτές και οι «σοφοί» οικονομολόγοι να μας λένε πως η «τύχη» της Ελλάδας θα κριθεί οριστικά και τελεσίδικα (;) στο επόμενο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και πως μέχρι τότε όλα όσα θα διαδραματιστούν ενδεχομένως και να βαρύνουν στην επίτευξη των «ελληνικών επιδιώξεων», στην ουσία όμως η αγορά δείχνει ήδη να έχει «αποφασίσει» ότι η τελική έκβαση της προσπάθειας να δοθεί στη χώρα «παράταση», ή αλλιώς «ανάσα», για να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης θα είναι θετική.
• Και ποντάροντας ακριβώς σε αυτό το θετικό σενάριο οι επενδυτές έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες πως κάλλιστα μπορεί να υπάρξει δυναμική αντίδραση από το ΧΑ, με τις διακυμάνσεις και τις επιδόσεις των βασικών δεικτών της αγοράς μας να αποτυπώνουν αυτήν την αισιοδοξία.
• Πρακτικά, το ΧΑ έχει «αποφασίσει» ότι η διαχείριση της ελληνικής κρίσης μπαίνει σε διαφορετική τροχιά, σε μια φάση που μπορεί σε εύλογο διάστημα να αμβλύνει τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία και να δώσει ακόμα και κάποιες πρώτες ευκαιρίες ανάπτυξης. Εξ ου και κάποιες πρώτες τοποθετήσεις σημαντικών χαρτοφυλακίων σε μετοχές εκτός των τραπεζικών, κυρίως σε μετοχές εξωστρεφείς, με παρουσία σε αγορές εκτός της ελληνικής, ή με κάποιο story πίσω τους ή… μπροστά τους!
• Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση των περισσοτέρων είναι πως, έστω με κάποιες διορθώσεις και πιθανά γυρίσματα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπήκε για το προσεχές διάστημα σε ανοδική τροχιά, εκτός πια κι αν οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο αποδειχτούν τόσο καταστροφικές, που ακυρώσουν όλα όσα μέχρι τώρα δείχνουν να επιτυγχάνονται. Σαφώς και η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας δεν έχει κλείσει, σαφώς και υπάρχουν ακόμα πολλά «αγκάθια» στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων και «κόκκινες γραμμές», ιδίως στα εργασιακά και στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η γενικότερη εικόνα είναι πια πολύ πιο «καθαρή» απ’ ό,τι μόλις πριν από μία εβδομάδα.
• Στα θετικά και η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η άνοδος των τελευταίων ημερών οφείλεται κυρίως στην επανενεργοποίηση εγχώριων επενδυτών, όπως και το γεγονός πως αυτή η ανοδική αντίδραση επετεύχθη ΧΩΡΙΣ τη συνδρομή των τραπεζικών μετοχών, παρά μόνο με τα υπόλοιπα χαρτιά του 20άρη και τα επιλεγμένα -συνήθεις πρωταγωνιστές- των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων. Κάτι που αφήνει περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας εάν ή όταν «ξυπνήσουν» και οι τράπεζες καθώς και αρκετές μετοχές που μέχρι σήμερα «πληρώνουν» τη γενικότερη απαξίωση της αγοράς, ως μη όφειλαν…
• Επίσης πρέπει να σημειωθεί και το στοιχείο της σταδιακής αύξησης του μέσου όγκου συναλλαγών και του τζίρου, με πιο χαρακτηριστικό το ότι την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όγκος στον 20άρη ήταν περίπου διπλάσιος (!) από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι μηνών.
YΓ.: Αισιοδοξία εξέφρασε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός της σημαντικής αύξησης του ποσοστού των ελλήνων επενδυτών στον συνολικό τζίρο του ΧΑ, τονίζοντας πως το «ελληνικό» μερίδιο στον τζίρο του Χρηματιστηρίου φτάνει πλέον το 65%, γεγονός που το εκλαμβάνει ως «επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Βεβαίως, τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα εάν συνδυάζονταν με ανάλογη επαναδραστηριοποίηση μεγάλων και μικρότερων ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΧΑ, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς μειώθηκε στο 51,5% από 51,7% έναν μήνα νωρίτερα… Πάντως, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου τον Αύγουστο άγγιξε τα 25,26 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,1% από τον προηγούμενο μήνα.