Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφεύγουν οι πέντε κοινοπραξίες

Σʼ όλες αυτές τις ενέργειες προχωρούν οι πέντε κοινοπραξίες

• Ιντρακάτ – Πρίσμα Δομή ΑΤΕ,
• ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – Ηλέκτωρ ΑΕ,
• ΤΕΡΝΑ ΑΕ – Αλέξανδρος Τεχνική ΑΕ P & C Development SA, Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ,
• Μοχλός ΑΕ,
• Ν. & Κ. Γκολιόπουλος

μετά την απόρριψη όλων των ενστάσεων και προσφυγών που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του αποκλεισμού τους, αλλά και κατά της παραμονής των υπόλοιπων δύο κοινοπραξιών ΕΤΕΘ ΑΕ – Μεσόγειος ΑΕ και Κλέαρχος Γ. Ρούτσης ΑΕ – ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ, παρότι, όπως σημειώνουν οι 5 εταιρείες, η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν στην προσφυγή τους οι αποκλεισθείσες πέντε κοινοπραξίες, οι δύο κοινοπραξίες:

– «Είχαν κοινούς μελετητές και αυτό δημιουργεί ζήτημα νόθευσης του μεταξύ τους ανταγωνισμού» και

– «οι τεχνικές τους προσφορές πάσχουν από σοβαρές πλημμέλειες, γεγονός που τις καθιστά απαράδεκτες.

Μεταξύ άλλων, κατασκευάζουν τμήμα έργου σε οικόπεδο άλλο, μη καλυπτόμενο από τους περιβαλλοντικούς όρους, και μάλιστα 6 χλμ. μακριά από τη χωροθετηθείσα περιοχή του έργου, παραβιάζοντας έτσι τόσο την πράξη χωροθέτησης όσο και τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους (ΕΠΟ). Δεν προσφέρουν κατασκευαστική μονάδα που προβλέπεται στα τεύχη δημοπράτησης.

Δεν τηρούν βασικούς περιβαλλοντικούς όρους για την απόσμηση, δεδομένου ότι όλα τα στάδια επεξεργασίας της λάσπης πρέπει να βρίσκονται ΕΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ με εξαερισμό και απόσμηση.

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε, με πρόεδρο του Δ΄ Τμήματος τον κ. Σωτ. Ρίζο και συμμετείχαν οι Ηρ. Τσακόπουλος σύμβουλος, Ηλ. Μάζος πάρεδρος και Ι. Παπαχαραλάμπους γραμματέας, απέρριψε τις προσφυγές, χωρίς να εξετάσει την ουσία του θέματος!

Το σκεπτικό ήταν ότι οι αποκλεισθέντες δεν συμμετέχουν πλέον στην περαιτέρω διαδικασία του διαγωνισμού και επομένως δεν έχουν έννομο συμφέρον. Όσοι γνωρίζουν, καταλαβαίνουν…

Χαρακτηριστικό δείγμα του χειρισμού της όλης διαδικασίας από την Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελεί η σπουδή με την οποία προχώρησε αμέσως μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, στο άνοιγμα, μέσα στον Αύγουστο, των οικονομικών προσφορών των δύο κοινοπραξιών που απέμειναν και στη σύνταξη του αντίστοιχου πρακτικού.

Τελικά το έργο κατακυρώθηκε σε μία από τις δύο κοινοπραξίες, οι οποίες προσέφεραν μικρές και εξωπραγματικές εκπτώσεις (για το είδος του έργου), της τάξεως μόλις 18,50% η “Κοινοπραξία ΕΤΕΘ ΑΕ – Μεσόγειος ΑΕ” και 16,15% η “Κοινοπραξία Κλέαρχος Ρούτσης ΑΕ – ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ”, η οποία και αναδείχθηκε μειοδότρια».

Χρήσιμο θα ήταν αν ανοίγονταν οι προσφορές των πέντε κοινοπραξιών για να φανεί αν χαμένο ήταν το ελληνικό Δημόσιο από τον αποκλεισμό τους.


Σχολιάστε εδώ